«Vokterne» nytt Tankeplass-kunstverk

Kunstverket blir plassert langs Pilegrimsleden ved Furuberget i Hamar.

To høye steinskulpturer plassert i en skog - Klikk for stort bildeKunstverket «Vokterne» blir plassert langs Pilegrimsleden ved Furuberget i Hamar. Mattias Härenstam

Det er Mattias Härenstam (f. 1971 i Gøteborg, bor i Oslo) som står bak ideen til «Vokterne».

Forslaget består av to skulpturer av stein. De skal plasseres på hver av side av stien som leder inn mot bygdeborgen ved Furuberget, som er en kolle ved bredden av Mjøsa nordvest i Hamar kommune. 

Kalkstein fra Furuberget

Berggrunnen ved Furuberget består av en stor del kalkstein og gir grobunn for en av Norges største kalkfuruskoger. De to skulpturene blir laget av kalkstein fra dette området. 

–  «Vokterne» viser i form, materialvalg og idé til både bygdeborgen, steinenes opprinnelse i kalkbruddet og til området i Furuberget som er delvis regulert som naturreservat, sier kunstkonsulent Eivind Slettemeås. 

Skulpturene i «Vokterne» er stablet oppå hverandre i form av en 2,5–3 meter høy søyle. Dette gjøres ved å tre hver stein over en stang av rustfritt stål som er fundert i bakken. Den bærende konstruksjonen blir ikke synlig.

Dette sier juryen om vinnerforslaget

Portrett i svart/hvitt av Mattias Härenstam - Klikk for stort bildeMattias Härenstam Kristian Slyngstad

I juryens begrunnelse heter det: 

«Juryen velger Matias Härenstam sitt forslag «Vokterne» som vinnerutkast for Tankeplass i Hamar. Forslaget har en visuell og stedsegen tilnærming som er umiddelbar og direkte, samtidig som verket har en idémessig forankring og spenning med rom for både undring og ettertanke. Juryen vil også fremheve kombinasjonen av håndverksmessig eleganse og røffhet i utførelsen som en grunn til å velge forslaget, sammen med en formgiving som gir assosiasjon til både styrke og usikkerhet.»

Vil styrke Pilegrimsleden som kulturminne

Tankeplass er et prosjekt for utvikling av stoppesteder av kunstnerisk kvalitet langs Pilegrimsleden i Innlandet. «Vokterne» er det siste av i alt fem kunstverk i Tankeplass del 2. 

– Tankeplassene skal bidra til å styrke Pilegrimsleden som kulturminne, som et friluftstilbud for alle, som kulturopplevelse og som reiselivsprodukt. Det blir spennende å følge kunstnerne fram mot ferdige verk, sier prosjektleder for Tankeplass del 2, Bjørn Westad i Innlandet fylkeskommune. 

Prosjektet har tidligere i år kåret vinnerne i Stange, Vestre Toten, Ringsaker og Nord-Fron kommuner. På grunn av hogst i området hvor verket skal plasseres, ble vinneren i Hamar kåret først nå.

Alle verkene i Tankeplass del 2 skal stå ferdig høsten 2026.

Her kan du lese mer om de andre vinnerne i Tankeplass del 2