Millioner til norsk-svenske prosjekter

Fylkeskommunen gir penger til fem prosjekter med svenske partnere, blant annet et prosjekt om matopplevelser.

Det vedtok fylkesutvalget tirsdag.

Til sammen får de fem interreg-prosjektene 7,55 millioner kroner i fylkeskommunal medfinansiering.

Opplevelser gjennom måltider

En dame heller kaffe i krus mens sju andre personer ser på - Klikk for stort bildeProsjektet M.A.T. har som mål å utvikle mat- og drikkeopplevelser i grenseområdet mellom Värmland og Øst-Norge. Hans Haug, Visit Øst-Norge

Visit Øst-Norge SA får 1,1 millioner kroner til prosjektet Måltidsturisme, autensitet og tradisjon (M.A.T.).

Prosjektet har som mål å utvikle mat- og drikkeopplevelser i grenseområdet mellom Värmland og Øst-Norge. Dette kan blant annet gjøres ved å knytte disse opplevelsene til natur- og kulturaktiviteter.

Partner på svensk side er Visit Värmland.

Målgruppen for prosjektet er bedrifter som driver med måltidsopplevelser, for eksempel restauranter, kafeer, gårdsbutikker og overnattingssteder. Disse skal få hjelp til å skape bærekraftige og attraktive produkter gjennom blant annet studieturer og coaching.

Svein Ørsnes (R) mener det går mye penger til reisevirksomhet uten at det kommer noen konkret læring ut av det og varslet at han ville stemme imot.

Saken ble dermed vedtatt med 14 mot 1 stemmer.

Les sakspapirene PS 142/2024

Sirkulære verdikjeder

Vaager Innovasjon får 2,15 millioner kroner til prosjektet Interregional Circularity in Central Scandinavia. Målet med prosjektet er å bygge og spre kunnskap om beste praksis når det gjelder å etablere sirkulære verdikjeder. Det er også et mål å øke omstillingsevnen hos næringslivet i regionen.

Alle prosjekter i Interreg Sverige-Norge skal ha partnere på begge sider av grensen. Partner på svensk side er Glava Energy Center. I tillegg er Universitetet i Innlandet og Karlstads universitet partnere og medsøkere i prosjektet.

Primære målgrupper er bedrifter og bransjer i Värmland og Innlandet som driver innenfor en sektor som er relevant for sirkulære verdikjeder, for eksempel produksjon, prosess og energi. På sikt er målet å øke konkurranseevnen og bærekraften til bedrifter i disse regionene.

Svein Ørsnes fremmet et utsettelsesforslag fordi han mente prosjektet var presentert litt for komplisert. Utsettelsesforslaget fikk bare én stemme og saken ble dermed behandlet.

Saken ble til slutt enstemmig vedtatt.

Les sakspapirene PS 139/2024

Fremtidens energiløsninger

Klosser Innovasjon får 2,1 millioner kroner til prosjektet Gränsenergi.

Målet med prosjektet er å legge grunnlaget for utvikling av lokale energisamfunn. Dette innebærer at enkeltpersoner, husholdninger eller næringsaktører går sammen for å produsere og lagre strøm lokalt. Dermed kan nettselskapet drifte nettet uten å måtte investere i kostbar infrastruktur.

I prosjektet skal de kartlegge minst seks caser i grenseregionen. Basert på dette vi de utvikle tre til fire konsepter for smarte energisamfunn.

Det sentrale og det lokale energisystemet vil kunne utfylle hverandre og styrke hverandre hvis det blir gjort på en riktig måte, mener Klosser Innovasjon.

Prosjektansvarlig på svensk side er Glava Energy Center.

Målgruppen for prosjektet er næringsliv i Akershus, Innlandet, Dalarna og Värmland som kan bidra til utvikling av energisamfunn i grenseregionen.

Saken ble enstemmig vedtatt.

Les sakspapirene PS 141/2024

Flere jenter i industrien

Tre jenter jobber ved pc-er. - Klikk for stort bildeProsjektet Macho har som mål å få flere jenter inn i industrien. Vitensenteret Innlandet

Vitensenteret Innlandet får 1,2 millioner kroner til prosjektet Macho.

Målet med prosjektet er å få flere jenter inn i industrien og på den måten motvirke et kjønnsdelt arbeidsliv. Partene ønsker å utvikle et pedagogisk opplegg og interaktive installasjoner med innhold og aktiviteter. Dette er for å gjøre jentene oppmerksomme på industrien som en aktuell arbeidsplass.

Prosjektleder på svensk side er 2047 Science Center Borlänge.

Hovedmålgruppen er elever i ungdomsskolen.

Svein Ørsnes (R) varslet at han ville stemme imot fordi saken ikke var forelagt Innlandet ungdomsråd.

Saken ble vedtatt med 14 mot 1 stemmer.

Les sakspapirene PS 143/2024

Avfall blir nye produkter

Klosser Innovasjon får 1 million kroner til prosjektet Hexagon.

Målet med prosjektet er å øke kunnskapen om avfallsmaterialer og muligheten til å bruke dette til å 3D-printe nye produkter. Det handler også om å utvikle nye, sirkulære forretningsmodeller.

Prosjektet vil bygge en kunnskapsbase om nye materialer, utføre tester for å vurdere holdbarhet og livssyklus og samle resultatene i et oppskriftsbibliotek. Oppskriftene og læringsmodellen som utvikles vil være tilgjengelige også etter prosjektperioden og bidra til videre utvikling av sirkulære forretningsmodeller.

Prosjektleder på svensk side er Torsby kommune.

Målgruppen er små og mellomstore bedrifter.

Svein Ørsnes (R) fremmet et utsettelsesforslag, men det fikk bare hans stemme, og saken ble behandlet.

Saken ble til slutt enstemmig vedtatt.

Les sakspapirene PS 140/2024

Ønsker regnskap og rapport

Aud Hove (Sp) fremmet et tilleggsforslag som gjaldt alle de fem sakene. Dette handlet om at politikerne ønsker et enkelt prosjektregnskap og en prosjektrapport som skal leveres til og gjennomgås av hovedutvalg for næring.

Tilleggsforslaget ble vedtatt i alle de fem sakene.

Les mer om Interreg Sverige–Norge