Ordfører i Ringebu, Arne Fossmo, klipper snora som næringsutvalgsleder Per Gunnar Sveen holder i.
Hilde Lund Kolden
Ringebu kommune markerte gjenåpningen sammen med fylkeskommunen da brua ble åpnet den 25. juni.
Snorklipp
Ordfører i Ringebu, Arild Fossmo, og leder i hovedutvalg for næring i Innlandet fylkeskommune, Per Gunnar Sveen (Ap), sto for den formelle åpningen av brua.
Ringebu kommune serverte kaffe, brus og kake til de rundt 50 personene som møtte opp ved åpningen.
- Ekstremværet «Hans» ødela 100 fylkesveger på til sammen over 180 steder i Innlandet i august 2023. Utgiftene til å bygge dem opp igjen er kalkulert til rundt 400 millioner kroner. Vi jobber fortsatt med å reparere skadene, sa Sveen, i talen han holdt før åpningen.
Gamle bruer
Rundt 50 personer møtte opp og fikk kaffe og kake da brua i Ringebu sentrum ble gjenåpnet.
Hilde Lund Kolden
Flommen i august i 2023 gjorde stor skade på den gamle vegbrua, som opprinnelig ble bygget som jernbanebru i 1896. Den ble gjort om til vegbru i 1957, da jernbanen ble flyttet over på ei ny bru, rett ved siden av den gamle.
Jernbanebrua fikk så store skader under «Hans» at den knakk, noe som førte til at gods- og persontrafikken på Dovrebanen ble sterkt påvirket. Jernbanebrua ble bygget opp igjen vinteren 2023/24 og åpnet for trafikk våren 2025.
Undergravd pilar
Fundamentet til en av pilarene i Lågen ble kritisk undergravd i flommen. I tillegg forskjøv hele overbygningen seg, både sidevegs og horisontalt. Brua var så utrygg at den måtte stenges for all trafikk.
Bane NOR sikret fundamentet på vegbrua mot nye flomskader, mens selskapet reparerte sin egen bru.
I desember 2024 kunne fylkeskommunen begynne på det omfattende arbeidet med å gjøre vegbrua kjørbar igjen. Arbeidet måtte gjøres om vinteren, med lav vannstand.
Stort prosjekt
Utvalgsleder Per Gunnar Sveen overrakte blomster til anleggssleder Øystein Vaagaasarøygard i Lesja Bulldozerlag AS, som var hovedentreprenør på Randklev bru.
Hilde Lund Kolden
- Fra januar til mai har anleggsarbeiderne jobbet døgnet rundt for å bli ferdig før vårflommen. Det har vært krevende å bore seg ned i grunnen og grave ut masser 3,5 meter under elvebunnen, for å kunne støpe på og forsterke fundamentene, sa utvalgsleder Per Gunnar Sveen.
Rundt 500 kubikkmeter betong har blitt støpt under vann. Samtidig skulle overbygningen sikres og holdes oppe. Anleggsarbeiderne måtte bore til sammen 2,3 kilometer med spuntrør ned i grunnen for å få dette til.
100 millioner
Lesja Bulldozerlag AS har vært hovedentreprenør for Innlandet fylkeskommune på Randklev bru. Fagfolk fra nærmere 30 firmaer har jobbet 21 000 arbeidstimer på anlegget.
Det har kostet om lag 100 millioner kroner å bygge opp igjen Randklev bru. Staten dekker en stor del av kostnadene ved å bygge opp veger og bruer som ble ødelagt av «Hans».