Ulla-Britt Blomèr mottok onsdag 18. juni trafikksikkerhetsprisen for 2024 av Anders Brabrand (t.v.), leder av FTU, og fylkesordfører Thomas Breen.
Halvor Løkken, Innlandet fylkeskommune
Blomèr er en ildsjel som i 30 år har jobbet for å bedre reflekskulturen på arenaer hun er. Derfor mottok hun Innlandet fylkes trafikksikkerhetsutvalg (FTU) sin trafikksikkerhetspris for 2024 på 15 000 kroner da fylkestinget var samlet i forrige uke.
Engasjement på flere områder
Blomèr sitt langvarige engasjement for refleksbruk kommer til syne på flere måter både i jobb og fritid.
- På arbeidsplassen i fylkeshuset på Hamar har hun i mange år hatt en egen stand hvor hun har delt ut refleks på den nasjonale refleksdagen i oktober, mens hun på privat initiativ har delt ut reflekser i barnehager, skoler og til folk hun møter langs vegen, sa fylkesordfører Thomas Breen da han delte ut prisen i fylkestinget onsdag 18. juni.
Han fortalte også at Blomèr ikke slipper ut besøkende fra sitt eget hjem uten at de får med seg refleks, og en tydelig påminnelse om å faktisk bruke den.
Premierer den frivillige innsatsen
Den frivillige innsatsen innenfor forebyggende arbeid er viktig også på trafikksikkerhetsområdet. For å både stimulere til og synliggjøre denne innsatsen, deler FTU ut trafikksikkerhetsprisen for frivillig forebyggende trafikksikkerhetsarbeid. Prisen skal stimulere til engasjement blant dem som i utgangspunktet ikke har trafikksikkerhet som hovedoppgave.
- Frivillige ildsjeler, som oppriktig bryr seg om sine medtrafikanter, og som formidler gode trafikksikkerhetsbudskap, er viktige å ta vare på til det beste for trafikksikkerheten og fellesskapet, fortalte Breen under utdelingen.
Størst risiko i mørket for myke trafikanter
Ifølge Transportøkonomisk institutt er risikoen for å bli drept eller hardt skadd over fem ganger høyere for fotgjengere sammenliknet med bilførere. Det er en ambisjon om å øke omfanget av gåing og sykling.
- Dette vil gi mange fordeler på helse- og miljøområdet, men vil gi noen utfordringer på trafikksikkerhetsområdet. Mørket peker seg ut som en risikofaktor for fotgjengere, og andelen som omkommer i mørket er høyere for fotgjengere enn for andre trafikantgrupper, fortsatte Breen.
Han fremhevet derfor betydningen av at økt bruk av refleks er et viktig trafikksikkerhetstiltak. Refleks er et enkelt og rimelig tiltak for økt sikkerhet hos gående. Bilføreren oppdager fotgjengeren tidligere og kan redusere farten, og derigjennom redusere faren for ulykker.
Stort potensiale for at flere bruker refleks
Trygg Trafikk gjennomfører årlige reflekstellinger, og den positive utviklingen i refleksbruken over tid har stagnert. I dag bruker 47 % av voksne på landsplan refleks i mørket, mens tallet for Innlandet er 51%. Dette viser at det fortsatt er et stort potensiale i å øke bruken av refleks.