Litteraturfylket Innlandet

Fylket vårt har mange spennende forfattere, gode bibliotek, litteraturfestivaler, dikterhjem og andre litterære opplevelser å by på. 

I 2017 ble Lillehammer, som eneste norske by, tildelt status som UNESCO litteraturby.

Lillehammer er hjemby for Nordens største litteraturfestival, har dikterhjemmene til to av landets tre nobelprisvinnere i nærheten og har Nansenskolens skrivekunstlinje. Byen er et litterært knutepunkt, plassert bare noen mil fra Innlandets geografiske midtpunkt i Ringebu.

Opplev litteratur i hele fylket

Litteraturfylket Innlandet er mer enn Lillehammer. For den som vil oppleve litteratur «live», er det aldri langt til en litteraturfestival eller et litteraturarrangement.

Noen festivaler er store, nasjonale begivenheter som Nordisk poesifestival på Hamar, Norsk litteraturfestival på Lillehammer og Peer Gynt-stemnet i Midt-Gudbrandsdalen.

Andre festivaler og arrangementer er mindre og retter seg mot lokalsamfunnet og publikum i nærområdet. De siste årene har det blitt stadig flere litteraturfestivaler i Innlandet.

Vi har laget en oversikt litteraturfestivaler og andre festivaler i Innlandet som inkluderer litteratur. I tillegg til festivalene, har også folkebibliotekene litteraturarrangementer og forfatterbesøk. På nettsidene til ditt bibliotek finner du mer informasjon om hva som skjer der du bor.

Dikterhjem, museer og litterære steder

Hamsun stugu - Klikk for stort bildeHamsun stugu Tone Nyseter Nesten uansett hvor du er i fylket, kan du finne spor etter en forfatter. Det finnes dikterhjem, museer, utstillinger, stier, statuer, plasser og gater oppkalt etter lokale forfattere.

Mange forfattere er født og oppvokst i Innlandet. Andre valgte seg Innlandet som voksen, enten ved å flytte hit eller ved å ha hytte og feriebolig her.

Vi har laget en oversikt over etablerte dikterhjem og museer du kan besøke. I tillegg finner du en liste med litterære steder, som ikke kan kalles rene museer, men er verdt et besøk.

I Innlandet finnes flere spesielle boksamlinger. Alle samlingene finnes på museer som er åpne for publikum. Bøkene i samlingene er tilgjengelig for alle og kan leses på stedet. Det er også mulig å søke i egne elektroniske kataloger over samlingene.

Forfattere fra Innlandet

Det finnes ingen fullstendig oversikt over forfattere med tilknytning til Innlandet. Hvis du vil få en bedre oversikt over forfattere som har bodd i de tidligere fylkene Oppland og Hedmark, så kan disse kildene være nyttige:

Forfattermøter på nett

Innlandet har mange etablerte forfattere med røtter i fylket. I tillegg er flere yngre forfattere på vei opp og i ferd med å skape seg en karriere. Det gror godt i litteraturfylket Innlandet.

Innlandet fylkesbibliotek har, med midler fra Nasjonalbiblioteket, laget en videoserie som løfter frem noen av disse forfatterne.

I serien Forfattermøter har forfatter og bibliotekar, Linn T. Sunne, snakket med forfattere fra alle regioner i Innlandet. I tillegg til å møte noen av landets fremste forfattere, får du også bli med på besøk til mange av de flotte attraksjonene vi har i fylket vårt.

Videoene er ikke lenger tilgjengelige i det offentlige rom. Ta kontakt med fylkesbiblioteket ved Linn T. Sunne hvis du har spørsmål vedrørende dette.

Faste litteraturprogram på alle bibliotek i Innlandet:

BokLek, bibliotek i alle kommuner i Innlandet fylke

Innlandet fylkesbibliotek samarbeider med Norsk litteraturfestivals program for barn, Pegasus og folkebibliotekene i fylket om bokprosjektet BokLEK. I BokLEK blir en barnebokforfatter eller illustratør engasjert og sendt ut på turné sammen med en formidler til alle folkebibliotekene i Innlandet.

Nettsidene til BokLEK

Sommerles, bibliotek i alle kommuner i Innlandet fylke

Sommerles er bibliotekenes lesekampanje for barneskoleelever i sommerferien. Deltakerne samler poeng ved å løse oppgaver, stikke innom det lokale biblioteket for å hente kodeord, og fremfor alt, lese og registrere så mange bøker de bare orker i løpet av sommerferien.

Nettsidene til Sommerles