Alle prosjektene er innenfor Interreg Sverige–Norge-programmet, og de må også få støtte fra Interreg-programmet for å få de fylkeskommunale midlene.
«Från skog till stol»
Møbeldesigner og tidligere professor i møbeldesign ved HDK Valand Campus Steneby, Göteborgs universitet Mats Aldén, bistår som aktivitetsleder i Möbelkunskap-workshop.
Rob Curran
Prosjektet skal bidra til omstilling i den trebaserte møbel- og interiørbransjen i grenseregionen mellom Norge og Sverige. Det involverer hele verdikjeden – fra skog til stol – i overgangen fra lineær produksjon til sirkulær og bærekraftig drift.
Interiørbransjen har stor påvirkning på miljøet, men mangler reguleringer som blant annet byggebransjen har. Interiør er for eksempel sjelden regnet med i klimaregnskapet for bygg.
Ved å fremme en bærekraftig verdikjede for trebaserte produkter, skal arbeidet i prosjektet bidra til å regulere bransjen i Norge og styrke forskningssamarbeidet med Sverige. I tillegg ser prosjekteierne på hvordan de kan tilrettelegge for økt gjenbruk av trebaserte produkter fra møbel- og interiørbransjen.
Fysisk arkiv
De ønsker også å etablere et arkiv med fysiske eksempler på tekniske løsninger som egner seg for sirkulær produksjon av trebaserte interiørprodukter.
Prosjekteier på Norsk side er Klosser Innovasjon, mens Göteborgs Universitet er prosjekteier på svensk side.
– Prosjektet Fra skog til stol er en unik mulighet til å ta tak i de store bærekraftutfordringene og identifisere helt nye forretningsmuligheter for den norske og svenske verdikjeden for trebasert møbel- og interiørproduksjon, sier Regine Behrens Dyreng fra Klosser Innovasjon AS.
Politisk behandling
Fylkesutvalget vedtok enstemmig å gi 2,15 millioner kroner i regional medfinansiering. Totalt budsjett for hele prosjektet er 23,14 millioner kroner.
Les sakspapirene PS 35/2025
«Fasilitering grønn industriutvikling»
Prosjekteier på norsk side er Hamarregionen Utvikling, mens Falun Borlänge-regionen AB er svensk prosjekteier.
Bakgrunnen for prosjektet er at prosjekteierne mener vi trenger en helhetlig tilnærming til grønne industrietableringer for å styrke konkurransekraften og at vi må være litt mer frampå.
Målet med prosjektet er å styrke regionenes evne til å legge til rette for næringsetableringer. I prosjektet skal de blant annet se på erfaringene fra etablering av kraftkrevende industri i Hamar-regionen.
Gjennom samarbeid mellom kommunene i Hamar-regionen på norsk side og Falun Borlänge på svensk side, skal de utvikle en beste praksis-modell for etableringsprosesser. Målrettet strategisk arbeid mot investorer skal bidra til at flere investerer i næringsetableringer og økt vekst.
Politisk behandling
Fylkesutvalget vedtok enstemmig å gi 1,46 millioner kroner i regional medfinansiering. Totalt budsjett for hele prosjektet er 20,4 millioner kroner.
Les sakspapirene PS 36/2025
«Grensedagene BRIDGE»
Målet med prosjektet er å skape en årlig møteplass mellom offentlig sektor, næringsliv og sivilsamfunnet i grenseregionen mellom Oslo og Karlstad inspirert av Arendalsuka og Almedalsveckan.
Prosjekteiere er Grensekomiteen Värmland–Østfold og Arvika Näringslivscentrum.
Gjennom BRIDGE vil de bidra til å bygge ned grensehindre, styrke samarbeidet over grensen og få mer innovasjon i regionene. De vil også samle inn informasjon for å se hvilke behov det er for politiske tiltak og investeringer i regionen.
Politisk behandling
Fylkesutvalget vedtok enstemmig å gi 600 000 kroner i regional medfinansiering. Totalt budsjett for hele prosjektet er cirka 16,1 millioner kroner.
Les sakspapirene PS 38/2025
«Smartmat»
Stiernhööksgymnasiet og svensk side har kommet lengre i å utvikle smarte og bærekraftige matsystemer som Storsteigen vgs/norsk side kan lære av.
Michael Rocking
Det fullstendige navnet på prosjektet er «Innovative miljøer for kunnskapsoverføring og smart spesialisering innen matsystemer».
Prosjekteier på norsk side er Storsteigen videregående skole i Alvdal, mens svensk eier er Rättviks kommun.
De vil både styrke overføringen av kunnskap mellom forskning, utdanning og praksis i tillegg til å utvikle bærekraftige løsninger for framtidas landbruk. Det inkluderer for eksempel å prøve nye metoder for dyrking og vanning.
På lang sikt ønsker de å bidra til økt bruk av bærekraftige metoder, tettere samarbeid mellom skole og akademia, i tillegg til etablering av nye virksomheter i grenseområdet.
Politisk behandling
Fylkesutvalget vedtok enstemmig å gi 435 000 kroner i regional medfinansiering. Totalt budsjett for prosjektet er cirka 6,4 millioner kroner.
Les sakspapirene PS 37/2025
«Förstärkta Gränsregioner»
Prosjektet bygger videre på Interreg Sverige–Norge-prosjektet Integrert grenseregion, der målet er å redusere hindre for handel og styrke samarbeidet mellom små og mellomstore bedrifter.
Målet for det nye prosjektet er å fremme integrasjon blant annet ved å skape nettverk, styrke næringslivet og forbedre kriseberedskap. Det siste handler blant annet om å utvikle bedre systemer for koordinering og beredskap.
Fire grensekomiteer deltar i arbeidet: Svinesundskomiteen (Østfold–Västra Götaland) som prosjekteier, ARKO (Innlandet–Värmland), Midtskandia (Nordland–Västerbotten) og Fellesrådet for Trøndelag og Jämtland/Härjedalen.
Politisk behandling
Fylkesutvalget vedtok enstemmig å gi 300 000 kroner i regional medfinansiering. Totalt budsjett for prosjektet er cirka 9,4 millioner kroner.
Les sakspapirene PS 34/2025
Tekst: Marie B. Låte og Marit Thobiassen Strande