Fylkesordfører Thomas Breen i samtale med ungdommer under demonstrasjonen i forkant av fylkestingets behandling i oktober.
Halvor Løkken
Mindretallet fra behandlingen av ny skole- og tilbudsstruktur i oktober, hvor blant annet seks skoler og skolesteder ble vedtatt nedlagt, valgte å klage inn vedtaket og ba om lovlighetskontroll. De ønsket også oppsettende virkning, altså at vedtaket i skolesaken ikke skulle iverksettes mens saken var til lovlighetskontroll.
Fylkestinget sa nei til utsatt iverksettelse
Klagen ble behandlet i et ekstraordinært fylkesting 29. november, hvor flertallet vedtok å sende skolevedtaket til lovlighetskontroll, men uten oppsettende virkning.
I etterkant sendte Aud Hove, gruppeleder for Senterpartiet, på vegne av de sju mindretallspartiene, en anmodning til Kunnskapsdepartementet om å gi saken oppsettende virkning mens den var til lovlighetskontroll.
Fylkeskommunalt selvstyre
Det vil departementet altså ikke gjøre.
- Det skal mye til før et vedtak bør gis utsatt iverksettelse. Departementet påpeker også at fylkestinget selv ikke har sett grunn til å gi vedtaket utsatt iverksettelse i påvente av at lovlighetskontrollen skal gjennomføres, skriver departementet i sitt svar.
Departementet viser ellers til at det fylkeskommunale selvstyret setter noen rammer for departementets adgang til å overprøve slike vedtak. Avgjørelser om skolestruktur ligger i kjernen av det kommunale selvstyret, og må bygge på fylkestingets økonomiske, politiske og samfunnsmessige prioriteringer.
- Ingen står i fare for å lide alvorlig skade
- Kunnskapsdepartementet forstår at vedtaket om endringer i skolestrukturen kan ha negativ innvirkning for enkelte av ungdommen i fylket, men vi kan ikke se at noen står i fare for å lide alvorlig skade om det ikke blir gitt utsatt iverksettelse. Vi kan heller ikke se at saken utgjør en slik spesiell situasjon som gir grunn til å utsette iverksettelsen av vedtaket, skriver departementet og konkluderer:
Etter dette har departementet kommet til at vi ikke gir utsatt iverksettelse etter kommuneloven § 27-3 femte ledd.
Saken kan ikke påklages
Departementets avgjørelse er ikke et enkeltvedtak som kan påklages etter forvaltningsloven.