Satser stort på matberedskap og matkultur

Innlandet fylkeskommune setter av 35 millioner kroner til å etablere et nasjonalt matkultursenter med base i Innlandet.

Joakim Ekseth og Per-Gunnar Sveen - Klikk for stort bildeJoakim Ekseth (H) og Per-Gunnar Sveen (Ap) Marit Thobiassen Strande

Joakim Ekseth (H), leder i hovedutvalg for utdanning og Per-Gunnar Sveen (Ap), leder i hovedutvalg for næring ønsker med denne satsingen både å sikre et levende landbruk i hele Innlandet, øke verdiskapingen innen matproduksjon, koble mat og reiseliv og ikke minst sikre matberedskapen for innbyggerne.

– I Innlandet har vi en stolt og variert matkultur der vi kombinerer tradisjonelle råvarer fra fjell, skog og vann med moderne kulinariske innovasjoner. Matkultur handler om å ta vare på tradisjoner samtidig som det skapes nye smaksopplevelser basert på det beste naturen har å by på. Dette har gjort Innlandet til et spennende reisemål for matentusiaster og et forbilde for bærekraftig matproduksjon i Norge, noe vi vil bygge videre på og forsterke, sier Ekseth.

Arbeidet med matkultursenteret starter med et forprosjekt, der fylkeskommunen blant annet skal kartlegge hvilke aktører som er aktuelle til å bidra. Man skal også se på erfaringer fra tilsvarende eller andre relevante satsinger i inn- og utland og et nasjonalt matkultursenter skal være og hva Innlandet kan oppnå ved å etablere et slikt senter.

Hvorfor satser vi på mat?

Matberedskap og levende lokalsamfunn er framhevet som viktige strategiske satsinger i Totalberedskapsmeldingen.

– Innlandet som Norges største matfylke har både en mulighet og en forpliktelse til å produsere mest mulig ren mat, sier Per-Gunnar Sveen.

Derfor vil fylkeskommunen bidra til å

  • sørge for å opprettholde og videreutvikle landbruket og viktige produsentmiljøer
  • sikre rekruttering og kompetanse innenfor verdikjeden
  • sørge for at norsk mat etterspørres og havner på bordet

– Vi må samarbeide for å lykkes

I Matfylket Innlandet har både private og offentlige aktører gått sammen for å løse disse oppgavene. Næringsaktørene innen landbruk, mat og reiseliv har etablert Mat og drikke i Innlandet SA, samtidig som man på offentlig side jobber med å øke etterspørselen og bruken av lokalmat i offentlig sektor.

Matløfte for Innlandet er en avtale der både private og offentlige aktører forplikter seg til å bruke lokal og norsk mat i tillegg til å bidra til omdømmebygging og rekruttering i matbransjen.

– Skal vi lykkes med dette, er det viktig at alle aktører stiller seg bak og bidrar til at senteret vil få den posisjonen vi ønsker, sier Ekseth.

Etableringen av et nasjonalt matkultursenter er en av de største satsingene knyttet til dette arbeidet.

– En slik etablering vil bli et betydelig tilskudd til arbeidet med Matfylket Innlandet, sier Sveen.

Saken skal behandles i fylkesutvalget 24. juni.