Alle kommuner har behov for flere hender innenfor helse- og omsorgssektoren.
Adobe Stock photo
Bakgrunnen for å utarbeide en fireårig tilbudsstruktur, i dette tilfellet for årene 2026/27 til 2031/31, er flere.
Først og fremst har fylkestinget vedtatt at fylkeskommunen skal etablere en fireårig tilbudsstruktur, for å skape større forutsigbarhet.
Dessuten legger ny opplæringslov føringer for at fylkeskommunen i planleggingen og utbyggingen av det totale videregående opplæringstilbudet skal legge stor vekt på kompetansen samfunnet trenger.
For det tredje ser fylkeskommunedirektøren det som hensiktsmessig å etablere en prosess hvor opplæringstilbudene til både ungdom og voksne inngår. Dette for å kunne planlegge best mulig og se helhetlig på regionenes kompetansebehov opp mot det totale opplæringstilbudet.
Forutsigbarhet og stabilitet
Utvalgsleder Joakim Ekseth (H) mener en fireårig tilbudsstruktur er et viktig grep for framtiden.
- Med dette skaper vi forutsigbarhet og stabilitet, både for elevene og våre ansatte ved skolene, sa han og ytret ønske om god medvirkning og mange høringsinnspill.
Politikerne går mer detaljert til verks i sitt vedtak enn det fylkeskommunedirektøren la opp til, og stiller flere spørsmål de ønsker svar på gjennom høringsperioden (se hele vedtaket nederst i saken).
Bygger på dagens tilbud
Høringsnotat legger ikke opp til noen revolusjon sammenlignet med dagens tilbud. Utgangspunktet for en fireårig tilbudsstruktur er tilbudene som allerede er etablert i Innlandet, både for ungdom og for voksne.
Gjennom våren og forsommeren har det vært dialog med de regionale kompetanseforumene om hvilke utdanninger som trengs, og også hvordan det er med tilgang til læreplasser. Tilbakemeldingene har vært forholdsvis entydige når det gjelder behovet innenfor helse- og omsorgssektoren. Alle regioner opplever et behov for arbeidskraft på dette området. Utover dette uttrykkes det et generelt behov innenfor mange lærefag.
Tilbudet til voksne
Videre er det endrede krav når det kommer til rettigheter og tilbud til voksne.
Tilbud til voksne følger andre grunnleggende føringer og prinsipper enn ungdomsopplæringen. Dette fordi man skal ta utgangspunkt i de voksne sin realkompetanse og tilby et individuelt opplæringsløp, blant annet gjennom opplæring i moduler. Det skal bidra til større fleksibilitet i hvordan opplæringen skal foregå.
Fylkeskommunedirektøren legger i høringen fram et forholdsvis bredt opplæringstilbud til voksne. Tilbudene vil i stor grad være knyttet til yrkesopplæring innenfor helsesektoren, men også innenfor bygg- og anleggsteknikk, restaurant- og matfag og teknologi- og industrifag. I tillegg kommer tilbud om fag til generell studiekompetanse.
Greier ikke å innfri alle ønsker
Politikerne har tidligere i vedtaks form lagt en del føringer inn i arbeidet. Disse blir bare delvis fulgt opp av fylkeskommunedirektøren i høringsnotatet.
Mens Vg2 dronefag (Elverum) og Vg2 frisør (Sentrum) er med, mangler Vg2 matproduksjon (Nord-Gudbrandsdal) da elevtallet ikke er tilstrekkelig.
Alternative opplæringsmodeller innen helsefag (med særlig fokus på eldre elever) og byggfagene har det ikke vært godt nok grunnlag for eller kapasitet til å inkludere i denne omgang. Det gjelder også for yrkesfag kombinert med idrett i Gjøvikregionen.
Ønsker konkrete svar
Politikerne har ikke sluppet disse tilbudene, og utfordrer høringsinstansene til å svare opp spørsmål knyttet til både alternative opplæringsmodeller og yrkesfag kombinert med idrett på Gjøvik, i tillegg til mer åpne spørsmål.
- Vi stiller en del konkrete spørsmål vi ønsker svar på gjennom høringsperioden. Vi spør tydelig om kompetansebehovet i regionene våre, og vi tydeliggjør den politiske ambisjonen om alternative opplæringsmodeller, sa Hans Kristian Enge (Ap) da han fremmet det alternative forslaget på vegne av Ap, Høyre og SV.
Forslaget ble vedtatt med 11 mot Senterpartiets to stemmer.
- Vi støtter fylkeskommunedirektøren innstilling, som vi føler vil gi en mer åpen høringsrunde enn det forslagsstillerne legger opp til. Vi frykter at spørsmålene vil styre svarene i en bestemt retning, sa Bergljot Oldre (Sp).
Hele vedtaket
1. Ny opplæringslov legger føringer for at fylkeskommunen i planlegging og utbygging av det totale videregående opplæringstilbudet skal legge stor vekt på kompetansen samfunnet trenger. 4-årig tilbudsstruktur i videregående opplæring i Innlandet fylkeskommune søkes utformet slik at det sikres utdanningstilbud med høy faglig kvalitet, stabilitet og forutsigbarhet når elevgrunnlaget synker i årene fremover.
2. Det skal sikres en realistisk og forutsigbar fireårig tilbudsstrukturutlysning fra og med skoleåret 2026/2027.
3. Det er hensiktsmessig å etablere en tilbudsstrukturprosess hvor opplæringstilbudene til både ungdom og voksne inngår. Dette for å kunne planlegge best mulig og se helhetlig på regionenes kompetansebehov opp mot det totale opplæringstilbudet.
4. I hver region eller tilgrensende regioner skal det være faglig kvalitet og bredde, og en god balanse mellom teoretiske, praktiske og kreative linjetilbud innen yrkesfag, studiespesialisering og alternative opplæringsmodeller.
5. Høringsinstansene inviteres til å komme med innspill til:
- De fremlagte forslagene som kommer frem i saksframlegget og høringsnotatet.
- Hvordan svarer den foreslåtte tilbudsvifta i videregående opplæring ut samfunnets behov i din region? Er det med fordel andre linjer som burde erstatte de foreslåtte tilbudene? (tilbudene ved den enkelte skole - fra side 27 i høringsnotatet)
- Hvordan fylkeskommunen gjennom samarbeid med kommuner, regioner, næringsliv og eventuelt andre kan være samskapende om opplæring.
- Er det tilbud som ikke tilbys i Innlandet og som du mener din region kan være naturlig vertskap for?
- Fylkestinget har avsatt midler til alternative opplæringsmodeller og ønsker innspill til hvordan dette kan utvikles i din region.
- Det er politisk bestilt en egen sak om kombinasjonen idrett og yrkesfag i Gjøvikregionen – vil det være et ønsket tilbud?
6. Hovedutvalg for utdanning legger høringsnotat for fireårig tilbudsstruktur i Innlandet fylkeskommune skoleårene 2026/27-2030/31 ut på åpen høring med høringsfrist 15. september 2025.
Les høringsnotatet i høringssaken
Les sakspapirene PS 14/2025.
Her finner du du oversikten over tilbudene ved de enkelte skolene og gjennom Karriere Innlandet.