Nytt skilt om den samiske boplassen ved Rensennvatnet avdukes av sametingsråd Elisabeth Erke og Tirill Langleite, nestleder i hovedutvalg for kultur, Innlandet fylkeskommune.
Nina Hildre, Innlandet fylkeskommune.
Vi er på Stølsvidda, på ei flate ovenfor Rensennvatnet. Her ble det for et par tiår tilbake funnet to runde gammetufter. Byggeskikken er vanlig i samiske områder lenger nord, men uvanlig i Valdres.
En arkeologisk utgravning i 2009 gav holdepunkter for at dette var en samisk boplass fra 1000- eller 1100-tallet e. Kr, altså i overgangen mellom vikingtid og middelalder.
Her finnes også eldre spor etter ei smie og kokegroper, flere andre tufter, og en skålgropsstein som kan gå tilbake til bronsealder. I nærområdene er det mange kullgroper og spor etter jernutvinning.
Plassen har tiltrukket seg folk gjennom lang tid, og er et spennende sted å besøke.
Se film og les mer
Sametinget har laget film og forteller om den samiske boplassen, kulturmiljøet ved Rensenn og livet på stølen på sine nettsider.
Se film og les mer her
Den samiske boplassen blir nå løftet fram gjennom et nytt formidlingsprosjekt.
Stor interesse for åpningsarrangement
Søndag 8. september avduket Sametinget og Innlandet fylkeskommune informasjonsskilt og erklærte den nye formidlingen av den samiske boplassen ved Rensennvatnet for åpnet.
Sametingsråd Elisabeth Erke framhevet i talen betydningen av å synliggjøre sørsamiske kulturminner, hvor viktig det er å stå sammen om reparasjon av historiens skader og berømmet det lokale engasjementet i Vestre Slidre.
Tirill Langleite, nestleder hovedutvalg for kultur i Innlandet fylkeskommune ser synliggjøringen av samiske kulturminner i Valdres som grunnsteiner til forsoning etter fornorskingspolitikken og konsekvensene den fikk for den samiske befolkningen:
Vi har alle et ansvar for å fortelle den riktige historien og sammen skape en verden hvor alle blir behandlet med respekt.
Mange hadde tatt turen for å være med på markeringen på Rensenn og arrangementet som fortsatte på Brennabu leirskole etterpå.
Lokale krefter og bredt samarbeid
Sametinget har hatt viktige samarbeidspartnere lokalt, både Vestre Slidre kommune, Vestre Slidre historielag og Vestre Slidre fjellstyre, som alle har tatt et godt ansvar i prosessen med å tilrettelegge kulturmiljøet ved Rensenn.
Innlandet fylkeskommune har også vært med i samarbeidet og Riksantikvaren har bidratt med midler via BARK-programmet (Bevaring av utvalgte arkeologiske kulturminner).
Gerd Nanti Vika Helle, varaordfører i Vestre Slidre og Elisabeth Erke, rådsmedlem Sametinget ved arrangementet på Brennabu 8. september 2024.
Torill Nygård, Innlandet fylkeskommune
Stort oppmøte ved omvisning på den samiske boplassen og kulturmiljøet ved Rensenn.
Torill Nygård, Innlandet fylkeskommune
Besøk kulturmiljøet ved Rensenn
Ta turen til Rensenn og opplev stemningen her. Det er satt opp benker og laget bålplass ovenfor selve kulturmiljøet.
Følg Panoramavegen fra Vaset. Ta av stikkvei mot vannet der Panoramveien forlater Rensennvatnet.
Ta en tur til Rensenn og opplev kulturmiljøet der.
Nina Hildre, Innlandet fylkeskommune.