Opprinnelig fra Asia
Gruppen vi i dag betegner som romer, startet utvandringen fra India fra cirka 500 år etter Kristus.
Gjennom flere århundrer reiste mange gjennom Vest-Asia, før de kom til Europa via Balkan. I deler av dagens Romania ble de holdt som slaver i fem hundre år hvor de levde under svært brutale forhold.
Innvandret til Norge i 1860-årene
Da slaveriet ble avskaffet i 1850-årene, førte stor fattigdom til at mange utvandret til blant annet Norge. De som tilhører den nasjonale minoriteten romer i dag, er etterkommere av de som innvandret i denne perioden.
I 1860 ble det vedtatt at man ikke trengte pass for å komme inn til Norge, noe som åpnet for at flere romer reiste hit.
Romene var et reisende folk som levde av å tilby varer og tjenester til de fastboende. De var blikkenslagere, hestehandlere, spåkoner, musikanter, og tok annet arbeid de kunne få på veien.
Det var lett å se når et romfølge kom til bygda. De reiste ofte i større familiefølger med hester og vogner. Kvinnene hadde lange skjørt og store smykker.
Innstramming av grensene på 1900-tallet
På begynnelsen av 1900-tallet kom det krav om stenging av grensene og senere også utvisning av romene. Myndighetene regnet med at romene ville forlate landet dersom de strammet grepet i tilstrekkelig grad.
I 1927 kom «Sigøynerparagrafen» som medførte at «sigøinere og andre utenlandske omstreifere» ikke skulle få adgang til riket, de fikk ikke jobbe her, og de norske passene deres ble ugyldige.
Statsløse
I 1930 hadde den norske staten klart å få alle romer ut av landet. De fleste befant seg i Belgia, hvor de også ble jaget og trakassert av myndighetene.
Da de forsøkte å flykte tilbake til Norge i 1934, ble de avvist av norske myndigheter og fikk ikke komme inn i landet. De fleste ble senere drept i konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig.
Overlevende etter krigen kom tilbake til Norge
På 1950-tallet søkte de overlevende, som var nektet adgang til Norge før krigen, om å få returnere. Mange av dem var født i Norge, hadde hatt norske pass eller hadde en annen tilknytning til landet. Alle søknadene ble i utgangspunktet avvist.
Etter politisk press og mye medieomtale og stor innsats fra romske representanter, åpnet til slutt myndighetene for at de fleste av dem kunne få vende tilbake. Først i 1956 ble «Sigøynerparagrafen» i lovverket opphevet.