Bakgrunn og begrunnelse for prosjektet
I 2025 er det 200- årsmarkering av den første norske masseutvandringen til Nord-Amerika. I tillegg vandret mange ut til andre land i verden.
Norge var det landet i Europa, etter Irland, som avga flest innbyggere etter folketall. Utvandringen har derfor preget det norske samfunnet i flere generasjoner. Anno - Norsk utvandrermuseum er sekretariat for den nasjonale markeringen, som har fått navnet Crossings 200, og med dette er utvandrermarkeringen i 2025 godt forankret i Innlandet.
Migrasjon
Mennesker har vandret til alle tider. Da isen trakk seg tilbake etter siste istid, kom de første menneskene til områdene som seinere ble til Norge og Innlandet. Gjennom mange tusen år har det vært mobilitet, handel, impulser og nettverk som kan ha strukket seg langt utover dagens landegrenser. Enkelte perioder i Europas eldre historie gjennom steinalder og bronsealder var preget av omfattende folkevandringer og migrasjon.
Den seinere vikingtiden var en periode med stor mobilitet og utvandring, med norrøne bosetninger på de britiske øyer, Island og Grønland. Hit til landet kom det nok også slaver, slik vi kan regne med at det også gjorde i tidligere tider. Med religionsskiftet og kristendommen kom det geistlige og prester, klostre ble bygget og det var sterke impulser utenfra. Fiske, handel, bergverks- og industridrift ga grunnlag for ny innvandring fra høymiddelalderen og frem mot vår tid, før Norge var et land hvor masse-utvandringen skjøt fart i tiårene etter den amerikanske borgerkrigen.
I vår tid fikk vi en ny arbeidsinnvandringsbølge, i tillegg til store grupper asylsøkere og flyktninger. Norge har blitt en del av en globalisert verden, med et kontinuerlig behov for å gjenskape en felles og slitesterk samfunnsvev med plass for mangfold av grupper og individer.
Vi mennesker har både føtter og røtter. Vi innvandrer og utvandrer. De siste 50 årenes betydelige innvandring til Norge har endret landet for alltid. Både norske byer, tettsteder og små bygder i Innlandet.
Identitet
«Identitet» kan være et utfordrende begrep som det til tider har vært brukt for å skape ekskludering og avstand mellom mennesker, «dem» og «oss». Samtidig bygger det tilhørighet, trygghet og inkluderende fellesskap. Et engasjement fra fylkeskommunen i denne sammenheng skal fylle begrepet med et innhold som skaper inkludering og åpne opp for hva identitet kan være og bety i dag.
Hvorfor migrasjon og identitet?
Utvandringsjubileet er en del av jubileumsstafetten NORGE I TUSEN ÅR - Nasjonaljubileet 2030. Denne stafetten har årlige temaer, basert på hvilke hendelser man fremhever. I 2025 er det utvandringsjubileet som fyller denne jubileumsstafetten og tematisk er overskriften “migrasjon og identitet». Innlandet fylkeskommune ønsker å involvere befolkningen, institusjoner, det frivillige, det offentlige og det private til en felles satsing i prosjektet.
Styringsdokumenter
- Følgende styrende dokumenter legges til grunn for gjennomføringsfasen og utgjør prosjektets kunnskapsgrunnlag.
- Innlandsstrategien
- Regional plan for det inkluderende Innlandet
- Kulturstrategi for Innlandet
- Prosjektmandatet
Prosjektet er et bidrag til Innlandsstrategien og Regional plan for det inkluderende Innlandet og skal svare opp på ambisjonen om å være et samfunn som skal oppleves som åpent og inkluderende for alle, både økonomisk, sosialt, kulturelt og etnisk. Regional plan for det inkluderende Innlandet har tre satsingsområder og i denne sammenheng utheves spesielt følgende område: Lokalsamfunn, møteplasser og kultur.