Hva jobber vi med?

Vi forvalter og formidler Innlandets arkeologi og kulturminner med utgangspunkt i Kulturminneloven. Plan- og bygningsloven er også et sentralt verktøy for å ivareta kulturarven i fylket vårt. 

Automatisk fredete kulturminner

Vi har ansvar for kulturminner som er eldre enn 1537 e.Kr. Disse kulturminnene er automatisk fredet gjennom kulturminneloven. Det gjelder alle spor etter menneskelig aktivitet som gravhauger, fangstgroper, helleristninger, boplasser og løse gjenstander.

Samiske kulturminner som er fra år 1917 eller eldre, båter og skipsvrak som er eldre enn 100 år, bygninger fra perioden 1537–1649 og mynter fra før 1650 er også automatisk fredete direkte gjennom kulturminneloven.

Nyere tids kulturminner

Vi arbeider også med nyere tids kulturminner (etter 1537 e.Kr.) med regional og nasjonal verdi, som veianlegg og krigsminner. 

Nyere tids kulturminner eller kulturmiljø kan i særlige tilfeller fredes gjennom kulturminneloven.

Plan- og bygningsloven er et sentralt verktøy for å ivareta kulturarven.

Kulturminnene tilhører fellesskapet

I Innlandet fylkeskommune arbeider vi bredt for å ivareta og formidle kulturarven. Viktige oppgaver er å ivareta kulturminnene der de finnes, og sikre at kunnskap blir tatt vare på gjennom arkeologiske registreringer og utgravninger. Dette gjør vi for eksempel i samarbeid med Kulturhistorisk museum i utbyggingssaker.

Vi arbeider for å øke interessen for kulturarven gjennom formidling og samarbeid med kommuner, grunneiere, frivillige organisasjoner og andre.  

Kontakt oss

Her finner du kontaktpersoner for arkeologitema og bygningsvern i din kommune.