1.3. FNs bærekraftsmål gir føringer for planen
FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. De mest aktuelle bærekraftsmålene for regional plan for klima, energi og miljø er bærekraftsmål 3, 4, 6, 7, 9, 11, 12, 13, 14, 15 og 17.
Figur 3: Aktuelle bærekraftsmål for Regional plan for klima, energi og miljø.Bærekraftig utvikling handler om å ta vare på behovene til menneskene som lever i dag, uten å ødelegge fremtidige generasjoners mulighet til å tilfredsstille sine behov.
Bærekraftig utvikling er et premiss for Innlandets fremtidige utvikling på alle områder. For å kunne benytte naturressursene må vi forvalte dem på en slik måte at de opprettholder sin verdi. Bærekraftsmålene vil sammen med statlige planretningslinjer og nasjonale føringer, påvirke hvordan vi skal jobbe for å nå målene i Innlandet.
FNs 17 bærekraftsmål har tre dimensjoner: klima og miljø, sosiale forhold og økonomi. For å skape bærekraft må hele Innlandet jobbe på alle disse tre områdene. For ikke å bruke opp den eneste kloden vi har, må det finnes løsninger som balanserer belastningen på miljøet med forbruket og økonomien vår. Dette innebærer også å finne bedre måter å fordele ressursene på.
De tre dimensjonene er hver for seg viktige for å nå bærekraftsmålene, men de må også ses i sammenheng med hverandre. En bærekraftig region har en balansert befolkningssammensetning og forvalter menneskelige ressurser og naturressurser for utvikling og verdiskaping nå og i framtiden. Dette må Innlandet arbeide for.
Firur 4: FNs 17 bærekraftsmål kan deles inn i tre dimensjoner: klima og miljø, sosiale forhold og økonomi.
Klima og miljø
Verden står overfor menneskeskapte klimagassutslipp. Disse klimagassutslippene forsterker drivhuseffekten, noe som igjen fører til global oppvarming og klimaendringer. Klimakrisen er summen av alle de utfordringene som verden står overfor, som følge av klimaendringene. En annen miljøkrise som henger sammen med klimakrisen er tapet av verdens naturmangfold. Dette karakteriseres og omtales som en naturkrise. Plante- og dyrearter trues eksempelvis av nedbygging av leveområder.
Klima- og miljømålene handler om å sikre ren luft og rent vann, og å stoppe klimaendringene. Bærekraftig arealbruk er et viktig virkemiddel for å ta vare på natur og økosystemer.
Økonomisk bærekraft
Den økonomiske dimensjonen av bærekraftig utvikling handler om å sikre økonomisk trygghet for mennesker og samfunn. De økonomiske bærekraftsmålene er opptatt av en jevnere fordeling av verdiskapingen og like muligheter for alle, der verdiskaping skjer i alle deler av lander og fylket. I tillegg til å fordele mer rettferdig, må vi også endre måten vi bruker ressursene våre på, for å få en bærekraftig utvikling. Utfordringen er å gjøre økonomien bærekraftig slik at den sikrer menneskets behov og holder seg innenfor naturens tåleevne.
Sosiale forhold
Den sosiale delen av bærekraftig utvikling handler om å sikre at alle mennesker får et godt og rettferdig grunnlag for et anstendig liv. Flere av de sosiale bærekraftsmålene har en klar sammenheng med arealbruk. Det har også utvikling av fornybar energi, som har både samfunnsmessige og sosiale dimensjoner i seg, i tillegg til arealdisponering.
Innlandet fylkeskommune har utarbeidet en informasjonsside for hvordan vi arbeider med bærekraftsmålene i fylkeskommunen.
Gjensidig avhengighet
På samme måte som det er interessemotsetninger innen klima, energi og miljø, må det også gjøres avveininger og vurderinger mellom de tre dimensjonene i FNs bærekraftsmål, økonomiske og sosiale forhold og klima og miljø. Det er en gjensidig avhengighet mellom perspektivene, og ulike aktører vil vekte hensyn forskjellig. For å løse disse interessemotsetningene er det behov for et samarbeid slik FNs bærekraftsmål nr 17, samarbeid, beskriver.