Matproduksjon som en del av totalforsvaret

Hovedutvalg for næring er positive til et prosjekt for å se på matproduksjon som en del av beredskapen.

Gule og grønne åkere i Ottestad der Mjøsa og Toten skimtes i det fjerne en fin sommerdag. - Klikk for stort bildeProduksjon av mat er grunnleggende for beredskap ved kriser. Innlandet er et stort jordbruksfylke. Marit Thobiassen Strande

Hovedutvalget ønsker å sette av 1,5 millioner kroner til prosjektet.

Det er fylkesutvalget som skal fatte endelig vedtak 9. september.

Egner seg som nasjonal pilot

Matproduksjon og forsyningsevne er grunnleggende for Norges beredskap ved kriser. Ulike situasjoner og hendelser vil kunne føre til forsyningssvikt for mat og vann og dermed påvirke forsvarsevnen.

Et av hovedmålene for prosjektet er å utvikle en regional og nasjonal metodikk for matberedskap for å møte kriser som påvirker forsyningsevnen. Dette mener politikerne er av nasjonal interesse, og de mener at arbeidet i Innlandet derfor egner seg som en nasjonal pilot.

Det er også et hovedmål at Forsvaret får et regelverk, vilje og kunnskap som gjør at de kan kjøpe mat fra Innlandet og Norge i større grad enn i dag. Dette kan bidra til bedre matsikkerhet for Forsvaret, økt produksjon og økt selvforsyning i Norge.

Mange aktører er med

I tillegg til Innlandet fylkeskommune, er det mange andre aktører som er involvert i prosjektet så langt, både offentlige og private. Dette er Statsforvalteren i Innlandet, Trøndelag fylkeskommune, Innlandet Bondelag, Bonde- og småbrukarlaget i både Hedmark og Oppland, Tine, Felleskjøpet og Nortura.

Prosjekteier og prosjektansvarlig er Innlandet fylkeskommune ved avdeling for næring og internasjonalt samarbeid.

Seks faser over to år

Prosjektperioden er på to år og prosjektet er delt inn i seks faser.

  • Fase 1: kartlegging for å skape en felles forståelse av situasjonen.
  • Fase 2: analyse av matberedskap hos aktuelle aktører for ulike kriser.
  • Fase 3: utarbeiding av system og metodikk som skal ha en overføringsverdi nasjonalt.
  • Fase 4: kartlegge handlingsrommet til Forsvaret innen innkjøp av mat.
  • Fase 5: kvalitetssikring og evaluering.
  • Fase 6: sluttrapport og implementering.

Politikerne mener at prosjektet vil bidra til økt matberedskap og sterkere og mer motstandsdyktige verdikjeder.

Saken ble enstemmig vedtatt i hovedutvalget.

Det er fylkesutvalget som fatter endelig vedtak 9. september.

Les sakspapirene PS 29/2025