Positive til kjernekraft

Fylkestinget ønsker å vurdere muligheten for å etablere kjernekraftverk i Innlandet.

Modell av kjernekraft - Klikk for stort bilde Mostphotos

I desember 2023 bestilte fylkestinget en mulighetsstudie for kjernekraft i Innlandet. Bakgrunnen for dette var å se om kjernekraft kan være en energikilde som kan utfylle fornybare energikilder som vannkraft, vindkraft og solenergi.

THEMA Consulting har hjulpet fylkeskommunen med å gjennomføre utredningen om kjernekraftverk. Studien har blant annet tatt for seg det tekniske og økonomiske potensialet til kjernekraft, miljømessige konsekvenser og andre samfunnsmessige ringvirkninger.

– Trenger løsninger raskere

Fylkeskommunedirektør Tron Bamrud skriver i sin vurdering at kraftproduksjonen fra kjernekraftverk er tidligst mulig i 2040. Han mener at Innlandet trenger løsninger som kan være på plass raskere enn dette for å løse dagens utfordringer.

Bamrud peker også på at det kan være andre regioner som har bedre forutsetninger for etablering av kjernekraft. Dette kan for eksempel være regioner med høyere befolkningstetthet og industrivirksomhet med behov som kraft, som også ligger nær kysten.

Politikerne er positive

Politikerne mener likevel at kjernekraft kommer til å spille en rolle i den grønne omstillingen, og de vil være positive til initiativ knyttet til kjernekraft.

Truls Gihlemoen mener utviklingen av kjernekraft har vært enorm og at dagens muligheter er en helt ny verden sammenliknet med gammel sovjetisk kjernekraft. Han hadde også ros å komme med til fylkestinget.

– Vi er langt framme i skoa, også i norsk sammenheng, når det kommer til kjernekraft. Det er viktig at vi som har levd lenge i oljeskyggen ikke havner i energiskyggen, og da må vi være litt frampå, sa han.

Da saken ble behandlet i fylkesutvalget fremmet Thomas Breen (Ap) et alternativt forslag på vegne av Ap, Høyre MDG og Frp som ble enstemmig vedtatt som innstilling til fylkestinget.

Her trekker de blant annet fram at EU har invitert myndigheter, selskaper og forskningsinstitusjoner til dugnad for å sørge for at Europa får små modulære kjernekraftverk. De mener at fylkestinget også skal være positiv til initiativ knyttet til dette i vår egen region.

Politisk behandling

Mari Gjestvang (Sp) fremmet et helhetlig alternativt forslag i fem punkter på vegne av Sp, KrF, Pensjonistpartiet. Rødt var også medforslagsstiller til de fire første punktene. Også de mener at fylkestinget bør være positive til etablering av kjernekraftverk i vår region.

De trekker blant annet fram at vi må satse på forskning og kompetansebygging innenfor kjernekraft for å få mer kunnskap om kjernekraftens framtidige rolle i den norske energimiksen.

Ingen av punktene Gjestvang la fram fikk flertall og ble dermed ikke vedtatt.

Inger Lise Sveum-Aasbekken (H) fremmet et tilleggsforslag på vegne av Høyre, MDG og Ap. De ønsker ytterligere vurderinger av blant annet mulighetene for kjernekraft, som thoriumbasert og annen klimanøytral energiproduksjon.

De vil også ha en vurdering av hvordan fylkeskommunen kan intensivere arbeidet sitt for å følge opp Energikommusjonens NOU 2023:3 «Mer av alt – raskere».

Tilleggsforslagene fremmet av Sveum-Aasbekken fikk flertall og ble vedtatt.
Innstillingen fra fylkesutvalget ble også enstemmig vedtatt.

Les sakspapirene PS 28/2025

Se debatten i nett-tv