Varslingssaken er avgjort

Denne uke kom den endelige rapporten etter varselet mot fylkeskommunedirektør Tron Bamrud.

undefined - Klikk for stort bilde Marit Thobiassen Strande

Det er Ernst & Young som har håndtert varselet mot fylkeskommunedirektøren fordi fylkeskommunen selv har vært inhabil som følge av at øverste leder var den innklagde.

- Det var en enkelt hendelse under et møte med ledergruppen og tillitsvalgte på Dokka videregående skole som er årsaken til varslet. Hendelsen hvor fylkeskommunedirektøren slo i bordet og stirret på en ansatt var en uheldig hendelse, men fylkeskommunedirektøren har fortsatt vår tillit, sier fylkesordfører Thomas Breen.

Etterspill etter skolevedtaket

Varslingssaken er et etterspill etter et møte på Dokka videregående skole 4. november, halvannen uke etter at fylkestinget vedtok at skolen skal legges ned. Fylkeskommunedirektør Tron Bamrud besøkte skolen sammen med kompetanse- og tannhelsesjef Aasa Gjestvang, og under et møte med skoleledelsen og tillitsvalgte ble det en noe opphetet stemning. Det resulterte blant annet i at fylkeskommunedirektøren banket i bordet for å få framdrift i møtet.

Dette skal ha blitt oppfattet som en så ubehagelig konfrontasjon at det resulterte i et varsel på Bamrud fra ansatte ved skolen.

Bakteppe av usikkerhet

Fylkesordføreren er fylkeskommunedirektørens overordnede, og den som følger opp saken internt.

Han forklarer at det i dette første møtet etter vedtaket var mange spørsmål som man ikke hadde klare svar på, fordi en omstilling av denne størrelse krever både involvering og tid for å planlegge alle detaljer. Dagen var også planlagt med flere møter, og det var allerede fra start en utfordring med tidsskjema. Det skyldtes at det var en organisert markering da fylkeskommunedirektør ankom skolen, med stort oppbud av elever og media.

- Hendelsen har altså et tydelig bakteppe hvor det var stor usikkerhet for de involverte, men også behov for framdrift i arbeidet med gjennomføring. Dette tilspisset seg i møtet med ledergruppen. Som det står i rapporten sin konklusjon, er det viktig å lære av dette, sier Breen.

Behov for lederstøtte

Dette var også et viktig element i det oppfølgende møtet fylkesordfører og fylkesvaraordfører hadde med Bamrud etter at rapporten ble mottatt, hvor man formelt gikk gjennom rapporten.

- Vi er allerede i gang med å gjennomføre konkrete tiltak for å forebygge slike hendelser i det som er et stort omstillingsprosjekt. Blant annet handler dette om lederstøtte i organisasjonen når man står i slike prosesser, sier fylkesordføreren.

I strid med retningslinjer og verdier

Ernst & Young konkluderer med at hendelsen har hatt en negativ innvirkning på tilliten til ledelsen i fylkeskommunen og arbeidsmiljøet ved Dokka videregående skole:

«Hendelsen representerer et avvik fra de etiske normene i samfunnet og de etiske retningslinjene for Innlandet fylkeskommune. Det vurderes dithen at Bamrud sin oppførsel og uttalelser har hatt en negativ innvirkning på de ansattes tillit til ledelsen i Innlandet fylkeskommune, samt de ansattes velferd ved arbeidsstedet Dokka videregående skole. Bamrud sine handlinger har bidratt til å skape en belastende atmosfære som strider mot fylkeskommunens etiske retningslinjer og verdier slik som tillit, åpenhet og raushet, samt ytringsklimaet på arbeidsplassen.»

Vil iverksette tiltak

Ernst & Young anbefaler at fylkeskommunen tar lærdom av hendelsen og iverksetter tiltak for å sikre at lignende situasjoner ikke oppstår i fremtiden. Dette inkluderer å styrke oppfølgingen av ansatte og fremme en kultur for åpenhet, tillit og respekt i organisasjonen.

- Dette arbeidet er i gang, og det er noe som fylkeskommunedirektøren selv er svært opptatt av, sier fylkesordfører Thomas Breen.

Les mer: