Menneskerettighetene
Sammenlignet med mange andre land er menneskerettighetssituasjonen i Norge god. Likevel mener FN det blir begått brudd på menneskerettighetene i Norge også.
Noen av våre utfordringer handler om:
Etniske minoriteter
Norge har lover og regelverk som skal hindre at mennesker blir diskriminert på bakgrunn av etnisitet. Likevel er FN bekymret over at mange med innvandrerbakgrunn blir diskriminert i bolig- og arbeidsmarkedet, utdanningssystemet og helsevesenet.
Rom (sigøynere) og romanifolk (tatere) trekkes fram som grupper som ofte blir forskjellsbehandlet. FN mener Norge må gjøre mer for å bekjempe rasediskriminering og stereotypier mot disse to nasjonale minoritetene.
Bruk av isolasjon i fengsler
Isolasjon innebærer at fanger holdes adskilt fra andre fanger. Flere av FNs komiteer har tatt opp at det brukes for mye isolasjon i politiarrest og fengsler i Norge. Komiteene påpeker at bemanning, kapasitet og økonomi ikke er god nok grunn til å holde fanger isolerte.
Isolasjon blir ofte brukt mot innsatte i fengsler som er psykisk syke og som utgjør en fare for seg selv eller andre. Psykisk syke innsatte skal ha helsehjelp, og ikke holdes adskilt fra andre.
Enslige mindreårige asylsøkere
Barn under 18 år som kommer alene til Norge og søker om asyl kalles enslige mindreårige asylsøkere. Barn under 15 år blir tatt hånd om av barnevernet, mens ungdommer mellom 15 og 18 år bor på egne mottak for enslig mindreårige.
FN mener denne praksisen fører til at asylbarn mellom 15 og 18 får et dårligere vern enn andre barn i Norge. En slik forskjellsbehandling er i strid med FNs barnekonvensjon.
Hatefulle ytringer og hatkriminalitet
Flere av FNs menneskerettighetskomiteer er bekymret for utbredelsen av hatefulle ytringer og hatkriminalitet i Norge – særlig mot minoritetsgrupper.
Likestilling mellom kjønnene
FNs menneskerettighetskomiteer mener Norge har flere utfordringer knyttet til likestilling, blant annet tjener menn fortsatt mer enn kvinner.
Tvang i psykiatrien
Flere av FNs menneskerettighetskomiteer mener det brukes for mye tvang mot pasienter ved psykiatriske institusjoner i Norge. Komiteene er opptatt av at psykisk helsehjelp må bevare pasientens verdighet, og at tvang kun skal brukes i klart definerte unntakstilfeller.
Voldtekt og vold i nære relasjoner
Flere av FN-komiteene er bekymret for utbredelsen av vold i nære relasjoner og voldtekt i Norge. De mener norske myndigheter må gjøre mer for å beskytte dem som blir utsatt for vold. FN er særlig bekymret for forekomsten av vold i samiske miljøer.
Kilde: FN-sambandet
Om menneskerettighetene
Menneskerettighetene (FNs verdenserklæring, 1948) er innlemmet i norsk lov, og regjeringen rapporterer regelmessig til FN om Norges måloppnåelse.
I Norge er menneskenes grunnleggende rettigheter nedfestet i Grunnloven. I mai 2014 ble Norges grunnlov styrket da en ny menneskerettighetskatalog ble vedtatt.
På europeisk nivå er Norge medlem av den Europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK), som beskytter menneskerettighetene både i Norge og internasjonalt
Menneskerettsloven (1999) har i tillegg som formål å styrke menneskerettighetenes stilling i norsk rett.
Grunnloven
Menneskerettsloven (1999)
Norges rapport om menneskerettighetene til FN
EØS-avtalen og samarbeid
Gjennom EØS-avtalen omfattes Norge også av EUs fire friheter; fri bevegelse av mennesker, kapital, varer og tjenester i EUs indre marked.