Oppland ble programfylke i 2017 og integrerte da denne satsningen i Regional plan for folkehelse. Opplands deltakelse i folkehelseprogrammet setter folkehelse på dagsorden.
Hensikten med programarbeidet i Oppland er å støtte kommuner med å utvikle kompetanse og kapasitet med systematisk og kunnskapsbasert folkehelsearbeid innenfor området livskvalitet og trivsel med et fokus på å skape positiv psykisk helse (well-being).
Spesielt er det viktig å få til et tverrsektorielt samarbeid i kommunene, hvor barnehager og skoler er de viktigste arenaene for tiltaksutvikling.
Opplands mål i programmet
Programmets hovedmål er god folkehelse, livskvalitet og trivsel for barn og unge i helsefremmende barnehager, skoler og lokalmiljøer i Oppland.
Hovedmålet følges opp av følgende delmål:
Delmål 1: Tiltaksutvikling
I tiltaksutvikling benyttes arbeidsmåter og metoder som bygger positive relasjoner og anerkjennende støttende miljøer
Delmål 2: Medvirkning
I medvirkning benyttes arbeidsmåter og metoder som utløser barn og unges
engasjement og ressurser
Alle barn og unge i Oppland opplever at deres stemme blir hørt i beslutningsprosesser som gjelder dem
Delmål 3: Evaluering og praksisnær forskning
Varige strukturer for evaluering og praksisnær forskning innen folkehelsearbeid er etablert og drevet av kommunenes behov og i samarbeidsfeltet mellom kommuner, fylkeskommune, berørte statlige organisasjoner, høgskole/universitet/forskning og frivillighet.
Relevant kunnskap er koblet til utvikling av modeller for samskaping, og hvor den erfaringsbaserte og den forskningsbaserte kunnskapen utvikles ny og forbedret praksis
Delmål 4: Oversiktsarbeid og planlegging
Ny kvalitativ og kvantitativ kunnskap og indikatorer på barn og unges psykiske helse og livskvalitet, årsaksforhold og effekt av tiltak er utviklet til bruk i kommunenes oversiktsarbeid etter folkehelseloven.
Kommuner som deltar
Etter to søknadsrunder, en i 2017 og en i 2018, har 11 tiltak blitt plukket ut.
Oppland fylkeskommune har basert utvelgelse av tiltak og kommuner på råd fra samarbeidsorganet, kriteriene for programmet og Opplands egen søknad som omhandler utvikling av helsefremmende og gode psykososiale miljø for alle barn og unge i barnehage og skole, og samhandling med relevante aktører i lokalmiljøet.
Det er en ambisjon i Opplands søknad om en praktisk og innovativ kobling mellom Program for folkehelsearbeid og det nye tematiske satsingsområdet "folkehelse og livsmestring" som del av fornyelse av kunnskapsløftet.
I tråd med folkehelseprogrammets mål har fylkeskommunen lagt spesiell vekt på potensialet for kunnskapsbasert tiltaksutvikling på de arenaer hvor barn og unge naturlig oppholder seg som barnehage, skole og nærmiljø. Tiltakene som har blitt valgt inn er universelle og helsefremmende, og når brede grupper av barn og unge.
Det er også lagt vekt på at tiltakene har tydelig målformulering slik at de skal kunne evalueres i samarbeid med forsknings- eller kompetansemiljøene. Fylkeskommunens vurdering inkluderer også en prioritering av den totale søknadsmengden opp imot ordningens tilgjengelig midler og varighet.
Kontaktperson