PHUSICOS var et innovasjonsprosjekt innenfor EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont2020. Deltakerne i prosjektet arbeidet med å finne løsninger for å redusere risikoen for flomskader i fjellandskap. Gudbrandsdalen var ett av områdene som ble brukt som eksempel i prosjektet.
Mål og innhold
Målet for prosjektet var å finne fram til, og ta i bruk, naturbaserte løsninger for å redusere skadeomfang og risiko ved ekstreme nedbørsmengder.
Løsningene skulle finnes gjennom bred medvirkning. Prosjektet skulle vise at naturbaserte løsninger er et godt alternativ ved flom- og rassikring i forhold til mer tradisjonelle ingeniørløsninger, som ofte griper sterkt inn i landskapet.
Ved å spille på lag med naturen, i stedet for å jobbe mot den, ville slike løsninger gi merverdi utover flomsikring. De ville kunne høyne verdien på økosystemet i et område og bevare biomangfoldet i elva. Videre vil naturbaserte løsninger kunne bli en attraksjon i seg selv og øke fritidsbruksverdien og attraktiviteten til området.
Innlandets rolle
Innlandet fylkeskommune var leder for delprosjektet med å lage en læringsarena. Slike arenaer skal gi beslutningstakere og entreprenører mulighet til å bli kjent med konseptet naturbaserte løsninger og dermed bli talspersoner for å ta i bruk slike løsninger.
På Jorekstad i Lillehammer kommune ble det bygget en tilbaketrukket flomvoll som vil gi elva mer spillerom under en flom. Målet er at tiltaket vil føre området langs elvebredden tilbake til en våtmarksskog og at det dermed kan komme tilbake dyr og planter som ikke lenger har tilhold her.
Mer om prosjektet
PHUSICOS er gresk, og betyr «i følge naturen». Prosjektet var fireårig, og varte ut 2022. Det deltok 15 partnere fra forskjellige land i Europa.
Les mer om PHUSICOS-prosjektet