Litteraturfylket Innlandet - Innlandet fylkeskommune

Litteraturfylket Innlandet

Fylket vårt har mange spennende forfattere, gode bibliotek, litteraturfestivaler, dikterhjem og andre litterære opplevelser å by på. 

I 2017 ble Lillehammer, som eneste norske by, tildelt status som UNESCO litteraturby. Som hjemby for Nordens største litteraturfestival, med dikterhjemmene til to av landets tre nobelprisvinnere i nærheten og med Nansenskolens skrivekunstlinje, er Lillehammer et litterært knutepunkt, plassert bare noen mil fra Innlandets geografiske midtpunkt i Ringebu.   

Opplev litteratur i hele fylket 

Litteraturfylket Innlandet er mer enn Lillehammer. For den som vil oppleve litteratur «live», er det aldri langt til en litteraturfestival eller et litteraturarrangement. Noen festivaler er store, nasjonale begivenheter som Nordisk poesifestival på Hamar, Norsk litteraturfestival på Lillehammer og Peer Gynt-stemnet i Midt-Gudbrandsdalen. Andre festivaler og arrangementer er mindre og retter seg mot lokalsamfunnet og publikum i nærområdet. De siste årene har det blitt stadig flere litteraturfestivaler i Innlandet. 

Vi har laget en oversikt over litteraturfestivaler og andre festivaler i Innlandet som inkluderer litteratur. I tillegg til festivalene, har også folkebibliotekene litteraturarrangementer og forfatterbesøk. På nettsidene til ditt bibliotek finner du mer informasjon om hva som skjer der du bor.   

Dikterhjem, museer og litterære steder

Hamsun stugu - Klikk for stort bildeHamsun stugu Tone Nyseter Nesten uansett hvor du er i fylket, kan du finne spor etter en forfatter. Det finnes dikterhjem, museer, utstillinger, stier, statuer, plasser og gater oppkalt etter lokale forfattere. Mange forfattere er født og oppvokst i Innlandet. Andre valgte seg Innlandet som voksen, enten ved å flytte hit eller ved å ha hytte og feriebolig her. Vi har laget en oversikt over etablerte dikterhjem og museer du kan besøke. I tillegg finner du en liste med litterære steder, som ikke kan kalles rene museer, men er verdt et besøk.  

I Innlandet finnes flere spesielle boksamlinger. Alle samlingene finnes på museer som er åpne for publikum. Bøkene i samlingene er tilgjengelig for alle og kan leses på stedet. Det er også mulig å søke i egne elektroniske kataloger over samlingene.  

Litteraturpriser

Det deles ut flere litteraturpriser i Innlandet. Vi har laget en liste over priser som deles ut av institusjoner med tilknytning til fylket. Noen priser er rene litteraturpriser, andre deles også ut til visekunstnere, musikere, personer med et spesielt verdisyn eller som har gjort en uegennyttig innsats.  

Litteraturutdanning

På Lillehammer finnes det to utdanningsmuligheter for den som ønsker å fordype seg i skriving. På folkehøgskolen Nansenskolen har de en skrivekunstlinje, og på den Norske filmskolen er det mulig å ta både bachelor- og mastergrad som manusforfatter.  

Forfattere fra Innlandet

Det finnes ingen fullstendig oversikt over forfattere med tilknytning til Innlandet. Men hvis du vil få en bedre oversikt over forfattere som har bodd i de tidligere fylkene Oppland og Hedmark, så kan disse kildene være nyttige: 

Forfattermøter på nett 

Innlandet har mange etablerte forfattere med røtter i fylket. I tillegg er flere yngre forfattere på vei opp og i ferd med å skape seg en karriere. Det gror godt i litteraturfylket Innlandet.  

Innlandet fylkesbibliotek har, med midler fra Nasjonalbiblioteket, laget en videoserie som løfter frem noen av disse forfatterne. I serien Forfattermøter har forfatter og bibliotekar, Linn T. Sunne snakket med forfattere fra alle regioner i Innlandet. I tillegg til å møte noen av landets fremste forfattere, får du også bli med på besøk til mange av de flotte attraksjonene vi har i fylket vårt. 

Folkebibliotek i Innlandet 

I alle de 46 kommunene i Innlandet fylke finner du et eller flere folkebibliotek. Til sammen har vi 54 store og små folkebibliotek, som låner ut litteratur, har ulike arrangementer og er viktige møteplasser i sine lokalsamfunn.  

« Bibliotekfylket Innlandet: visste du at folkebibliotekene i 4 av kommunene i Innlandet rangerer på topp 20-lista i Telemarksforsknings kulturindeks for bibliotek i Norge? »

Arrangementer har blitt en stadig viktigere del av folkebibliotekenes tilbud. Det vil være variasjoner fra kommune til kommune, men de fleste bibliotek har ulike litteraturarrangementer for store og små.  

Flere av litteraturfestivalene i Innlandet arrangeres enten av eller i samarbeid med et folkebibliotek. Folkebibliotekene samarbeider ofte med institusjoner, lag og foreninger i lokalsamfunnet om arrangementer i og utenfor biblioteket.  

Du finner informasjon om arrangementer og andre tilbud på hjemmesidene til ditt bibliotek. De fleste bibliotekene er også til stedet på sosiale medier som facebook og instagram.  

Barn og unge er viktige målgrupper for folkebibliotekene. I samarbeid med Innlandet fylkesbibliotek og Norsk litteraturfestivals barneprogram Pegasus, deltar alle folkebibliotek i Innlandet i bokprosjektet BokLEK, hvor en barnebokforfatter eller illustratør engasjeres og sendes ut på turné sammen med en formidler.  

Alle folkebibliotekene deltar også i den nasjonale lesekampanjen Sommerles for barneskoleelever i sommerferien. Deltakerne samler poeng ved å løse oppgaver, stikke innom biblioteket for å hente kodeord, og fremfor alt, lese og registrere så mange bøker de bare orker i løpet av sommerferien. Flere steder arrangerer også biblioteket en fest for alle som har deltatt på Sommerleskampanjen.  

Bokbussen i Innlandet 

I Innlandet har vi en helt egen bokbuss for barn, som sprer leselyst og leseglede. Hvert skoleår turnerer den rundt fra skole til skole, og er innom over 31 barneskoler i hele elleve kommuner. Bokbussen har med det en unik mulighet til å drive litteratur- og kulturformidling der barna er, og utlånstallene er høye.  

I tillegg til å formidle og låne ut bøker, får skolene også tilbud om forestillinger, skrivekurs og konkurranser. Hver vår arrangerer bokbussen en skrivekonkurranse. Vinneren av konkurransen får ha med seg hele klassen sin til Lillehammer og Bokbussbobler, en forestilling med forfattermøter og prisutdeling under Norsk litteraturfestival. 

Bokbussen - Klikk for stort bildeBokbussen Marius Græsby

Litteraturfestivaler og festivaler som inkluderer litteratur i Innlandet 

Norsk Litteraturfestival og Pegasus, Lillehammer 

Norsk litteraturfestival - Klikk for stort bilde Caroline Strømhylden/Norsk litteraturfestival Norsk Litteraturfestival er Nordens største litteraturfestival, og har arrangementer både for skolebarn, barnefamilier, studenter og voksne. På litteraturfestivalen på Lillehammer kan du oppleve forfattermøter, opplesninger, debatter, foredrag, prisutdelinger, forestillinger, utstillinger, seminarer, quiz med mer. Festivalen er også Norges største bransjetreff for forfattere, oversettere, kritikere, forleggere og bibliotekarer.  

Innlandet fylkesbibliotek har siden 2010 arrangert to bibliotekdebatter sammen med Norsk bibliotekforening under festivalen. De siste årene har det også blitt arrangert et bibliotekseminar i forkant av den første debatten. Bibliotekdebattene blir strømmet, og opptak er tilgjengelig på Innlandet fylkesbiblioteks Youtube-kanal. 

Norsk Litteraturfestivals tilbud til barn og unge har navnet Pegasus. Pegasus formidler litteratur til barn og unge gjennom hele av året gjennom kurs og verksteder, konkurranser og aktiviteter, forfattermøter, prisutdelinger og tekstlesing.  

Innlandet fylkesbibliotek samarbeider med Pegasus og folkebibliotekene i fylket om bokprosjektet BokLEK, hvor en barnebokforfatter eller illustratør engasjeres og sendes ut på turné sammen med en formidler til alle folkebibliotekene i Innlandet.  

Bokbussen i Innlandet samarbeidet også med Pegasus, og arrangerer hvert år en skrivekonkurranse for barneskoleelever på skolene som bussen besøker. Vinneren av konkurransen får ha med seg hele klassen sin til Bokbussbobler, en forestilling med forfattermøte og prisutdeling i kulturhuset Banken under Norsk Litteraturfestival.  

Nettsiden til Norsk Litteraturfestival

Nettsiden til BokLEK

Innlandet fylkesbiblioteks Youtube-kanal

Les om Bokbussen i Innlandet på nettsiden til Innlandet fylkesbibliotek

Peer Gynt-stemnet, Nord- og Sør-Fron

Bård Gundersen/Peer Gynt  er en ti dager lang kulturfestival i starten av august hvert år, i både Sør-Fron og Nord-Fron kommune i Gudbrandsdalen. Stevnet omfatter blant annet Peer Gynt-forestillingen ved Gålåvatnet, og en rekke litteratur-, musikk-, teater- og kulturarrangementer på ulike arenaer. I løpet av stevnet deles prisen «Årets Peer Gynt» ut.  

Peer Gynt-stemnet er et av de største kulturarrangementene i Innlandet og forestillingen ved Gålåvatnet blir sett av over 20 000 tilskuere hvert år.  

Nettsidene til Peer Gynt-stemnet

Kristinspelet – spelet opp Kristin Lavransdatter, Jørundgard i Sel 

Madalena Sousa Helly-Hanssen som Kristin Lavransdatter  - Klikk for stort bildeMadalena Sousa Helly-Hanssen som Kristin Lavransdatter Yury Rogachev Hver sommer arrangeres Kristinspelet, på Jørundgard i Sel.

Forestillingen er basert på Sigrid Undsets bøker om Kristin Lavransdatter. I forbindelse med spelet arrrangeres også andre aktiviteter, som vandringer langs pilegrimsruta, bokprat, barneforestilling og møter med skuespillerne.

Kristinspelet foregår over to helger i månedsskiftet juni/juli.

Nettsidene til Kristinspelet
 

Diktardagar, Lom, Skjåk og Vågå 

Diktardagene 2020 - Klikk for stort bildeDiktardagene 2020 Tone Nyseter Diktardagar er en årlig litteraturfestival i Lom, Skjåk og Vågå for å hedre dikterne som har vokst opp der, og for å holde ved like og videreutvikle interessen for det skrevne ord. Diktardagar arrangeres i september og har forfatterbesøk for barn og voksne på bibliotekene, seminar på Utgard fleirbrukshus i Lom og kveldsarrangement med lokal musikk, festtaler og underholdning.  

Nettsiden til Diktardagar

Trontalks, tankefest og utenkelig musikk, Tynset

TronTalks arrangeres for første gang i august 2020 og er en ny arena for ny musikk, idéer, kunstneriske ytringer, meninger og fortellinger om vår egen tid. Festivalen har valgt seg Norges anarkist, forfatter og FriKar Ivar Mortensson Egnund som åndelige beskytter.  

Nettsidene til Trontalks

Skjæraasendagene, Trysil

Skjæraasendagene arrangeres på høsten og er en blanding av lokale og nasjonale underholdningskrefter. Arrangementene spenner fra trivelige litteraturkvelder, utstillinger, barnearrangement og Skjæraasenmesse til en stor festforestilling i kulturhuset Hagelund, hvor Skjæraasen-prisen deles ut.  

Nettsiden til arrangør av Skjæraasendagene, Trysil kommune

Sandbeckdagene, Rena i Åmot

Sandbeckdagene arrangeres en uke i begynnelsen av juni hvert år, med et program i forfatter og visekunstner Vidar Sandbecks ånd. Høydepunktet under Sandbeckdagene er utdelingen av Vidar Sandbecks kulturpris Regnbågåbrua. Arrangementet er et samarbeid mellom Anno museum, Sandbeckstiftelsen og Åmot kommune. 

Nettsidene til Sandbeckdagene

Nordisk poesifestival – Rolf Jacobsen-dagene, Hamar

Nordisk poesifestival – Rolf Jacobsen-dagene  - Klikk for stort bilde Hanne Lillebo/Nordisk poesifestival – Rolf Jacobsen-dagene Nordisk poesifestival – Rolf Jacobsen-dagene er Nordens ledende poesifestival. I løpet av fire dager i begynnelsen av mars går rundt 40 ulike opplesninger, forfattersamtaler, konserter og foredrag av stabelen på Hamar. Hvert år velges en festivalpoet, og det arrangeres et åpent seminar med fokus på poetens forfatterskap. 

Poesifestivalen har også program for barn og ungdom. Det arrangeres blant annet teaterforestilling for barnehagebarn på Hamar bibliotek, poesiverksted for elever i ungdomsskolen og forfatterbesøk på videregående skoler i Hamar. 

Nettsiden til Nordisk poesifestival – Rolf Jacobsen-dagene

Ingeborgdagene, Tangen i Stange

Ingeborgdagene er et kulturarrangement på Tangen i april, som har fokus på litteratur, men også teater, billedkunst, dans og musikk. Arrangementet er knyttet til Ingeborg Refling Hagens kunstnerhjem Fredheim, og skal bidra til å bygge opp under kunnskapen om Ingeborg Refling Hagen. 

Ingeborgdagene er et samarbeid mellom Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim, Stange kommune og Kønnband – kommunens ambulerende kulturprogram. 

Nettsidene til Stange kommune om Ingeborgdagene

Litteraturfestivalen i Grue

Litteraturfestivalen i Grue arrangeres hver høst i Grue i Solør. Festivalen kombinerer litteratur, musikk og bildende kunst, for å bygge bro mellom flere kunstarter. Festivalen har også en egen aften der kulinariske opplevelser møter litteratur. Festivalen har som mål å styrke interessen for litteratur og øke litteraturforståelsen i regionen, og har også arrangementer for distriktets barnehager og skoler. 

Nettsiden til Litteraturfestivalen i Grue

Terje Johanssen-dagene, Gran

Terje Johanssen-dagene er en litteraturfestival som arrangeres av Hadeland dialekt- og mållag og Hadeland Jazzforum over to dager på Gran i mai/juni. I 2020 er festivalen utsatt til september.  

Facebooksidene til Terje Johanssen-dagene

TOTN litt`raturfestival, Østre Toten

TOTN litt`raturfestival er et samarbeid mellom Østre Toten folkebibliotek, Fredvika galleri og kulturkafe og Toten Libris. Arrangementene holdes på flere arenaer i kommunen gjennom ei uke i oktober. Festivalen har aktiviteter både for barn og voksne.  

Facebooksiden til TOTN litt`raturfestival

Versus, Skeive litterære dager, Gjøvik og Raufoss i Vestre Toten

Versus – Skeive litterære dager er landets første skeive litteraturfestival. Festivalen arrangeres i februar og kan by på forfattermøter, teater, musikk, fest, kunstutstilling, mat og prat. 

Versus arrangeres av Gjøvik bibliotek og litteraturhus og Fyrverkeriet bibliotek i Vestre Toten. 

Nettsiden til Versus – Skeive litterære dager

Epler og bøker, Præstgar`n, Snertingdal

Epler og bøker er en festdag og et kulturarrangement på høsten med litteratur, herunder flere av høstens ferske bøker. I tillegg kan man kjøpe mat og drikke laget på sesongens beste råvarer, og epler står så klart i fokus.  

Præstgar`n i Snertingdal er et kulturhus, eid av Hans Olav Brenner og Anita Krohn Traaseth, hvor aktivitetene stort sett drives på frivillig basis av eiere og lokalbefolkning. Foruten Epler og bøker, har præstgar`n flere kultur- og litteraturarrangementer gjennom året. 

Faceooksidene til Præstgarn`n

Bok & Folk, Land museum, Dokka i Nordre Land 

Bok & folk er en bokfestival som arrangeres hver høst på Land museum. Festivalen er et samarbeidsprosjekt mellom folkebibliotekene i Nordre- og Søndre Land kommune, Lands Museum og Norli Dokka. Det er arrangementer både for barn og voksne, og i 2020 har festivalen utvidet til 2 dager.  

Facebooksiden til Bok & folk

Fønhusdagene, Sør-Aurdal 

Fønhusdagene arrangeres i juni av Mikkjel Fønhusforeningen i Fønhus sitt rike i Sør-Aurdal. Fønhusdagene er et samarbeid med blant annet DNT Ringerike, DNT Valdres og Vassfaret leirskole. De fleste av arrangementene er friluftsaktiviteter, men det er også arrangementer med litterære innslag. Flere av arrangementene har blitt holdt på Nissebakken, hvor Fønhus bodde hele sitt liv og på biblioteket i Bagn.  

Nettsiden til Mikkjel Fønhusforeningen

Faste litteraturprogram på alle bibliotek i Innlandet: 

BokLek, bibliotek i alle kommuner i Innlandet fylke

Innlandet fylkesbibliotek samarbeider med Norsk litteraturfestivals program for barn, Pegasus og folkebibliotekene i fylket om bokprosjektet BokLEK, hvor en barnebokforfatter eller illustratør engasjeres og sendes ut på turné sammen med en formidler til alle folkebibliotekene i Innlandet.  

Nettsidene til BokLEK

Sommerles, bibliotek i alle kommuner i Innlandet fylke

Sommerles er bibliotekenes lesekampanje for barneskoleelever i sommerferien. Deltakerne samler poeng ved å løse oppgaver, stikke innom det lokale biblioteket for å hente kodeord, og fremfor alt, lese og registrere så mange bøker de bare orker i løpet av sommerferien.  

Nettsidene til Sommerles

Digitale litteraturopplevelser i Innlandet

På folkemunne, ei digital kreativitetspakke for å presentere Vidar Sandbeck til nye lesere

Som markering av 100-årsjubiléet for Vidar Sandbeck har Hedmark Fylkesbibliotek i samarbeid med Åmot folkebibliotek utvikla ei digital kreativitetspakke for å gi skaperlyst til å dikte og skrive, og samtidig gjøre Vidar Sandbeck lettere tilgjengelig for lesere som ikke er kjent med den tiden han levde i. I tillegg til tekster av Sandbeck finner du også dikt av Ted Granlund og noveller av Tyra Tronstad og Bjørnar Bergem på sida.

Nettsiden På folkemunne

Ord om fjell – ei digital fjellvandring

Ord om fjell er en blogg med dikt relatert til Nasjonalparkriket i Nord-Gudbrandsdalen og fjell generelt. Bloggen blir drifta av bibliotekene i regionen. Dikta blir publisert på bloggen med tekst og bilde, flere er også lest inn og kan lyttes til på bloggen. Mange av dikta er lest inn på dialekt, og noen av profesjonelle skuespillere.

Nettsiden Ord om fjell

Litt prat – en bibliotekspod fra Innlandets syden

Kongsvinger og Åsnes folkebibliotek lager podcast om bøker og annet som dukker opp i bibliotekets daglige drift. Nye episoder slippes annenhver onsdag. Podcasten veksler mellom å sende fra bibliotekene i Kongsvinger og Åsnes. Du kan laste ned podcasten i både iTunes, Spotify, og høre på i nettleser ved å følge lenka under.

Lenke til alle episodene med Litt prat

Digital formidling i Innlandet - en samleside

Innlandet fylkesbibliotek har opprettet en ressursside hvor det formidles bøker og litteraturhistorie gjennom formidlings-videoer og podcaster. Digitale tiltak fra bibliotekene i Innlandet er representert. Nettsiden hører innunder portalen Digibibinnlandet.no, en ressursside for digitale bibliotektjenester i Innlandet og er åpen for alle.

Nye videoer og podcaster er under utvikling hvor både ansatte fra Innlandet fylkesbibliotek, bibliotekene i Innlandet samt andre aktører i Innlandet bidrar med formidling. Dette blir lagt ut fortløpende i lenken under:

Digital formidling i Innlandet

Dikterhjem og museer

Bjerkebæk, Lillehammer 

Bjerkebæk var hjemmet til nobelprisvinner Sigrid Undset. Det var her hun skrev romanene som ga henne Nobelprisen i litteratur, blant annet trilogien om Kristin Lavransdatter. Bjerkebæk er i dag et museum, med mulighet for omvisninger i selve huset og i hagen, som den botanikk– og hageinteresserte forfatteren Undset selv utformet.  

I tillegg til husene til Undset, har Bjerkebæk et nyere museumsbygg med egen kafe og museumsbutikk.  

Nettsidene til Bjerkebæk

Aulestad, Follebu i Gausdal

Aulestad var nobelprisvinner Bjørnstjerne Bjørnsons hjem i Gausdal. Gården kjøpte han for pengene som fulgte nobelprisen.  I dag er Aulestad et museum med omvisninger, arrangementer og utstillinger.   

Nettsidene til Aulestad

Fedraheimstua, Tynset bygdemuseum

Fedraheimstua var redaksjonslokale for det radikale målbladet Fedraheimen fra 1888-1890. Bladet ble grunnlagt av Arne Garborg i 1877, men vennen Ivar Mortensson Egnund tok over som redaktør i 1883. Da Hulda og Ame Garborg i 1887 flyttet til hytta Kolbotn på Savalen, flyttet Mortensson Egnund etter med bladet Fedraheimen, til farsgården Einabu i Folldal.  

Redaksjonslokalet het opprinnelig Furulund, og ble flyttet til museumsparken på Tynset bygdemuseum i 1937. Huset har vært brukt til formidling av historier om Fedraheimen og kretsen rundt bladet. I dag huser den en utstilling om forfatter Ivar Mortensson Egnund som ble oppdatert i 2019. 

Nettsida til Anno Musea i Nord-Østerdalen

Huset Aukrust, Alvdal

Huset Aukrust (tidligere Aukrustsenteret) er museum som viser forfatter og kunstner Kjell Aukrusts tegninger, malerier og fantasiverden i hans barndomsbygd Alvdal. Selve huset er tegnet av arkitekt Sverre Fehn, og har fått flere priser. Foruten billedkunst, inneholder senteret mange av Kjell Aukrusts fantasifulle tekniske innretninger og modeller fra blant annet Flåklypa Grand Prix. Ute finner man attraksjonen Flåklypatoppen og Reodor Felgens månerakett.  Det er også en kafe i huset.  

Nettsidene til Huset Aukrust

Rendalstunet - Jacob Breda Bulls rike

På Rendalstunet står Rendalen gamle prestegard fra 1747. Dette var forfatteren Jacob Breda Bulls fødested og barndomshjem. Hovedbygningen er møblert med gjenstander fra Bulls dager. Ute på tunet står Tor Skjølsviks skulpturer av Vesleblakken og kjørekaren Ola Jonsen Styggpåjord, kjent fra Bulls diktning. 

Nettsidene til Rendalstunet

Prøysenhuset, Rudshøgda i Ringsaker

Prøysenhuset ligger i skogen på oversiden av husmannsplassen Prøysen, forfatter og visesanger Alf Prøysens barndomshjem. Huset er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta, og er et nasjonalt kulturhus til ære for Alf Prøysen. I Prøysenhuset er det utstillinger, Prøysenscena og flere aktivitetsrom. Det er også en kafe og butikk.  

Gjennom hele året, men særlig på sommeren, er det arrangementer og aktiviteter på Prøysenhuset. Det er blant annet konserter, teater og omvisninger for både barn og voksne.  

Nettsidene til Prøysenhuset

Kulturhuset Fredheim, Tangen i Stange 

Kulturhuset Fredheim på Tangen i Stange kommune er barndomshjemmet og kunstnerboligen til forfatter og kulturarbeider Ingeborg Refling Hagen. Huset eies og restaureres av foreningen Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim, og kan tilby utstillinger, arrangementer og omvisninger. 

Nettsidene til Kulturhuset Fredheim

Åsta Holth-museet på Leiråker, Svullrya

Forfatter Åsta Holth bygde opp sitt hjem på småbruket Leiråker etter 2. verdenskrig. Hun testamenterte hele eiendommen med alt løsøre til Finnetunet, og i 2004 ble Leiråker åpnet som museum for Åsta Holth og hennes forfatterskap. 

Nettsidene til Åsta Holth museet

Elvis Presley Boulevard, Kongsvinger

Elvis Presley Boulevard på Kongsvinger museum er utstilling over Levi Henriksens forfatterskap og skrivemiljø og er Levi Henriksens faktiske skrivestue, hvor han sitter og jobber. 

Nettsiden om Elvis Presley Boulevard på Kongsvinger museum

Kvinnemuseet, Kongsvinger

Kvinnemuseet i Kongsvinger ligger i huset Rolighed som var forfatteren Dagny Juels barndomshjem. Din Dagny er en av museets utstillinger og gir et innblikk i Dagny Juels familie, hennes barndom, oppvekst og voksenliv som bohem og kunstner. I Kvinnemuseets bibliotek finnes også en egen Dagny Juel-samling.  

Nettsidene til Kvinnemuseet i Kongsvinger

Sagstua skolemuseum, Skarnes i Sør-Odal

Huset på Odalstunet, som i dag er Sagstua skolemuseum var Sigurd Hoels barndomshjem. Faren til Sigurd Hoel var lærer og huset var også skolestue. I Sagstua er det i tillegg til skolemuseum også en permanent utstilling om Sigurd Hoel og en liten kinosal som viser kortfilmen Sigurd Hoel - en urban odøling. 

Nettsidene til Sagstua skolemuseum på Odalstunet

Tegneseriemuseet i Norge, Brandbu

Tegneseriemuseet i Norge ble opprettet i 1996 av Norsk Tegneserieforum, og har overtatt ansvaret for samlingene fra Tegneserieakademiet og Det nasjonale Tegneseriearkivet. Den faste utstillingen består av et stort antall tegneserieoriginaler av norske og utenlandske tegnere og serieskapere.  

Nettsidene til Tegneseriemuseet

Litterære steder: 

Lillehammer UNESCO-litteraturby 

Lillehammer ble i 2017 tildelt UNESCO-status som litteraturby i UNESCO Creative Cities Network. UNESCOs Creative Cities Network (UCCN) ble etablert i 2004 for å fremme samarbeid og utveksling mellom byer over hele verden, som har det til felles at de satser spesielt på kultur og kreativitet når de skal bygge morgendagens samfunn. 

Nettsiden til Lillehammer UNESCO-litteraturby

Hamsunstugu, Lom og Skultbakken, Vågå 

Knut Hamsun statue - Klikk for stort bildeKnut Hamsun statue Tone Nyseter Hamsunstugu i Garmo, Lom er huset hvor Knut Hamsun bodde frem til han var 3 år, og familien flyttet til Hamarøy. Hamsun flyttet tilbake til Lom som 14-åring, hvor han bodde hos onkelen og han er konfirmert i Lom stavkirke.   

På Skultbakken i Vågå står Norges første statue av Hamsun, laget av Skule Waksvik. Skultbakken var husmannsplassen hvor faren til Knut Hamsun vokste opp.  

Om Hamsunstugu på Wikipedia

Om Knut Hamsun og hans tilknytning til Lom og Vågå på lokalhistoriewiki

Tor Jonsson-stugu, Lom 

Tor Jonsson-stugu eller Stuslegstugu er barndomshjemmet til forfatter Tor Jonsson i Lom. Huset er åpent for publikum etter avtale med Tor Jonsson-laget.  

Om Tor Jonsson og Stuslegstugu på lokalhistoriewiki

Nordgard Aukrust, Lom 

Gården Nordgard Aukrust er forfatter Olav Aukrusts barndomshjem. Sammen med stiftelsen Solrenning arrangeres flere foredrag og seminarer, i første rekke rundt Olsok. 

Nettsiden til Nordgard Aukrust

Diktarstigen, Billingen i Skjåk 

Diktarstigen er en tursti med dikt av forfatter Jan-Magnus Bruheim. Stien har 9 tavler med dikt/sitat av Bruheim på nynorsk, engelsk, tysk og fransk. 

Om Diktarstigen på nettsidene til turistinformasjonen i Skjåk kommune

Jørundgard, middelaldersenter, Sel 

Kristin Lavransdatter-statue ved Nord-Sel kirke - Klikk for stort bildeKristin Lavransdatter-statue ved Nord-Sel kirke Silje Grøtan Torp Jørundgard i Sel ble oppført til innspillingen av filmen om Kristin Lavransdatter av forfatter Sigrid Undset. Gården er en rekonstruert middelaldergård og består av 16 hus og en vigslet stavkirke. Hver sommer arrangeres Kristindagene, hvor teaterstykket om Kristin Lavransdatter, Kransen settes opp. Inspirasjon til bøkene om Kristin Lavransdatter hentet Sigrid Undset på sine ferier på Høvringen, i fjellet ved Sel. På Sel ligger også Nord-Sel kirke, hvor en statue av Kristin Lavransdatter er plassert utenfor.  Jørundgard er en besøksgård, med dyr og aktiviteter. De tilbyr også overnatting til pilegrimer fra pilegrimsleden som går forbi gården.    

Nettsiden til Jørundgard

Diktarstua på Egg, Folldal 

Diktarstua på Egg var skrivestua til forfatter Ivar Mortensson Egnund, som han fikk bygget på eggen ovenfor gården Einabu som han bodde på. Stua ligger en liten kvarters gange fra parkeringen til Egnund kapell. På Egg er det montert en lydguide hvor Maren Ingeborg Hvamstad akkompagnert av Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen, forteller om dikterens liv.  

Om Diktarstua på Egg hos digitalt museum

Bjørgan prestegård, Kvikne 

Bjørnstjerne Bjørnson ble født på Bjørgan prestegård i 1832 og bodde her frem til 1837 da familien flyttet til Romsdalen. Prestegården er i dag eid av Nordøsterdalsmuseet. I hovedhuset er flere ting fra Bjørnsons tid samlet, og utenfor prestegården er det reist en minnestein over Bjørnson.  

Nettsiden til Bjørgan prestegård

Borgen, Knut Hamsuns skrivestue på Nordre Brænd gård, Sollia 

Som nygift leide forfatter Knut Hamsun med sin kone Marie, rom på Nordre Brænd gård i Sollia. Hytta Borgen ble brukt som skrivestue. Her skrev han blant annet romanen En vandrer spiller med Sordin. Nordre Brænd gård tar fortsatt imot gjester i dag, og det er mulig å bo i dikterstua Borgen, hvor Hamsun satt og skrev.  

Sollia prestegård, Sollia

På Sollia prestegård bodde Helene Lassen som prestefrue i 40 år. Hun var forfatter, oversetter og kvinnesaksforkjemper, men ble mest kjent for å ha utviklet Sollia prestegård til et litterært og kulturelt samlingspunkt. Edvard Munch var en av gjestene der, og malte flere interiørbilder derfra. I dag eies prestegården av stiftelsen Sollia prestegård, som også driver Øverdalssetra som tilhører gården.  

Facebooksiden til Sollia prestegård/Øverdalssetra

Vidar Sandbecksamlingen, Rena i Åmot 

Åmot kulturhus huser en samling av forfatter og visekunstner Vidar Sandbecks bøker, priser, bilder, plater med mer. Her finnes også Kafé Sandbeck og Galleri Alida, oppkalt etter Vidar Sandbecks mor. 

Nettsidene til Åmot kulturhus

Munthegaarden, Elverum 

Munthegaarden eller Alfheim gård er barndomshjemmet til forfatter Margrethe Munthe og maler Gerhard Munthe. I dag er barndomshjemmet til forfatteren av På låven sitter nissen en selskapsgård, som blant annet arrangerer juletrehogst og åpen dag før jul, hvor barn kan møte nissen på låven.  

Nettsiden til Munthegaarden

Oppistun Børli og Børlis plass i Skotterud i Eidskog 

Oppistun Børli er Hans Børlis barndomshjem, hvor han bodde til han giftet seg. Første søndag i juni hvert år arrangeres kulturarrangementet Junikveld for et litteraturinteressert publikum i friluft på Oppistun.   

Utenfor Eidskog rådhus ligger Børlis plass med en byste av Børli. I rådhuset ligger også folkebiblioteket, Tyrielden bibliotek, som er oppkalt etter Børlis første diktsamling. Biblioteket har et eget Børlirom, med en kunst- og boksamling som tilhører Børliselskapet, men kan brukes av alle som besøker biblioteket.  

Nettsidene til Eidskog kommune om Hans Børli

Dusgard, dikterboligen på Ring gård, Moelv 

Dusgard var prestegård frem til 1925, da Ringsaker prestegjeld ble delt. Dusgard har vært bosted for blant annet forfatterne Conrad Nicolai Schwach, Barbra Ring og Ronald Fangen. I dag eies dikterboligen av skuespiller Ingjerd Egeberg, og kan leies til selskaper og arrangementer.   

Skulpturer fra Jens Von Bustenskjold ved Lunde bru, Etnedal 

Ved Lunde bru finner du en skulpturpark med figurer fra bokserien om Jens Von Bustenskjold skrevet av Sigurd Lybeck fra Etnedal. Oladalen som handlingen i tegneseriene om Von Bustenskjold er lagt til, er en omskriving av Lybecks hjemsted Etnedal.  

Les mer om skulpturparken og Lunde bru på Valdres.no

Fønhus-stien og Kvervilljuvet, Hølera i Sør-Aurdal  

Fønhus-stien og Kvervilljuvet er en vandring i fotsporene til Mikkjel Fønhus. Turen begynner ved Fønhus sitt hjem, Nissebakkin hvor det også er mulig å få en omvisning ved å kontakte Mikkjel Fønhus-foreningen. 

Les mer om Fønhus-stien og Kvervilljuvet på nettsidene til Mikkjel Fønhus-foreningen

Frydenlund skysstasjon, Aurdal i Nord-Aurdal 

Skysstasjonen Frydenlund ligger langs kongevegen i Aurdal, og var et godt besøkt turiststed på 1800-tallet. Frydenlund har både vært landhandel, poståpneri, telegraf, skysstasjon og hotell. Her var blant annet forfattere som Ivar Aasen, Bjørnstjerne Bjørnson og ikke minst Knut Hamsun gjester. Hamsun bodde på skysstasjonen i lengre perioder. Det var her i Aurdal han skrev romanen Victoria. I dag er Frydenlund en egen stiftelse, og er åpen for arrangementer og omvisning etter avtale. I huset er det blant annet selskapslokaler og en Hamsun-utstilling.  

Les mer om skysstasjonen Frydenlund hos Valdresmusea

Vinjestova og Vinjestøtta ved Eidsbugarden, Vang  

I 1868 bygde forfatter Aasmund Olavsson Vinje Vinjestova (opprinnelig Eidsbu), den første hytta på Eidsbugarden. Senere ble høgfjellshotellet Eidsbugarden bygget, og Vinjestova er nå flyttet til en holme ved bredden av vannet Bygdin. Ved brygga til hotellet står Vinjestøtta laget av Ståle Kyllingstad, som ble reist ved 100-årsjubileet for Vinjestova i 1968.  

Les om Vinjestova hos Store Norske Leksikon

Prestenkesetet Sjo, Granavollen 

Forfatteren Aasmund Olavsson Vinje døde i andre etasje i det som kalles Prestenkesetet Sjo på Granavollen. Han var på besøk hos sin gode venn kapellan Anton Christian Bang, som bodde i huset. I dag er huset fredet og er i privat eie. Dagens eiere åpner opp hjemmet sitt for grupper, som kan få omvisning og foredrag i Vinjerommet, der forfatteren døde. Familien som eier huset har også en unik Vinje-samling som også er tilgjengelig for besøkende.  

Aasmund Olavsson Vinjes ble gravlagt ved Søsterkirkene på Granavollen. Her er gravstedet hans, med et gravmonument og en byste. 

Les mer om Prestenkesetet Sjo og Aasmund Olavsson Vinje

Spesielle boksamlinger

Sigrid Undsets boksamling, Bjerkebæk, Lillehammer 

Sigrid Undsets boksamling består av omtrent 9000 bøker. Samlingen omfatter mesteparten av bøkene Undset eide. Flere av bøkene har vært bakgrunnsmateriale for Undsets egne bøker og artikler. Mange av bøkene har hennes signatur, eller har kommentarer og understrekninger som viser at hun har lest dem. I tillegg er det flere som har dedikasjoner fra venner, forleggere og familie, eller fra Sigrid Undset selv. 

Les mer om boksamlingen på Bjerkebæk sine nettsider

Kokebokhuset, Domkirkeodden, Hamar

Kokebokhuset på Anno museum, Domkirkeodden har trolig landets største offentlige kokeboksamling med godt og vel 5500 kokebøker. 

Besøk nettsiden til Kokebokhuset

Kvinnemuseets bibliotek, Kongsvinger 

Kvinnemuseets bibliotek forvalter en samling av kjent og ukjent kvinne- og feministlitteratur fra inn- og utland. 

Les om boksamlingen og søk i bibliotek-katalogen på Kvinnemuseets nettsider

Biblioteket til Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Fagernes 

Norsk institutt for bunad og folkedrakt, på Valdres folkemuseum har et eget bibliotek med ei boksamling av eldre og nyere litteratur om emner som folkedrakttradisjoner, folkelig mote, bunader og europeisk drakthistorie. Biblioteket har også litteratur om håndverk som søm, broderi, strikk eller knipling, og om ulike vevteknikker. Bøkene er ikke til utlån, men kan leses hos instituttet og det er mulig å be om enkelte kopier. 

Les om biblioteket på nettsiden til Norsk institutt for bunad og folkedrakt

Litteraturpriser 

Bjørnsonprisen (Bjørnsonakademiet, 100 000 kr) 

Prisen deles ut under åpningsforestillingen for Norsk Litteraturfestival. Tildeles en person eller en institusjon som har bidratt i stor grad i en internasjonal sammenheng innen det området som omfattes av akademiets formål. 

Vesleblakkenprisen (Rendalen kommune) 

Prisen kan deles ut hvert år til en person som har utmerket seg ved uegennyttig innsats. 

Regnbågåbrua – Vidar Sandbecks kulturpris (Anno Museum, Sandbeckstiftelsen og Åmot kommune) 

Prisen kan gis til en forfatter, visedikter, visesanger eller tekstforfatter som fortrinnsvis bruker norske tekster. Prisen kan også tildeles en utøvende fiolinist eller en fremragende gitarist, og også til utøvere av klassisk musikk og komponister i alle sjangre.  

Skjæraasenprisen (Trysil kommune, 25 000 kr) 

Tildeles en formidler av et helhetlig verdisyn som favner den ånd som ligger i Einar Skjæraasens diktning.  

Prøysenprisen (NOPA og Libris, 25 000 kr)  

Prisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning innenfor de genrene som forbindes med Alf Prøysen. Prisen tildeles skapende eller utøvende kunstnere, eller til oppmuntring for unge talenter. 

Teskjekjerringprisen (NOPA og Libris, 25 000 kr) 

Prisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning innenfor de genrene som forbindes med Alf Prøysen, men med spesiell vekt på virksomhet rettet mot barn. Prisen tildeles skapende eller utøvende kunstnere, eller til oppmuntring for unge talenter. 

Alf Prøysens ærespris (NOPA og Libris, 25 000 kr) 

Juryen kan beslutte å dele ut Alf Prøysens Ærespris for langt og fortjenestefullt virke innenfor de samme områdene som dekkes av de to andre prisene. Det er opp til juryen å bestemme om denne prisen skal deles ut. 

Litteraturutdanning

Skrivekunst, Nansenskolen, Lillehammer 

Folkehøgskolen Nansenskolen på Lillehammer har både en skrivekunstlinje, for deg som vil skrive bedre, og linjen Filosofi, litteratur og politikk hvor faglig nysgjerrighet og engasjement står i sentrum.  

I tillegg til studier, er skolen en arena for åpne arrangement, kveldsforedrag, kurssted og tilholdssted for Nansen fredssenter. 

Det var på Nansenskolen Sigrid Undset-seminaret ble arrangert, som senere ble en egen stiftelse og etter hvert utviklet seg til Norsk litteraturfestival, Nordens største ikke-kommersielle litteraturfestival. Flere av arrangementene under festivalen holdes på Nansenskolen, blant annet den kjente hagefesten onsdag kveld.  

Besøk Nansenskolens nettsider

Manusforfatter: bachelor – og masterutdanning i manus ved den Norske filmskolen, Lillehammer 

Den norske filmskolen på Lillehammer tilbyr utdanning for manusforfattere for film- og tv, både på bachelor- og masternivå. Flere norske forfattere, blant annet Heidi Linde fra Kongsvinger har utdanning som manusforfatter fra filmskolen.  

Nettsidene til Den norske filmskolen

Til toppen