Innlandet fylkeskommune støtter seterkulturen
Innlandet er landets største seterfylke, med over halvparten av setrene/stølene som er i drift i Norge.
Stefan Kaliski, Innlandet fylkeskommune.
Innlandet er landets største seterfylke, med over halvparten av de 750 setrene/stølene som er i drift i Norge.
I 2020 bevilget Innlandet fylkeskommune 700 000 kroner til Norsk seterkultur for å arbeide med å få seterkulturen inn på Unescos liste.
Unesco anerkjenner norsk seterkultur
3. desember fikk den norske seterkulturen internasjonal anerkjennelse ved bli skrevet inn på Unescos liste over immateriell kulturarv. Dette gir et løft til arbeidet med å sikre framtiden for setrene i Innlandet og resten av Norge.
– Seterdriften må og skal ha en framtid – ikke bare for å bevare kulturarven, men også et levende landbruk. Unesco-statusen minner oss på at kunnskap vi hadde om husdyr, naturbruk og matproduksjon, nå forsvinner, sier kultursjef i Innlandet fylkeskommune, Kurt Ole Linn.
Hva er immateriell kulturarv?
Immateriell kulturarv er levende tradisjoner og praksiser som blir overført mellom mennesker og videre til nye generasjoner. Dette kan være skikker, ferdigheter, kunnskap om naturen og kunst.
En viktig ressurs for jordbruket
Seterdriften er ikke bare viktig for kulturarven, men også for ressursgrunnlaget til jordbruket i Innlandet. Ved å utnytte utmarksressursene på en bærekraftig måte, bidrar setrene til matproduksjonen og selvforsyningen i regionen.
– Vi må sørge for at seterdrifta er lønnsom og styrker gården som driftsenhet og levebrød. Vi trenger lokalprodusert mat av høy kvalitet også i framtida. Dette til beste for nye generasjoner bønder og budeier – og for alle oss mennesker. Og naturen, avslutter Linn.