Undervisning på samisk i videregående skole

I Innlandet har vi svært få elever som får undervisning i samisk, men det er fullt mulig.

Jente med samisk kofte - Klikk for stort bildeKathrine Tinschert NN Kathrine Tinschert Iversen flyttet med familien fra Karasjok til Rendalen som femåring. Hun har samisk far og tysk mor.

Før sommerferien i 2023 tok hun muntlig eksamen i nordsamisk ved Nord-Østerdal videregående skole på Tynset, etter tre år med fjernundervisning.

Fikk god hjelp

- Jeg snakket med assisterende rektor da vi som 10. klassinger besøkte Nord-Østerdal vgs, og fikk god hjelp til å lage en plan. Fjernundervisningen fra Karasjok gikk greit så lenge nettet fungerte, men det var litt slitsomt å sitte alene. Jeg gjorde dette fordi jeg ønsket å bidra til å bevare min og samisk kultur, forteller hun.

Kathrine valgte en løsning som både ga tysk og nordsamisk undervisning, men kunne ha droppet tysk. Hun fulgte fjernundervisningen mens klassekameratene hadde fritime, slik at hun hadde flere undervisningstimer enn de andre.

Fagdager gjennomførte hun hjemme i Rendalen. Den skreddersydde løsningen innebar også at hun hun fikk fritak for vurdering i nynorsk.

Ta sjansen

Etter gjennomføringen av videregående er hun nå i Forsvaret og håper på å få reise nordover etter hvert og bestemme seg for videre planer. Kathrine har et klart råd til andre samiske elever.

Mitt råd til elever som vurderer fjernundervisning er ganske enkelt å ta sjansen og prøve det. 

Viktig tilbud

Fylkesordfører Aud Hove (Sp) understreker at det er viktig at alle som har krav på undervisning i samisk skal få tilbud om dette på våre videregående skoler i Innlandet. Hun mener det digitale tilbudet som Kathrine Tinschert henviser til, gjør det mulig å tilby undervisning i samisk.

- Vi er veldig glade for det tilbudet som elevene får gjennom fjernundervisning i samisk. I Innlandet har vi ikke så mange elever som kommer inn under denne ordningen, derfor er det viktig at de det gjelder blir tilbudt et digitalt undervisningsopplegg. Det er flott å høre at det fungerer slik Kathrine beskriver, og hun har så rett i det hun sier, det er bare å ta sjansen og prøve det.

Samisk i videregående skoler

Alle samiske elever har rett til opplæring i samisk, uavhengig av hvor de bor i landet.

Innlandet fylkeskommune har ikke undervisning i samisk ved noen av våre 23 videregående skoler med egne medarbeidere, mens det i Trøndelag gis undervisning i sørsamisk språk ved ressursskolene på Røros og Grong.

Elever i Innlandet som ønsker fjernundervisning i nordsamisk, lulesamisk eller sørsamisk, kan ta kontakt med en rådgiver eller en leder ved den aktuelle skolen for å få hjelp til den riktige løsningen.

Har du sørsamisk bakgrunn, har du rett på undervisning på sørsamisk, en kompetanse som er svært etterspurt både i privat og offentlig arbeidsliv.

Statsforvalterne i Troms og Finnmark samt Nordland har ansvar for koordinering av fjernundervisning i henholdsvis nord- og sørsamisk, og informasjon om rettigheter og plikter.

Samisk opplæring | Sámegiela oahpahus | Statsforvalteren i Troms og Finnmark