Klimakrav og grenseverdier i byggenæringen

Danmark har foreslått grenseverdier for klimafotavtrykk i bygninger. Det gir en pekepinn på hva vi kan forvente oss i Norge.

Store utslipp fra byggebransjen

Byggenæringen er viktig for å nå Norges klimamål. Vi har store klimagassutslipp fra produksjon, transport og bruk av byggevarer. 

Utslippene kan reduseres betydelig ved å bygge klimasmart og velge byggevarer med lave klimagassutslipp. 

Internasjonalt omtales byggenæringen som 40 prosents-bransjen, fordi næringens andel er om lag 40 prosent av de globale klimagassutslippene, energibruken og avfallsproduksjonen.

Skjerpede krav om klimagassregnskap

Krav om å utarbeide klimagassregnskap fra materialer ble innført i TEK17§17-1 fra 1. juli 2022

Kravet som nå er innført, gjør at byggenæringen må øke kompetansen og ta i bruk beregningsverktøy og utvikle rutiner for å følge opp kravet. 

Kravet gjelder foreløpig boligblokker og yrkesbygninger, men det er ventet at flere bygningstyper vil bli omfattet ved senere revisjoner og at det innføres grenseverdier for maksimalt utslipp. 

Det er ikke fastlagt noen plan for når og hvordan kravene blir utvidet og revidert, men bransjen må være forberedt på at det kommer allerede ved neste revisjon av TEK.

Danmark innførte grenseverdi i 2023

København by - Klikk for stort bildeKøbenhavn by Pixabay

Danmark innførte i 2023 klimakrav (LCA) i bygningsreglementet

Grenseverdi for bygg større enn 1000 m2 ble satt til 12 kg CO2e/m2/år og omfatter utslipp både fra energibruk i drift og materialer. Det er ca. 10 prosent lavere enn «dagens praksis» i Danmark.

Det er lagt opp til en skjerping av kravene annet hvert år framover til 2030. I høst er det lagt fram forslag til de nye grenseverdiene.

Det faglige underlaget og forslagene finner du i rapporten:
Klimapåvirkning fra nybyggeri: Analytisk grundlag til fastlæggelse af ny LCA baseret grænseværdi for bygningers klimapåvirkning fra 2025.

I 2023 ble det også innført en frivillig mulighet for byggebransjen til å kvalifisere seg til en «lav emissionsklasse». Denne grenseverdien ble satt til 8 kg CO2e/m2/år, med en fastsatt plan for skjerping av kravene annet hvert år ned til 5 kg CO2e/m2/år i 2029.

Les mer om planene på nettsiden til Social- og Boligstyrelsen

Tilsvarende planer i Sverige

Tilsvarende planer foreligger også i Sverige, om innføring av grenseverdier fra 2025. Både riksdagen og byggebransjen mener at grenseverdier må til for å oppnå ønskede utslippsreduksjoner i bransjen. 

Forslag til grenseverdier finner dere på side 77 i Gränsvärde för  byggnaders klimatpåverkan och en utökad klimatdeklaration.

Det er forventet at Norge følger etter, så det er bare å forberede seg!

Skrevet av Eivind Selvig