Innlandet fylkesting fordømmer terror

Etter initiativ fra Rødt, vedtok politikerne en uttalelse fra fylkestinget om situasjonen i Midtøsten.

Svein Ørsnes og Marit Juvem med folk i fylkestinget i bakgrunnen - Klikk for stort bildeSvein Ørsnes og Marit Juvem fra Rødt fremmet forslaget om at fylkestinget skulle fordømme terror og brudd på folkeretten. Marit Thobiassen Strande

I uttalelsen fordømmer flertallet i fylkestinget terror og alle brudd på folkeretten.

Innlandet fylkesting ser med dyp uro på utviklingen på Gazastripen.

«I krig er det alltid sivile som lider. Vi fordømmer det brutale terrorangrepet Hamas rettet mot sivile i Israel 7. oktober og Israels vedvarende bombing av Gaza med de enorme ødeleggelser og menneskelige lidelser dette medfører», står det i uttalelsen.

Ønsket en felles uttalelse

– Rødt har fremmet dette forslaget i håp om at fylkestinget kan stå sammen om en felles uttalelse. Situasjonen i Gaza er alvorlig, og det berører oss alle, sa Marit Juvem (R).

Bjørnar Tollan Jordet (SV) berømte Rødt for å ha fremmet forslaget.

– Det å stå opp å fordømme alle typer terrorangrep og brudd på folkeretten, er et viktig prinsipp som alle demokratiske folkevalgte må ha med seg i hverdagen. Jeg er uenig med dem som sier at dette ikke påvirker oss. Vi ser en økt spenning i hverdagen. Vi ser økt rasisme og antisemittisme i våre lokalsamfunn, sa han.

Vil ikke ta stilling til saken

 Truls Gihlemoen (Frp) mente formuleringen i uttalelsen ikke var kontroversiell på noen måte, men han ønsket i utgangspunktet ikke at saken skulle behandles i fylkestinget.

– Vi anerkjenner innholdet, men vi ønsker ikke å ta stilling til saken her i fylkestinget. Da er vår eneste mulighet å stemme imot, sa han.

Uttalelsen ble vedtatt mot Frps fem stemmer.

Les uttalelsen fra fylkestinget