Over 300 flere innbyggere i Innlandet

Vi blir flere i fylket, men det fødes få barn.

Personer på ski i vinterlandskap - Klikk for stort bildePersoner på ski i vinterlandskap Nicky fra Pixabay

I dag kom det ferske folketall for 3. kvartal 2024 fra Statistisk sentralbyrå. De viser at vi nå er 377 148 innbyggere i fylket. 

Det er en vekst på 309 innbyggere fra forrige kvartal. 

I forrige kvartal hadde Innlandet en liten reduksjon i folketallet, men veksten har nå tatt seg opp igjen. 

Svak vekst i Innlandet   

Innlandets vekst i dette kvartalet er på 0,08 %. Norge hadde en samlet vekst på 0,24 %. Selv om vi blir flere innbyggere, er veksten mindre enn de fleste andre steder. 

Finnmark har hatt reduksjon i folketallet, mens alle andre fylker har hatt vekst. Innlandet og Nordland er fylkene med den svakeste veksten. Agder, Akershus og Oslo har den sterkeste veksten med over 0,3 %. 

Rekordtall for fødte og døde

Det ble født 768 barn i Innlandet i dette kvartalet. Det er det laveste tallet for 3. kvartal siden år 2000. Samtidig døde litt over 1000 personer. Det er det høyeste tallet vi har sett i dette kvartalet siden år 2000. 

Den svake folketilveksten i Innlandet skyldes at vi har landets største fødselsunderskudd. Det vil si at vi har en ubalanse mellom hvor mange som blir født og hvor mange som dør. Antallet døde holder seg stort sett stabilt, mens antall fødte reduseres. Det gjør at det fødes færre enn det dør. 

I 3. kvartal var fødselsunderskuddet for fylket på 255 personer. Det er dobbelt så stort som tilsvarende kvartal i 2023. 

Kun tre fylker, Innlandet, Telemark og Østfold, har fødselsunderskudd. Alle øvrige fylker har fødselsoverskudd. Det betyr at de har en naturlig tilvekst i befolkningen. De er derfor ikke avhengige av tilflytting eller innvandring for å opprettholde befolkningsvekst i samme grad som oss. 

Innvandring gir vekst

Det er innvandring som bidrar med befolkningsvekst i Innlandet. Vi ser at det fortsatt er en høy innvandring på over 1100 personer. 

Utvandringen er også høy med over 400 personer, men samlet bidrar nettoinnvandringen med en befolkningsvekst på over 700 personer. 

Det er også store innenlandske flyttestrømmer inn og ut av fylket. Cirka 6000 personer flyttet til Innlandet fra andre fylker. Samtidig flyttet litt over 6200 personer fra Innlandet til andre fylker. Det betyr at vi samlet har hatt en netto innenlandsk fraflytting i dette kvartalet. 

22 kommuner med folketallsvekst 

Av fylkets 46 kommuner hadde 22 kommuner en positiv befolkningsvekst i 3. kvartal. Blant disse hadde Hamar (+181), Lillehammer (+125) og Gjøvik (+96) størst vekst. 

Hamar og Gjøvik har både innvandring og innenlandsk tilflytting, som veier opp for fødselsunderskuddet. Lillehammer har et lite fødselsoverskudd sammen med innvandring og tilflytting. 

Blant mindre kommuner har Nordre Land (+51), Vang (+41) og Eidskog (+25) størst vekst. 

Nordre Land og Eidskog har begge en stor innenlandsk nettotilflytting. 

Vang har hatt en stor nettoinnvandring på nesten 90 personer. Det oppveier en innenlandsk nettofraflytting på nesten 50 personer. Kommuner som har asylmottak for flyktninger vil ofte oppleve store utslag i innvandringstallene, for deretter å få store innenlandske fraflyttingstall. Tallene dekker derfor ikke reell bosetting i kommunen. 

Kommunene i fylket som har hatt størst folketallsnedgang, har stort sett alle nettoinnvandring. Her er det fødselsunderskudd sammen med innenlandsk fraflytting som gjør at folketallet går ned. Kongsvinger, Stange og Ringsaker er kommuner som har hatt vekst i tidligere kvartaler, men hvor vi nå ser en folketallsreduksjon.   

Finn tallene for din kommune

Du finner alltid de nyeste folketallene for fylket og kommunene på Innlandsstatistikk.no.

Det er flere rapporter for folketall:

  • Rapporten med kvartalstall viser de nyeste tallene.
  • Rapporten med årlige tall viser folketall per 1. januar og har flere detaljerte opplysninger.
  • Rapporten med folketallsprognoser viser forventet utvikling i folketallet fremover.

Gå til siden med tall for befolkningsutviklingen 

Gå til siden med folketallsprognoser