Vil ha regional plan for strømnettet

Da fylkestinget vedtok den nye Innlandsstrategien, bestemte de også å lage en regional plan for hovednettet for strøm.

To stolper med høyspentledning imellom - Klikk for stort bildeFylkestinget vedtok å utarbeide en ny regional plan for transmisjonsnettet . Mostphotos

Det var Mona Cicilie Stormoen (Ap) som fremmet forslaget om regional plan for transmisjonsnettet på vegne av Ap, MDG, Høyre, Frp, KrF, Sp, SV og Venstre.

Målet med planen er å bidra til mer effektiv planleggings- og utbyggingsprosess for transmisjonsnettet og redusere dagens ledetid med om lag ti år. I tillegg skal vi se på hvordan vi kan sikre kapasiteten på regionalnettet.

– Totalberedskapen og robustheten til fylket vårt avhenger blant annet av at vi har en kraftforsyningssikkerhet. Økt kapasitet på transmisjonsnettet muliggjør også etablering og utvidelse av industriproduksjon, noe som også kan bidra til lokal vekst, sa Stormoen og la til

– Utbygging av nettet fjerner også flaskehalser som hindrer kraftflyten mellom regioner.

Regional planstrategi

Innlandsstrategien er Innlandets regionale planstrategi og er lovpålagt.

I strategien blir det redegjort for regionale utviklingstrekk og utfordringer, vurderer utviklingsmuligheter og tar stilling til langsiktige utviklingsmål.

I fornyelsen av Innlandsstrategien er det lagt vekt på at den skal være gjenkjennbar. Det betyr at oppbygging, visjon, langsiktige utviklingsmål og satsingsområder blir med fra den gamle til den nye Innlandsstrategien.

Sentrale tema

For perioden 2024–2028 er det disse temaene som er sentrale:

Kompetanse og arbeidskraft: Det er viktig å sikre nok og relevant kompetanse i både offentlige og private virksomheter.

Attraktivitet og bolyst: Inkluderende levende lokalsamfunn med bærekraftige byer, tettsteder og bygder er sentralt.

Samferdsel og mobilitet: Innlandet har nasjonal, regional og grensekryssende infrastruktur både på veg og bane.

Kraftforsyning: En stabil kraftforsyning er avgjørende for omstilling og et velfungerende innlandssamfunn.

Forsvar og samfunnssikkerhet: God samhandling mellom Forsvaret og sivilsamfunnet er viktig. Samfunnssikkerhet handler også om befolkningens motstandsdyktighet, matforsyning og sterke lokalsamfunn.

Klima: Klimaendringene skaper i økende grad naturfare med ekstremvær, flom, ras og skred, som gir store utfordringer.

Helhetlig arealforvaltning: Dette er viktig for å sikre god balanse mellom bruk og vern.

Kontakt med sentrale myndigheter: Aktører i Innlandet vil ha hyppigere kontakt med sentrale myndigheter for å fremme våre felles interesser.

Vurdere behov for planer og strategier

I planstrategien skal det også avklares behov for å utarbeide nye regionale planer eller strategier. Dette blir vurdert på bakgrunn av hva som er de viktigste regionale utfordringene og med utgangspunkt i nytt kunnskapsgrunnlag og nasjonale mål og forventninger.

I arbeidet med Innlandsstrategien 2020–2024 ble det prioritert å utarbeide tre regionale planer:

  • Regional plan for det inkluderende Innlandet
  • Regional plan for klima, energi og miljø
  • Regional plan for samfunnstryggleik

I innstillingen mener fylkeskommunedirektør Tron Bamrud at det er behov for én ny strategi i planperioden. En ny samferdselsstrategi for Innlandet er nødvendig som strategisk grunnlag for samferdselspolitikken i Innlandet og for dialog med staten i arbeidet med Nasjonal transportplan (NTP).

Han mente derimot at det ikke er behov for nye regionale planer. Dette er politikerne uenige i, og flertallspartiene Ap, MDG og Høyre fremmet forslag om en regional plan for transmisjonsnettet i Innlandet.

Politisk behandling

Johannes Wahl Gran (MDG) fremmet et tilleggsforslag om at det i forbindelse med reiseliv-, livskvalitet, samferdsel-, areal og transportstrategiene, utarbeides en sykkelstrategi for Innlandet med sikte på å doble andelen syklende i fylket.

Forslaget fikk 9 stemmer og ble ikke vedtatt.

Truls Gihlemoen (Frp) fremmet et tilleggsforslag om å vurdere videre satsing på Mjøsbyen særskilt i en egen sak til fylkestinget. Bakgrunnen for dette er at Frp mener utviklingen i mjøsbyprosjektet har gjort at hele prosjektet har mistet legitimitet støtte i kommunene.

Dette forslaget fikk også 9 stemmer og falt.

Innstillingen fra fylkeskommunedirektøren med tillegget fra de ti partiene om den nye regionale planen ble enstemmig vedtatt.

Les sakspapirene PS 101/2024

Se debatten i nett-tv