Ulikhet i og mellom land er en grunn til bekymring. Økonomisk vekst har bidratt til at flere land har blitt rikere, men har ikke automatisk ført til mindre fattigdom.
For å redusere ulikhet i og mellom land må det finnes en rettferdig fordeling av et lands ressurser. De fattigste og marginaliserte gruppene må få muligheter slik at de kan skape bedre levekår for seg selv. Viktige tiltak er lik tilgang til skole og helsehjelp, og gode skattesystemer.
Tradisjonelt har det vært store økonomiske og sosiale forskjeller i Innlandet, mellom store og rike gårder og små husmannsplasser og primitive skogshusvær. Selv om samfunnet har blitt rikere, får mange innbyggere fremdeles ikke ta del i velstanden.
I Innlandet har vi både sørsamisk urbefolkning og skogfinner, romani/tatere og jøder, i tillegg til mange med innvandrer- og flyktningbakgrunn. Disse gruppene opplever oftere diskriminering på arenaer som arbeidsliv, utdanning, og politikk og samfunnsliv.
- 10.1 )Innen 2030, og raskere enn for det nasjonale gjennomsnittet, oppnå en gradvis og varig inntektsøkning for de fattigste 40 prosent av befolkningen.
- 10.2 )Innen 2030 sørge for å myndiggjøre alle og fremme deres sosiale, økonomiske og politiske inkludering, uten hensyn til alder, kjønn, funksjonsevne, rase, etnisitet, nasjonal opprinnelse, religion eller økonomisk eller annen status.
- 10.3) Sikre like muligheter og redusere forskjellsbehandling, blant annet ved å avskaffe diskriminerende lover, politikk og praksis og ved å fremme lovgivning, politikk og tiltak som er egnet til å nå dette målet.
- 10.4) Vedta politikk, særlig når det gjelder skatter og avgifter, lønn og sosialomsorg, med sikte på å oppnå en gradvis utjevning av forskjeller.
- 10.5) Bedre reguleringen av og tilsynet med globale finansmarkeder og finansinstitusjoner, og styrke gjennomføringen av regelverket.
- 10.6) Sikre at utviklingslandene blir bedre representert og får større grad av medbestemmelse i beslutningsprosessene i globale finansinstitusjoner, slik at institusjonene blir mer velfungerende, troverdige, ansvarlige og legitime.
- 10.7) Legge til rette for migrasjon og mobilitet i ordnede, trygge, regelmessige og ansvarlige former, blant annet ved å gjennomføre en planmessig og godt forvaltet migrasjonspolitikk.
- 10.a) Gjennomføre prinsippet om særbehandling og differensiert behandling av utviklingsland, særlig de minst utviklede landene, i samsvar med avtaler med Verdens handelsorganisasjon.
- 10.b) Stimulere til offentlig utviklingsbistand og kapitalflyt, blant annet direkte utenlandske investeringer, til statene der behovet er størst, særlig de minst utviklede landene, afrikanske land, små utviklingsøystater og kystløse utviklingsland, i samsvar med landenes egne planer og programmer.
- 10.c) Innen 2030 redusere transaksjonsgebyrene til under tre prosent ved pengeoverføringer fra utflyttede til hjemlandet, og avskaffe overføringsordninger der gebyrene overstiger fem prosent.
Mål 10 i Innlandet
I kunnskapsgrunnlaget til Innlandsstrategien kan du også lese om:
Du finner her et utvalg av relevant statistikk for mål 10 i Innlandet:
Folkehelseundersøkelsen i Innlandet har flere spørsmål om temaet:
SSB viser hvordan Norge ligger an på globale og nasjonale indikatorer for bærekraftsmålene. De nasjonale indikatorene er ment å supplere de globale indikatorene.
Innlandsstatistikk informerer om bærekraftsmålene