BAK2003 Baker og konditor Vg2

Slik gjennomføres tverrfaglig praktisk eksamen LK20 i baker- og konditorfaget:

Forberedelsestid

Inntil 48 timer før eksamen

Dag 1: Obligatorisk oppmøte på skole/prøvested for utdeling av oppgave og veiledning 
Dag 2: Obligatorisk oppmøte på skole/prøvested for å ta ut råvarer fra varebestilling

Eksamenstid

Inntil 5 timer

Spesielt for privatister

Disse punktene gjelder bare for privatister:

  • Veileder er ikke tilgjengelig under forberedelsesdelen.
  • Dag 2 av forberedelsen har kandidaten mulighet til å bli kjent med lokaler, maskiner og utstyr.

Forberedelsesdel

Dag 1: Obligatorisk oppmøte på skole/prøvested

  • Kandidaten får utlevert oppgaven, og skal finne oppskrifter ut fra råvarelisten. 
  • Kandidaten skal planlegge og lage arbeidsplan og varedeklarasjon. 
  • Veileder er tilgjengelig på skolen/prøvestedet. 
  • Råvarelisten må leveres innen kl. 13:00.

Dag 2: Obligatorisk oppmøte på skolen/prøvestedet (lokalt tilpasset) for å ta ut råvarer fra varebestilling

  • Kandidaten får tid til eventuell produksjon av bunner, fordeiger og lignende eller å prøveprodusere deler av eksamensproduktet. 
  • Kandidaten skal forberede arbeidsstasjonen til sin prøvedag.
  • Kandidaten finner frem og klargjør utstyr.
  • Kandidaten sjekker ut at alle råvarer er på plass til prøvedagen.
  • Kandidaten skriver ut nødvendige oppskrifter, arbeidsplan, varedeklarasjon og andre relevante dokumenter.
  • Veileder er tilgjengelig etter egen plan.

Eksamensdel

Eksamen gjennomføres i produksjonslokaler eller kjøkken som er tilpasset produksjon av baker- og konditorvarer med tilhørende utstyr. Kandidaten kan trekke inn erfaring fra yrkesfaglig fordypning for å vise kompetanse i produksjon av baker- og konditorvarer.

Tiden fordeles slik: 

  • Ca. 4 timer til praktisk gjennomføring
  • Muntlig høring underveis
  • 1 time går til opprydding, sluttvask og avslutning
    Av denne timen går ca. 15 minutter til hver kandidat til egenvurdering og presentasjon av prosess og sluttprodukter, med muntlig høring. Presentasjonen gjennomføres fortløpende etter at kandidaten har ferdigstilt produktene.

Hjelpemidler

Forberedelse

  • Alle hjelpemidler er tillatt under forberedelsen, inkludert kommunikasjon og samarbeid. 

Eksamen

  • Kandidaten kan kun benytte materiell fra forberedelsedelen og oppskrifter under gjennomføringen på eksamensdagen.
  • Det er kun tillatt å benytte forhåndsbestilte råvarer på grunn av planleggingsdel (bestillinger) og av hensyn til hygiene.

Vurdering og sensur

  • Det gis en helhetlig vurdering av gjennomføringen og resultatet i tråd med læreplanens kompetansemål.
  • Kandidaten får en muntlig evaluering etter den praktiske gjennomføringen.

Vurderingskriterier

Vurderingskriterier for BAK2003 Baker og konditor (PDF, 89 kB)