Sender skolevedtaket til lovlighetskontroll

Det vedtok fylkestinget i et ekstraordinært møte fredag.

En person på scene med mange tilhørere som demonstrerer med plakater - Klikk for stort bildeDet var demonstrasjoner utenfor fylkeshuset på Hamar da fylkestinget skulle behandle saken om ny skole- og tilbudsstruktur i oktober. Nå sendes vedtaket til lovlighetskontroll. Marit Thobiassen Strande

Det er Kunnskapsdepartementet som skal behandle klagen.

Krevde lovlighetskontroll

I oktober vedtok et flertall i fylkestinget saken om framtidig skole- og tilbudsstruktur og alternative opplæringsmodeller. Der ble det blant annet vedtatt å legge ned Skarnes og Dokka videregående skoler og følgende skolesteder: Lom, Dombås, Flisa og Sønsterud.

8. november mottok fylkeskommunedirektør Tron Bamrud krav om lovlighetskontroll av dette vedtaket. Kravet er sendt av Anne Lise Fredlund (SV) på vegne av gruppelederne i Sp, Pensjonistpartiet, Rødt, Venstre, INP, KrF og SV.

– For dårlig utredet

Bakgrunnen for kravet er at de mener saken ikke er godt nok opplyst verken opp mot økonomiske og samfunnsmessige konsekvenser eller opp mot vurderingen av barnas beste.

Mindretallet mener det er både urealistisk og uansvarlig å sette i verk vedtaket allerede fra høsten 2025 fordi endringen av skolestrukturen er såpass omfattende. I tillegg mener de at de nye opplæringsmodellene verken er forankret godt nok med de videregående skolene eller næringslivet.

– Vi advarte tydelig i oktober mot å gjøre et forhastet vedtak i denne saken, sa Bjørnar Tollan Jordet (SV).

Han sa også at SV primært ønsker å få omgjort vedtaket om ny skolestruktur fordi de mener det er gjort saksbehandlingsfeil og at fylkestinget derfor skal behandle saken på nytt.

Oppsettende virkning

Aud Hove (Sp) fremmet et forslag på vegne av de sju mindretallspartiene om å sende saken til lovlighetskontroll med oppsettende virkning. Dette betyr at fylkeskommunen ikke skal begynne å jobbe med å iverksette vedtaket før Kunnskapsdepartementet har behandlet klagen.

Dette støtter også Frp.

– Alle er tjent med å få bekreftet at vedtaket er fattet på lovlig grunnlag. Vi synes det er unaturlig å iverksette en så omfattende prosess uten å ha fått det stadfestet, sa Truls Gihlemoen (Frp).

– Må jobbe videre

Hans Kristian Enge (Ap) fremmet også forslag om å sende vedtaket til lovlighetskontroll, men uten oppsettende virkning. Det betyr at fylkeskommune kan jobbe videre med å iverksette vedtaket mens Kunnskapsdepartementet jobber med saken.

– Vi mener det er viktig at vi kommer oss videre med den jobben som skal gjøres for skolene våre i Innlandet, sa Enge.

Hanne Alstrup Velure (H) supplerte:

– Oppsettende virkning gir usikkerhet og forsinker implementering av et lovlig fattet vedtak, sa hun og la til at ingen fatter politiske vedtak som de tror er ulovlige.

Hun mener at det derfor vil framstå underlig om de som står bak skolevedtaket skulle be om oppsettende virkning.

Politisk behandling

Fylkestinget skulle stemme over tre ulike alternativer:

  1. å sende vedtaket til lovlighetskontroll uten oppsettende virkning, fremmet av Ap, Høyre og MDG
  2. å sende vedtaket til lovlighetskontroll med oppsettende virkning, fremmet av Sp, Pensjonistpartiet, Rødt, Venstre, INP, KrF og SV
  3. å gjøre om vedtaket fra oktober og behandle saken på nytt, fremmet av SV

Alternativ 1 fikk et knapt flertall, med 30 mot 27 stemmer. Alternativ 2 falt med 27 stemmer. Alternativ 3 falt med 6 stemmer. De 6 som stemte primært for alternativ 3, stemte sekundært for alternativ 2.

Les sakspapirene PS 91/2024

Se debatten i nett-tv