Skjåk-bedrift på sjokktesting

Ved hjelp av Forsvarets forskningsinstitutt håper Glasopor å avdekke nye bruksområder for skumglasset de produserer.

Gjermund Nielsen foran en maskin som sjokktester skumglass - Klikk for stort bildeGjermund Nielsen ved Forsvarets forskningsinstitutt sjokktester skumglass. Elin Bjørnstad

For å undersøke hvordan Skjåk-bedriftens skumglass kan brukes på flere måter, har Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på Kjeller sjokktestet produktet. Dette er for å avklare om skumglasset kan brukes til for eksempel splintsikring, demping av sjokkbølger og strålevern.

FFI er de eneste som har kompetanse på forskning og testing av slike egenskaper på et høyere vitenskapelig nivå i Norge.

FORREGION

Dette samarbeidet er kommet i stand på grunn av ordningen Forskningsbasert innovasjon i regionene (FORREGION), som er en statlig ordning fylkeskommunen forvalter.

Målet er å få flere bedrifter til å bruke forskning for å utvikle virksomheten sin.

Vellykket testing

Testen på Glasopor skumglass som ble gjennomført hos Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller i midten av mai, ble også gjort på strøsand for å ha noe å sammenlikne med. Selv om sluttrapporten ikke er klar ennå, kunne forskningsleder Gjermund Nielsen gi en foreløpig konklusjon:

– Glasopor fanger definitivt opp sjokkbølger bedre enn grus.

Produktutvikling er målet

Initiativtaker til forskningssamarbeidet er fabrikksjef Ørjan Sveine Hov ved Glasopor. Kollegaene beskriver Hov som en gründertype og som et oppkomme av nye ideer.

Ifølge Hov er teorien om at Glasopor kan ha beskyttende egenskaper basert på egne observasjoner og tilbakemeldinger fra samarbeidspartnere. Etter testingen hos FFI kan de nå etter hvert dokumentere det.

– Vi er kjempefornøyde med testen og fikk akkurat de svarene vi håpet på, sier Hov.

Med en slik dokumentasjon i ryggen ønsker han og resten av Glasopor å utforske nye og innovative bruksområder for skumglasset.

Om noen år vil vi få svaret på om sjokktesten og samarbeidet med FFI kan ha vært starten på nye og kreative bruksområder for produktet.

Gjermund Nielsen, Tore Bye, Trond Falao og Ørjan Hov. - Klikk for stort bildeGjermund Nielsen fra FFI, salg- og markedssjef Glasopor Tore Bye, regionsjef Glasopor Trond Falao og fabrikksjef Glasopor Skjåk Ørjan Hov. Elin Bjørnstad

Bærekraftig fyllmateriale

Glasopor er et lettfyllings- og isolasjonsmateriale laget av resirkulert emballasjeglass.

Tidligere var knust glass et problem for gjenvinning, men som skumglass kan det nå brukes effektivt i byggeprosjekter.

Glasopor brukes hovedsakelig til lettfyllinger og isolering mot grunnen i bygg og anlegg.

Et industrieventyr i Skjåk

Bygda Flåklypa har sin opprinnelse fra Bøverdalen i Lom, men også nabokommunen Skjåk kan skilte med en slags Reodor Felgen. I 2002 etablerte byggmester Svein G. Lund den første Glasopor-fabrikken i hjembygda si. Lund har gått av med pensjon, men er til stadighet innom fabrikken og er fortsatt en viktig bidragsyter med sin unike kunnskap.

I 2012 tok Sirkel Materialgjenvinning over eierskapet og ekspanderte med en fabrikk til utenfor Fredrikstad. I 2021 kjøpte den finske skumglassprodusenten Foamit Group opp Glasopor.

Glasopor har i dag til sammen 40 ansatte i Norge.

Tekst: Elin Bjørnstad