Bildet er sammensatt. Delvis er det utviklerne av klimagassverktøyene i samarbeid med store byggherrer og ulike produsentgrupper, som fram til i dag har definert «dagens praksis».
Spørsmål for å definere dagens praksis
Det er noen spørsmål man må svare på for å definere dagens praksis:
- Hva er standard byggemåte og materialbruk i en bygningstype, for eksempel i en enebolig, boligblokk eller kontorbygg?
- Hvilket utslippsnivå er bransjestandard for de ulike materialene i byggene?
Når det gjelder energibehov og levert energi er det kravene i TEK 17 som definerer dagens praksis (vi går ikke nærmere inn på det her).
Standard byggemåte
Pixabay
Hva som er standard byggemåte, er mer eller mindre definert av «markedet» gjennom hvordan de fleste kvadratmeterne av ulike bygninger er blitt bygd de 3–5 siste årene.
Utslippsnivå
Hva som er «normalt» utslippsnivå for ulike materialer er i noen tilfeller definert av produsentgrupper, for eksempel er det publikasjonen NB37 fra Norsk Betong som angir bransjestandarden for betong.
Hvis ikke dette er gjort av produsentene selv, så anvendes de store LCA-materialdatabasene som Ecoinvent, Gabi, med flere. Her er det lagt inn produkters EPD-er og man kan hente ut både gjennomsnittsverdier og prosentilverdier for utslippsnivå innenfor material- og produktgrupper.
Analyser og beregninger gir «dagens praksis»
Basert på disse prinsippene er det gjort analyser og beregninger for blant annet Statsbygg, ENOVA, DIBK (direktoratet for byggkvalitet) og DFØ (direktoratet for forvaltning og økonomistyring) der det er definert referansenivåer for ulike bygningstyper. Disse nivåene baserer seg på det som blir betraktet som «vanlig byggepraksis og standard byggemåte» i konstruksjonsmåter og materialvalg.
Disse referansenivåene defineres dermed som «dagens praksis» for bygg hvor det ikke er stilt spesielle miljø- og klimakrav. Det er det du mest sannsynlig får levert dersom du ikke spesifiserer miljøkrav til konstruksjonsmåte og materialtyper.
Justerte nivåer per 2024
«Dagens praksis» utvikler seg og forbedres, og nivået må derfor revideres med jevne mellomrom. Det er gjort flere ganger gjennom de siste 10–15 årene etter hvert som materialprodusentene har forbedret sine standardprodukter, og etter hvert som byggemåtene utvikler seg og forbedres.
Siste dokumentasjon av endringer i referansenivåer fra DFØ kom i desember 2023, ref. lenke nedenfor hvor du finner verdier og nivåer for ulike bygningstyper. Disse nivåene ligger også til grunn for beregningene utført for FutureBuilt ZERO, DIBK, Statsbygg med flere.
Det er planlagt en revisjon av TEK17, og der kan vi håpe på at nivåkrav til utslipp av materialer vil bli innført, for eksempel angitt som 5 kg CO2/m2 BTA/år for boligblokk, og med en planlagt og gradvis reduksjon etter hvert som produkter og byggemåter forbedres.
Da vil ikke utbyggerne lenger måtte forholde seg til og på egen hånd beregne en prosjektspesifikk «dagens praksis». Alle vil måle kvaliteten opp mot et nasjonalt minstekrav. Det ser vi fram til!
Her finner du mer informasjon: