Vegard Urset, Innlandet fylkeskommune og Anne Kristin Aamo, kantine leder Nord-Østerdal videregående skole Tynset.
Karen Nybakk-Ingebrigtsen, Innlandet fylkeskommune
I tillegg er det viktig å lære av hverandre og finne løsninger sammen, for eksempel når det gjelder å redusere matsvinn.
Denne uka møttes nettverket på Storhamar videregående skole.
– Det er greit å høre hva andre driver med. Slik at det ikke bare er noe vi i Nord-Østerdalen driver med for oss selv. Vi er litt langt unna alle de andre, føler jeg. Men jeg har også oppdaget at vi gjør en del riktig. Og det er godt å høre, at vi faktisk ikke er på feil spor, sier Anne Kristin Aamo, kantineleder ved Nord-Østerdal videregående skole på Tynset.
Vegard Urset i Innlandet fylkeskommune, som også jobber med satsingen Matfylket Innlandet, er enig:
– Det handler om å se mulighetene og lære av hverandre. Hvordan løser andre ting innenfor de rammene vi har? Det er mye erfaring der ute. Derfor er en arena som dette så viktig, sier han.
En del av Matfylket Innlandet
Tidligere i år signerte fylkeskommunen Matløftet Innlandet. Det betyr at innen 2030 skal halvparten av maten som bestilles i fylkeskommunen komme fra Innlandet eller nærliggende områder. Dette gjelder også kantinene.
For å nå målet ble både krav til leverandørene og med å heve bestillerkompetansen hos kantinene diskutert. Det betyr å gjøre det enklere å bestille lokale varer innenfor regelverket, og samtidig hjelpe produsentene med å tilpasse seg offentlige innkjøp.
– Det er ikke nødvendigvis så vanskelig å nå målet. Vi er et stort matfylke med mye foredlingsindustri. Det handler ikke om dyre oster, men om hverdagsmaten. Kantinene våre er gode på å lage mat fra bunnen av. Kanskje er det ikke så mye dyrere enn halvfabrikata heller, og det blir bedre mat, sier Urset.
Kantineledernettverket fikk en omvisning i kantina og kjøkkenet Storhamar vgs.
Karen Nybakk-Ingebrigtsen, Innlandet fylkeskommune
Mer enn maten som serveres
Alle kantinelederne var veldig engasjert og opptatt av sunn og god mat, men også av matgleden hos ungdommene.
– Kantina er hjertet på skolen. Det er der elevene møtes, og det skal være et godt sted å være. Vi har en viktig rolle, ikke bare for maten, men for det sosiale. At folk har det bra og blir sett, sier Aamo.
Gratis havregrøt på skolen
På Nord-Østerdal videregående skole har de sett hvor mye kantina betyr.
– Vi har gratis økologisk havregrøt hver morgen. Den koker vi mengder av. For hvert år blir køen lengre. Selv om vi damene i kantina begynner å bli lei av å vaske den kjelen, gjør vi det med glede. For vi ser den sosiale effekten. Ungdommene er sultne hele tiden i den alderen, og med gratis frokost holder de energien og motivasjonen oppe, sier kantinelederen med et smil.
Lunsjen ble laget og servert av elever på Restaurant- og matfag på Storhamar vgs.
Karen Nybakk-Ingebrigtsen, Innlandet fylkeskommune
Veien videre
Nettverket skal møtes igjen for å blant annet dele erfaringer med å redusere matsvinn, innkjøpsavtaler og hvordan det kan bli enklere å velge lokale råvarer. Og ikke minst inspirere hverandre for å gjøre kantinene enda bedre.