376 839 innbyggere i Innlandet

Fylket har hatt nullvekst i folketallet i 2. kvartal 2024.

Jente koser med sin pappa - Klikk for stort bilde Bilde av StockSnap fra Pixabay

I dag kom det ferske folketall fra Statistisk sentralbyrå. De viser at vi nå er 376 839 innbyggere i fylket. 

Det er en reduksjon på 13 innbyggere fra forrige kvartal. Det betyr at vi har nullvekst i fylket. Norge har hatt en folketallsvekst på 0,17 %. 

Tilbake på vanlig nivå?   

Innlandet hadde folketilvekst i 2. kvartal i 2022 og 2023. Dagens tall bryter dermed med denne trenden, men veksten disse årene kan i stor grad tilskrives tilflytting av ukrainere. 

Før Ukrainia-krigen var det en periode på fire år med nullvekst eller reduksjon i folketallet i 2. kvartal i Innlandet. Noen år har reduksjonen vært betydelig større enn dagens tall. Men hvis vi ser på de siste 20 årene, har det vært mer vanlig med tilvekst enn med nullvekst eller reduksjon i folketallet i 2. kvartal. 

Historisk har 3. kvartal den sterkeste folketilveksten, mens 1. kvartal har den svakeste. Det blir derfor spennende å følge utviklingen i neste kvartal.

Færre fødte barn i Innlandet

Utviklingen i folketallet endres av antall personer som fødes og dør, og av antall personer som flytter til og flytter fra.

Dette kvartalet ble det født 776 barn i fylket. Det er stort sett på nivå med 2. kvartal de siste årene, hvor det siden 2018 har blitt født mellom 700 og 800 barn. 

Mellom 2010 og 2017 ble det født mellom 800 og 900 barn i 2. kvartal. Før det, ble det stort sett født mer enn 900 barn i 2. kvartal. Over tid ser vi altså en gradvis reduksjon i fødselstallene. 

Det var 923 personer som døde i Innlandet i 2. kvartal 2024. Siden år 2000 har antallet døde ligget mellom 900 og 1000 personer i 2. kvartal. 

Antallet døde holder seg stabilt, mens antall fødte reduseres. Det fører til at vi får et fødselsunderskudd. Innlandet har i mange år vært fylket i Norge med størst fødselsunderskudd. Det gjør at vi ikke har noen egen tilvekst i befolkningen, men må få innbyggere utenfra for å oppnå folketilvekst. 

Innvandring opprettholder folketallet

Innlandet har hatt en nettotilflytting på 134 personer dette kvartalet. Det er markant mindre enn de to foregående år, men på nivå med det vi hadde før Ukrainia-krigen. 

De store flyttestrømmene kommer av innenlandsk flytting. Den innenlandske utflyttingen er med sine 4 650 personer litt høyere nå, enn i samme kvartal tidligere. Samtidig er den innenlandske tilflyttingen stabil (4 295 personer). I sum har vi hatt en innenlandsk fraflytting på 355 personer. Flyttestrømmene pleier å være høyest i 3. kvartal. 

Innvandringen på 902 personer er markant lavere nå enn de siste årene. Den er likevel fortsatt høyere enn for fem år siden. Utvandringen på 413 personer er stort sett på nivå med de siste årene, men høyere enn for fem år siden. I sum har fylket hatt en nettoinnvandring på 489 personer. 

Selv om det er en større innenlandsk inn- og utflytting, er det nettoinnvandringen som i sum bidrar med folketilvekst.  

20 kommuner med folketilvekst

20 av Innlandets 46 kommuner har hatt folketilvekst i 2. kvartal. To kommuner, Skjåk og Sør-Aurdal, hadde nullvekst. 

Kommunene med størst folkevekst var Stange (+124 personer), Ringsaker (+75 personer) og Hamar (+71 personer). Dette er fra før blant de mest folkerike kommunene i fylket. 

Disse kommunene får den største veksten på grunn av nettotilflytting. Ringsaker har fylkets største fødselsunderskudd på 28 personer, men har likevel folketallsvekst. Det kommer av innenlandsk tilflytting. Veksten i Stange kommer også av stor innenlandsk tilflytting.

Veksten i Hamar kommer derimot av en innvandring på 108 personer. Utvandringen er på 32 personer. Kommunen har hatt en innenlandsk nettotilflytting på én person. 

Kongsvinger er en kommune med folketilvekst (+31 personer), som kommer av nettoinnvandring og innenlandsk nettotilflytting.  

Elverum har fylkets største fødselsoverskudd på 15 personer. Kommunen har hatt en samlet folketilvekst på 34, som både kommer av innvandring, innenlandsk tilflytting og fødselsoverskudd.  

Kommunene med størst vekst i prosent

Ser vi på kommunene med størst tilvekst i prosent i løpet av 2. kvartal 2024, finner vi Os (+1,1 %), Søndre Land (+0,8 %) og Vestre Slidre (+0,7 %). 

Os har hatt en stor innenlandsk tilflytting på 25 personer, mens kun én person har fraflyttet. Det gjelder også for Søndre Land, som har fått 99 innenlandske tilflyttere, mens 45 har flyttet ut. Vestre Slidre har hatt en innenlandsk nettotilflytting på 14 personer. I alle de tre kommunene er nettoinnvandringen nær null. 

Den samme tendensen finner vi hos Eidskog, som også er blant kommunene med stor prosentvis vekst. Det er med andre ord ikke innvandring, men innenlandsk tilflytting, som har gitt vekst i de mindre kommunene. 

Mindre folkerike kommuner med stor nettoinnvandring er Åsnes, Vang og Engerdal. På grunn av innenlandsk fraflytting, blir det likevel en folketallsreduksjon i sum for disse kommunene.      

Fraflytting er en utfordring

Vi ser at innenlandsk fraflytting er årsaken blant kommunene med størst reduksjon i folketallet: Nord-Aurdal (-136), Sel (-110) og Åmot (-81). 

Gjøvik, som er fylkets tredje mest folkerike kommune, hadde en reduksjon i folketallet på 19 personer. Også Lillehammer, den fjerde mest folkerike kommunen, hadde en reduksjon på 35 personer. Begge kommunene har fødselsoverskudd. Nedgangen skyldes dermed fraflytting. Lillehammer hadde fylkets størst utvandring på 53 personer. 

Sel kommune har hatt fylkets nest største innvandring på 104 personer – likevel er kommunen blant de med størst folketallsreduksjon. Det skyldes en innenlandsk fraflytting på 244 personer. 

I noen tilfeller kan stor innenlandsk fraflytting skyldes utflytting av ukrainere eller andre innvandrere, som har vært bosatt i kommunen midlertidig.

Finn tallene for din kommune

Du finner alltid de nyeste folketallene for fylket og kommunene på Innlandsstatistikk.no.

Det er flere rapporter for folketall:

  • Rapporten med kvartalstall viser de nyeste tallene.
  • Rapporten med årlige tall viser folketall per 1. januar og har flere detaljerte opplysninger.
  • Rapporten med folketallsprognoser viser forventet utvikling i folketallet fremover.

Gå til siden med tall for befolkningsutviklingen
Gå til siden med folketallsprognoser