Energiproduksjon i Innlandet
I 2023 ble det produsert totalt 11 TWh kraft i Innlandet, hvorav 90 prosent kom fra vannkraft og 10 prosent fra vindkraft. Innlandet hadde et kraftoverskudd på 5 TWh, som ble overført til resten av landet.
Fylket har overskudd på strøm store deler av året, men er avhengig av å importere strøm om vinteren.
Innlandet har lite kraftkrevende industri i forhold til resten av landet, men ser nå en økende grad av henvendelser som gjelder kraftkrevende nyetableringer.
I 2023 var det totale nettoforbruket av elektrisk kraft på 6 298 GWh i Innlandet. Halvparten av denne energibruken var fra næringslivet, mens den andre halvparten var fra husholdninger og fritidsboliger.
Fra Klimalab på Nord-Gudbrandsdal videregående skole på Otta
Klimalaben
Nesten 10 % av det totale energiforbruket i Innlandet i 2023 kom fra fritidsboliger.
I 2024 har totalt 7 bakkemonterte solparker blitt tildelt konsesjon i Norge. Tre av disse ligger i Innlandet, inkludert Norges første bakkemonterte solkraftanlegg i industriell skala, i Stor-Elvdal kommune.
Solkraft utgjør per 2024 fortsatt en liten del av den totale kraftproduksjonen i Norge, men er i rask vekst.
Fra Klimalab på Nord-Gudbrandsdal videregående skole på OttaKlimalaben
Innlandet har tre vindkraftverk, og i økende grad fjernvarme.
Mesteparten av kraftproduksjonen i Innlandet stammer fra vannkraft. I 2022 var det 121 vannkraftverk i Innlandet.
Les mer om energibruk i Innlandet på Innlandsstatistikk sine nettsider
Fylkeskommunens rolle
Fylkeskommunen er regional planmyndighet og gir høringsinnspill til nye kraftanlegg. Fylkeskommunen bidrar også med kunnskap og støtte til forskningsprosjekter og andre tiltak for å løfte arbeidet med ulike energibærere.
Fylkeskommunen arrangerer dialogmøter mellom næringsliv og strømselskaper for å balansere utbyggingen av kraftproduksjon og forbedring av nettkapasiteten, med andre hensyn.
Fylkeskommunen benytter, og støtter opp om, en rekke virkemidler for å fremskynde overgangen til fossilfri transport. Dette gjøres både med langsiktige virkemidler som arealplanlegging og -utvikling, og med mer direkte tiltak som tilrettelegging for fossilfrie energistasjoner for lette og tunge kjøretøy.
Ny regional plan for klima, energi og miljø ble vedtatt i 2023. Den regionale planen legges til grunn for statens, fylkeskommuners og kommuners planlegging og prioritering i regionen, jamfør plan- og bygningsloven § 8-2.
Plandokumentet skal være et verktøy for samordning og samarbeid mellom fylkeskommunen, kommunene og andre aktuelle aktører i Innlandet.
Fylkeskommunen eier Innlandet Energi Holding AS sammen med 26 innlandskommuner. Innlandet Energi Holding eier 49,4 % av aksjene i Eidsiva Energi.
Fylkeskommunens bidrag
Innlandet fylkeskommune har installert solcellepaneler på flere av sine bygg, blant annet på alle våre videregående skoler.
Det jobbes også aktivt med tiltak for å energieffektivisering på ulike nivåer, og det kjøres elektriske bybusser i Hamar og på Lillehammer. Men mye arbeid gjenstår.