Varsel om oppstart av arbeid med reguleringsplan for fv. 27 i Ringebu kommune

Reguleringsplanen gjelder strekningen Øygardssætrin–Bølbekken i Ringebu kommune. Frist for innspill til arbeidet er 22. april 2025.

I samarbeid med Ringebu kommune starter Innlandet fylkeskommune arbeidet med en detaljreguleringsplan for fylkesveg 27, på strekningen mellom Øygardssætrin og Bølbekken. 

Det er i samsvar med bestemmelsene i plan- og bygningsloven §§ 3-7 og 12-8.

Frist for innspill er tirsdag 22. april

Vi ønsker innspill og andre relevante opplysninger til planarbeidet. 

Dersom du sitter på nyttig lokalkunnskap om trafikk, natur eller andre hensyn vi bør ta med i vurderingen, så vil vi gjerne vite om dette. Hvis det er private installasjoner i grunnen, oppfordrer vi grunneiere til å sende dokumentasjonen til oss. 

Innspill merkes med saksnummer 2024/28300 og sendes til:

Innlandet fylkeskommune, 
Postboks 4404 Bedriftsenteret, 
2325 Hamar

eller på e-post til post@innlandetfylke.no

Om prosjektet

Varslet planområde befinner seg langs deler av fylkesveg 27, fra Øygardssætrin til Bølbekken (se figur 1). 

Figur 1:

Kart over området for reguleringsplanen - Klikk for stort bildePlanavgrensning for reguleringsplanen Øygardssætrin–Bølbekken i Ringebu kommune.

Hensikten med reguleringsplanarbeidet er å legge til rette for utbedring av fylkesvegen, for å øke åpen-tida for strekningen i perioder med vind og snø, og redusere ulemper med drift av vegen vinterstid. Standarden på den eksisterende vegen er dårlig i dag, det gjelder både bredde, svinger/kurver og dekke.

Løsningen som legges til grunn for reguleringsplanen er heving av vegbanen, kombinert med utslaking av sideterreng. Dette vil gi en ny fylkesveg av moderne standard på den eksisterende vegen, med økt trafikksikkerhet og lavere driftskostnader. 

Bølbekken passerer under fylkesvegen i et stålrør som er i dårlig forfatning. Det er ønskelig å regulere en ny bru for Bølbekken i samme reguleringsplan. Det skal også settes opp nye fjernstyrte bommer på begge sider av fjellet.

Området har strenge naturvernsrestriksjoner på grunn av nærheten til Rondane nasjonalpark og fylkesvegen som går gjennom viktige områder for villrein, definert i regional plan for Rondane/Sølnkletten. Dette innebærer byggeforbud og spesielle hensynssoner. 

Det er mange interesser for både vekst og vern på Venabygdsfjellet. I forbindelse med dette er det gjennomført en naturkartlegging, som har kartlagt vegetasjonen i området. 

Her ble det også gjort en vurdering av vegsløyfer som kan være aktuelle for sanering og naturrestaurering, som kan være med på å begrense uønsket parkering og camping langs fylkesvegen sommerstid.

Prosjektet hadde opprinnelig som hensikt å etablere freseveg på fv. 27 på definerte delstrekninger og etablere fjernstyrte bommer på begge sider av fjellet. Freseveg er en langsliggende vegflate på begge sider av fylkesvegen, hvor brøytekanter kan freses bort og dermed hindre at snø fokker seg til i vegbanen. 

Denne løsningen er ikke lenger aktuell, da det medfører økte driftskostnader og kan gi utfordringer med uønsket parkering langs fylkesvegen sommerstid. Etablering av freseveg gir heller ikke fylkesvegen bedre standard, som er dårlig i dag, eller bedre trafikksikkerhet.

Planområdet er vist i figur 1. Figuren angir det området reguleringsplanen skal holde seg innenfor. 

Endelig avgrensing av planen vil avhenge av løsningen som velges, men reguleringsplanen vil ha like stor eller mindre utstrekning enn det varslede planområdet.

Krav om konsekvensutredning

I samråd med Ringebu kommune er det vurdert at planen er utredningspliktig etter forskrift om konsekvensutredning (§§ 6-10). 

Dette gjelder konsekvensutredninger/vurderinger innenfor fagtema naturmangfold, herunder hensynet til villrein, vegetasjon, naturmiljø og myr.

Grunnerverv

Det vil bli nødvendig med en utvidelse av vegens eiendomsområde for å få gjennomført en del av de aktuelle tiltakene. 

Grunnerverv betyr at fylkeskommunen må skaffe seg rettighetene til de arealene som blir berørt. Arbeidet med eventuelt grunnerverv starter normalt når reguleringsplanen er godkjent. Det er reguleringsplanen som gir hjemmel for å gjennomføre grunnerverv.

Grunnundersøkelser og arkeologiske registreringer 

I tiden fremover blir det befaringer for å innhente kunnskap i området.

I forbindelse med planarbeidet må vi gjøre grunnundersøkelser for å vurdere dybden ned til fast fjell og vurdere bergets eller grunnforholdenes tilstand. Det kan også bli stilt krav om arkeologiske undersøkelser i hele eller deler av planområdet.

Vi vil kontakte eiere av eiendommer som blir berørt av grunnundersøkelser eller arkeologiske undersøkelser for å innhente samtykke.

Private kabler/ledninger/rør

Vi innhenter informasjon som er registrert i offentlige kartbaser. Hvis det er private installasjoner i grunnen, oppfordrer vi grunneiere til å sende dokumentasjonen til oss.

Vi ber om at grunneiere varsler eventuelle festere eller leietakere om planarbeidet.

Videre prosess

Innlandet fylkeskommune utarbeider et forslag til reguleringsplan med tilhørende bestemmelser og planbeskrivelse. Reguleringsplankartet vil vise de planlagte tiltakene og hvordan de påvirker eiendommene langs vegen.

Planforslaget sendes ut til offentlig ettersyn. Grunneiere og berørte fagmyndigheter blir varslet og får anledning til å fremme merknader til planen. Det er kommunestyret i Ringebu kommune som skal sluttbehandle og vedta reguleringsplanen.

Prosjektet er finansiert i Handlingsprogram for fylkesveger 2022–2025.  

Ta kontakt for nærmere informasjon eller spørsmål

Dersom enkeltpersoner eller grupper ønsker dialog med oss, eller at vi informerer om prosjektet, så ta kontakt med:

Planleggingsleder i Innlandet fylkeskommune: Arild Sundt

Saksbehandler i Ringebu kommune: Lill Kristine Clarholm Jensen