Pixabay
Kartleggingen er et viktig verktøy i byggebransjen for å fremme sirkulærøkonomi og redusere klimaavtrykket.
Dette gir store muligheter – og noen utfordringer.
Muligheter: Bærekraft og kostnadsbesparelser
Ombrukskartlegging kan gi betydelige kostnadsbesparelser, gjennom redusert behov for nye materialer og mindre svinn/avfall.
Byggeprosjekter som Kristian Augusts gate 13 og Powerhouse Kjørbo er eksempler på at ombruk kan redusere CO2-utslippene med opptil 97 % for stål, noe som gir en stor klimagevinster.
Ombrukskartlegging fremmer også innovasjon ved å utfordre byggherrer til å utvikle nye løsninger for gjenbruk av materialer. Dette kan føre til reduksjon av både kostnader og klimagassutslipp.
Utbyggere kan også styrke sin markedsposisjon ved å profilere seg som bærekraftige aktører og tiltrekke seg miljøbevisste kunder som kan åpne for nye forretningsmuligheter. Økonomiske støtteordninger og subsidier kan også bidra til å redusere de eventuelle kostnadene knyttet til ombruk.
Utfordringer: Ressurser og kompetanse
Likevel står mange utbyggere overfor flere utfordringer. De kan mangle ressurser og kompetanse til å gjennomføre grundige analyser og sikre kvalitetskontroll av brukte materialer, noe som gjør prosessen både risikabel og potensielt kostbar.
Logistikk og planlegging knyttet til demontering, remontering og lagring av materialer kan være komplisert og tidkrevende, spesielt for aktører med begrensede ressurser.
Usikkerhet rundt kvaliteten og sertifiseringen av ombruksmaterialer kan også være kompleks, og kostnadene kan overstige fordelene sammenlignet med tradisjonell prosjektering og bygging med nye materialer.
Tiltak for bedre tilgjengelighet
For å gjøre ombrukskartlegging mer gjennomførbar for utbyggerne, bør det utvikles mer kostnadseffektive verktøy og løsninger.
Støtteordninger må tilpasses for å gi direkte økonomisk støtte til små aktører, ikke bare til teknologiske innovasjoner. Digitale verktøy og nye samarbeidsformer kan gjøre prosessen enklere ved å tilby nødvendig kunnskap og nettverk.
De mindre utbyggerne bør starte med små skritt, bygge erfaring over tid, og samarbeide med eksperter og aktører i bransjen for å gjøre ombruk til en levedyktig og attraktiv mulighet. Dette kan også bidra til å oppnå økonomiske og konkurransemessige fordeler i et marked som i økende grad verdsetter bærekraft.
Konklusjon: En balansert tilnærming
Ombrukskartlegging gir store muligheter for mindre byggherrer, men krever samtidig en grundig vurdering av utfordringer knyttet til ressurser og økonomisk risiko.
For å lykkes må mindre aktører ha en strategisk tilnærming som kombinerer innovasjon, samarbeid og tilgang til støtteordninger. Dette vil sikre mer ombruk i praksis, noe som vil bidra til en mer bærekraftig fremtid og styrke markedsposisjonen i en stadig mer miljøbevisst byggebransje.
Kilde til artikkelen er webinaret Sirkulære bygg hvor arkitekt og miljørådgiver Anne Sigrid Nordby i regi av prosjekt Klimavennlige bygg Innlandet presenterer strategier for å fremme sirkulær ressursforvaltning i byggebransjen.
Ressurser om ombruk