Pixabay.com
Gjennom Parisavtalen har Norge forpliktet seg til å redusere klimagassutslippene med minst 55 prosent innen 2030. Byggenæringen, Norges største fastlandsnæring, spiller en avgjørende rolle i overgangen til et lavutslippssamfunn.
Den 26. september 2024 signerte regjeringen og partene i arbeidslivet en avtale om klimapartnerskap for å fremme tiltak som reduserer klimagassutslipp.
Byggenæringens mål
Byggenæringen har som mål å redusere sitt klimafotavtrykk i tråd med nasjonale forpliktelser. I dette ligger blant annet utvikling av nye produksjonsprosesser og materialer som gir lavere utslipp, med fokus på tiltak som kan gi store utslippskutt. Næringen vil også bli mer sirkulær og bidra til design av bygninger som er mer energieffektive og har lengre levetid.
Samarbeid mellom myndighetene og næringen er essensielt for å nå målene, i tillegg til å styrke kunnskapen i bransjen, bygge gode, grønne kompetansemiljøer og bedre datagrunnlaget for å kunne måle nåtilstand og utslippskutt.
Statens målsetting
Regjeringen vil utrede endringer i byggteknisk forskrift for å redusere klimafotavtrykket fra bygging og fremme energieffektivitet, energifleksibilitet og lokal energiproduksjon. Det vil bli fortsatt satsing på Enova som virkemiddel for klima- og energiomstilling og jobbes videre med hvordan Husbankens lån kan støtte miljøvennlig boligbygging.
Digitalisering er viktig for omstillingen, og regjeringen ønsker å forbedre dataflyten i bransjen, slik at data kan brukes til å utvikle regelverk og virkemidler.
Klimapartnerskapet skal styrke dialogen om virkemidler, teste nye samarbeidsformer og sikre forutsigbare rammevilkår.
Forpliktelser
Staten forplikter seg til å involvere næringen i utviklingen av klimakrav og regler, samt finansiere kompetanseheving i byggenæringen.
Byggenæringen skal forberede seg på nye krav og utvikle tiltak for utslippsreduksjon.
Avtalepartene skal årlig rapportere om fremdriften mot avtalenes målsettinger, og møtes to ganger i året for evaluering.
Avtaleparter
Avtalens parter er staten ved Kommunal- og distriktsdepartementet og Klima- og miljødepartementet samt partene i arbeidslivet representert ved Fellesforbundet og NHO Byggenæringen.
I tillegg har en rekke organisasjoner i næringen tilsluttet seg avtalen: Virke, Spekter, NHO Elektro, Rådgivende ingeniørers forening (RIF) og Arkitektbedriftene, Norsk Arbeidsmandsforbund, El- og IT-forbundet, NITO, Parat, Forbundet Styrke og Tekna.
Les avtalen om klimapartnerskap på regjeringens nettsider