Anne Berit Grasbakken, Statsforvalteren i Innlandet
Det vedtok hovedutvalg for næring onsdag.
Det er Mat og drikke fra Innlandet SA som får penger til å videreføre arbeidet med Matfylket Innlandet i samarbeid med offentlige aktører og næringsorganisasjoner.
Mat og drikke fra Innlandet SA består av 16 sentrale næringsorganisasjoner innenfor landbruk, mat og reiseliv. Dette er næringens bidrag inn i satsingen på Matfylket Innlandet. Statsforvalteren i Innlandet og Innlandet fylkeskommune har ansvar for bidraget fra det offentlige.
Matfylket Innlandet har to satsingsområder:
- Rekruttering til næringen
- Mer mat fra Innlandet på bordet i Innlandet i både offentlig og privat sektor.
Mer lokal mat
I 2025 har det vært et høyt aktivitetsnivå i arbeidet med Matfylket Innlandet. De har blant annet jobbet med en pilot for økt bruk av lokal mat i offentlig sektor og Matfylket har hatt paviljong på to store arrangement for innkjøpere.
I tillegg til fylkeskommunen, statsforvalteren og en rekke næringsaktører har 20 kommuner signert Innlandets matløfte. I matløftet står det blant annet at man skal sørge for å servere norsk mat på alle arrangementer og servere smaker fra hele Innlandet.
Innlandet er det største matfylket og har mange sterke mat- og reiselivsregioner. Politikerne mener at ved å styrke den lokale matproduksjonen, bidrar vi til å sikre verdiskaping, arbeidsplasser, beredskap og levende bygdesamfunn.
Saken ble enstemmig vedtatt.
Les sakspapirene PS 40/2025
Penger til opplæring
Husfliden Lillehammer får 750 000 kroner til bedriftsintern opplæring. De har 21 ansatte, og bunader er det viktigste produktområdet.
Det er mangel på bunadtilvirkere og utfordringer med bunadskopier fra utlandet. Husfliden søker derfor om tilskudd for å kunne dokumentere ekthet, bli smartere i planleggingen av produksjonen og jobbe mer digitalt. I dag gjør de mesteparten av arbeidet manuelt.
Opplæringen skal bidra til at de klarer å gjennomføre en større omstilling i måten de jobber på, fra tradisjonell, taus kunnskap til med systematikk, bedre planlegging og digitale verktøy som styrker effektivitet og kvalitet.
Etter endt opplæring vil Husfliden Lillehammer dele sine erfaringer og kompetanse med andre husflidverksteder i regionen og nasjonalt.
Saken ble enstemmig vedtatt.
Les sakspapirene PS 41/2025