Innlandet må opp og fram!

Agenda Innlandet 2024 forsøkte å gi svar på hvordan vi skal få det til.

Hvordan skal vi forme Innlandet og gripe mulighetene? Årets Agenda Innlandet setter retningen for Innlandet: opp og fram! 

Terningen arena i Elverum var onsdag 24. januar fylt til randen av representanter fra næringslivet, politikken, kommuner og andre samfunnsaktører, som alle ville være en del av løsningen, eller var opptatt av å høre om andre hadde løsningen.

Muligheter som mål

Mann som slår ut med hendene for å understreke poengene sine.  - Klikk for stort bildeFylkesordfører Thomas Breen mener Innlandet har alle forutsetninger som skal til for å lykkes. IKF

– Vi må ikke se på mulighetene som en visjon, men som et mål, sa fylkesordfører Thomas Breen. Han var opptatt av at Innlandet egentlig har alle forutsetningene som skal til for å lykkes. 

– Vi har stor tilgjengelighet på areal med industritomter i alle kommuner, og vi har vei og bane som knytter oss til markedene. Vi har også fått høre her i dag at vi er den regionen som kan ha overskudd av kraft på plass før andre regioner lenger sør for oss. Jeg gleder meg til alt som skal skje framover!

Kraftmangel, klimakrise og kompetanseutfordringer

Fire mennesker sitter på en scene foran en stor forsamling.  - Klikk for stort bildeOrdfører i Tynset kommune Merete Myhre Moen i samtale med stortingsrepresentant Rune Støstad og ordfører i Gjøvik kommune Anne Bjertnæs. Samtaleleder var Anne Ekornholmen. IKF

Det er ingen hemmelighet at det også er utfordringer i Innlandet. 

Ordfører i Tynset kommune Merete Myhre Moen, var opptatt av at vi må tørre å diskutere kraftmangel og hva vi kan gjøre med det, uten å være redd for å bli upopulære. 

Både Myhre og ordfører i Gjøvik kommune Anne Bjertnæs, pekte på at det gjøres mye bra ute i kommunene, både i hver enkelt kommune og i samarbeid med hverandre. 

Lederskap og løsninger

En dresskledd statsminister taler på en scene.  - Klikk for stort bildeStatsminister Jonas Gahr Støre snakket om Innlandets muligheter på Agenda Innlandet 2024. IKF

Statsminister Jonas Gahr Støre var også opptatt av samarbeid i sitt innlegg. 

– Temaet jeg skal snakke om, lederskap og løsninger, det sitter i denne salen, sa Støre. 

Han pekte på at selv om vi er i «the Voldemorts of a year», så er det viktig å se på mulighetene. (Voldemort er den onde i Harry Potter.)

– Vi har jo sørget for at Innlandet er den største regionen i Norge, sa Støre humoristisk. 

Han nektet å dvele ved Innlandets utfordringer, men pekte på de områdene der vi har gode forutsetninger, som for eksempel innen landbruket, grønn omstilling og reiselivet. 

– Det viktigste, også for Innlandet, er å skape trygge, gode lokalsamfunn og sterke fellesskap. Vi må ha åpen dialog og tett kontakt.

Unge stemmer

Tre unge mennesker på scenen i samtale med programleder. - Klikk for stort bildeMathias Westbakken, Maren Lindberg og Abdisa Yohannes Waldemariam i samtale med Anne Ekornholmen. IKF

På oppdrag fra Agenda Innlandet har Østlandsforskning intervjuet 50 unge voksne om deres forventninger til hvordan de vil bo, jobbe og leve i Innlandet. 

De unges perspektivmelding slår fast at arbeid er veldig viktig. En informant sa det enkelt: «Vår generasjon er villige til å flytte oss dit arbeidsplassene er». 

Men arbeid er likevel ikke alt. 

–  Livet er jo ikke bare jobb. De trygge rammene er viktige, sier en av informantene Maren Lindberg.

Mathias Westbakken er også opptatt av at næringslivet i Innlandet må være mer synlige.

– Vi har et ufattelig godt kompetansemiljø, men studentene kjenner ikke til det gode arbeidslivet som er her. Han oppfordrer derfor bedrifter til å snakke direkte til studentene. 

– Glem sosiale medier, sats på godt gammeldags oppmøte.

Trompetist foran bilde av nordlys - Klikk for stort bildeOle Edvard Anthonsen satte stemningen med en vakker komposisjon. Frøydis Haug/IFK