Regional plan for klima, energi og miljø

1.2. Sammenhenger og motsetninger

Regional plan for klima, energi og miljø er en av tre regionale planer i Innlandet som utarbeides i tråd med Innlandsstrategien 2020–2024 sine føringer. Regional plan for klima, energi og miljø må sees i sammenheng med Regional plan for det inkluderende Innlandet og Regional plan for samfunnstryggleik.

Spesielt Regional plan for samfunnstryggleik har tydelige grensesnitt til Regional plan for klima, energi og miljø, og er et relevant kunnskapsgrunnlag for denne planen. 

Planen avgrenses også av andre planer. Det er for eksempel de regionale planene for vannforvaltning som legger føringer for bruk av vannet i fylket gjennom vedtatte miljømål. Dette gjelder også kvalitet og tilgang på drikkevann. Innlandet har også fire regionale villreinplaner. Målet for disse planene er å få til en helhetlig og langsiktig forvaltning av arealene som er viktige for villrein.

Komplekse områder

Tre sirkler som viser hvordan temaene klima, energi og miljø overlapper hverandre men samtidig har deler som kun gjelder det ene temaet. - Klikk for stort bildeFigur 2: Temaene klima, energi og miljø overlapper hverandre.Planens tre hovedområder klima, energi og miljø omhandler store og komplekse tema som påvirker hverandre. Tiltak kan for eksempel være positivt for energi og miljø, men negativt for klima, og omvendt.

Planen tar sikte på å finne løsninger som i størst mulig grad er positive for alle tre områdene, men på enkelte områder vil det oppstå interessemotsetninger. Mulighetene og utfordringene må synliggjøres, og må arbeides med videre i planperioden. 

Interessemotsetninger

For å nå målene innenfor klima-, energi- og miljøområdet vil vi møte mange dilemmaer og interessekonflikter. Tiltak og løsninger må tilpasses de regionale forskjellene med sine ulike muligheter og utfordringer. For å få til dette må vi samarbeide tett på tvers av forvaltningsnivåer, aktører og fagområder. 

Det er viktig at planen bidrar til å ta gode situasjonsbetingede valg ut ifra oppdatert kunnskap, vurderinger og gode prosesser. Innovasjon, forskning og utvikling blir viktig for å utnytte Innlandets muligheter på en fremtidsrettet og bærekraftig måte. Dette vil bidra til å skape næringsutvikling og verdiskaping i Innlandet. 

Mulighetene og utfordringene må synliggjøres, og må arbeides med videre i planperioden. Ved interessekonflikter må det vurderes hva som betyr mest. Det er viktig at planen legger til rette for arenaer hvor samarbeid og vurderinger kan skje. 

Eksempler på dilemma som blant annet FN-Sambandet løfter opp som også er relevante for Innlandssamfunnet: 

  • Klima mot naturvern: Vindmøller og vannkraft anses som miljøvennlige. Kan de anses som bærekraftige dersom de samtidig ødelegger lokale økosystemer?
  • Natur mot mennesker: Dersom matproduksjon skader naturen. Hvor mye og hvilken type matproduksjon er da i tråd med menneskets behov?
  • Økonomi mot natur: Er det mulig å få til økonomisk vekst og mindre ulikhet uten å skade verdens klima og naturmangfold?