Privat teknologi og offentlige helsetjenester?

Nytt forskningsprosjekt viser at privateid teknologi kan hjelpe innbyggere og helsetjenesten å samarbeide på nye måter.

To menn  - Klikk for stort bildeProsjektleder Stian Undbekken fra Ikomm og forsker Inge Hermanrud fra Universitetet i Innlandet. Elin Bjørnstad

Hvem skal planlegge ditt livsløp og alderdom i framtida – du selv eller kommunen? Dette spørsmålet har vært utgangspunkt for forskningsprosjektet “Internet of my things”, som i disse dager er i ferd med å avsluttes etter fire års forskning.  

Tre millioner i forskningsstøtte

Målet med prosjektet har vært å avklare om det er mulig å samkjøre privateid teknologi med offentlige helsetjenester.  

Prosjekteier Ikomm har mottatt tre millioner kroner i støtte fra Regionale forskningsfond Innlandet som forvaltes av fylkeskommunen.  

Hva er en realistisk løsning for framtida?

Tirsdag 1. april ble resultatene presentert ved Vitensenteret Innlandet på Gjøvik under arrangementet Forskning til folket. 

– De siste 40 år har det offentlige tatt et stadig større ansvar for omsorgen av våre eldre, og kommunene investerer i velferdsteknologi for å kompensere for deler av ressursmangelen i helsetjenesten. Men, er dette alene en realistisk løsning for framtida?, spurte Stian Undbekken fra Ikomm og forsker Inge Hermanrud fra Universitetet i Innlandet.

Eldre begynner å bli godt vant med teknologiske løsninger i hverdagen, blant annet gjennom smarthus, alarmtjenester og tekniske hjelpemidler som er koblet opp via internett. 

Undbekken og Hermanrud mener at en framtidig løsning vil kunne være å samkjøre denne teknologien med offentlige helsetjenester.

Digitale dørlåser

Gjennom prosjektet har de blant annet testet ut digitale dørlåser i samarbeid med hjemmetjenesten i Lillehammer kommune. Undbekken, som selv har bakgrunn som sykepleier og fra hjemmetjenesten, fortalte at responsen har vært god.

– Vi har fått tilbakemeldinger om at sykepleierne synes løsningen er genial og brukervennlig, og at det er mindre sjanse for å rote bort nøkler. De har også fortalt at de synes det er enklere å tilkalle og få hjelp fra kollegaer og andre når de kan låse opp borettslags-døra via en app.

En forsamling som lytter til et foredrag. - Klikk for stort bildeForskning til folket er et arrangement som går av stabelen fire ganger i året. Elin Bjørnstad

Har sett på barrierer

I tillegg til å teste digitale praktiske løsninger, har prosjektet sett på juridiske, tillitsmessige og tekniske barrierer for å ta i bruk privateid teknologi i offentlige helsetjenester.

– Vi opplever at løsningene fungerer bra teknisk og at vi i stor grad møter tillit hos brukerne, men de juridiske problemstillingene er en utfordring. Det må forskes videre på, fortalte Undbekken.

Han mener at prosjektet har vist at privat teknologi kan hjelpe innbyggere og helsetjenesten å samarbeide på nye og bærekraftige måter i framtida, og at det nå bør bli opprettet nye nasjonale forskningsprosjekter for å se nærmere på de juridiske hindringene og prøve ut nye samarbeidsformer.

Ga mersmak

En av tilhørerne denne kvelden var Erik Edsberg fra Lillehammer. Det var første gang han var på Forskning for folket, og foredraget gav mersmak.

– Dette var tankevekkende og ga motivasjon for hvordan jeg kan sette meg bedre inn i velferdsteknologi, som er en yrkesvei jeg er interessert i.

Bakgrunn

  • I prosjektet «Internet of my things» har Ikomm samarbeidet med Eidsiva, NTNU og Helseinn, foruten Universitet i Innlandet og Lillehammer kommune.
  • Forskning til folket er et åpent og gratis arrangement som Vitensenteret Innlandet gjennomfører fire kvelder i året, der formålet er å presentere ny og spennende forskning.