HelseINN får 2,5 millioner kroner til prosjektet Felles innovasjonsarenaer for fremtidens helsetjenestetilbud i Innlandet 2025.
Mostphotos
Sakene ble behandlet i hovedutvalg for næring onsdag.
Prosjektene som får penger, støtter opp under fylkets strategiske satsinger. Å fordele regionale utviklingsmidler er en del av fylkeskommunens rolle som regional utviklingsaktør.
Utvikle fremtidens helsetilbud
Det prosjektet som får mest, er Felles innovasjonsarenaer for fremtidens helsetjenestetilbud i Innlandet 2025.
HelseINN får 2,5 millioner kroner til prosjektet i 2025. De ønsker å utvide prosjektet, som startet i 2023 og vil satse mer på samarbeid når det gjelder testing og utvikling av nye produkter.
Gjennom prosjektet ønsker HelseINN å videreutvikle felles arenaer og metodikk for helseinnovasjon, i tillegg til å styrke kommuner og sykehus i deres innovasjons- og utviklingsarbeid. Prosjektet startet i 2023.
Politikerne mener HelseINN har blitt en viktig aktør for å legge til rette for samhandling mellom kommuner, sykehus, næringsliv og akademia. HelseINN har også bidratt til å utvikle en rekke nye innovasjons- og forskningsprosjekter.
Saken ble enstemmig vedtatt.
Les sakspapirene PS 5/2025
Etablerer Matfylket Innlandet
Mat & Drikke fra Innlandet SA får 2 millioner kroner til å etablere Matfylket Innlandet.
Hovedmålet for satsingen er å styrke Innlandets omdømme som matfylke, både i Innlandet og Norge. Dette skal de gjøre gjennom å jobbe mer med å bygge omdømme, rekruttere til bransjen og få mer mat på bordene i offentlig og privat sektor, for eksempel i kantiner.
Samvirket Mat & Drikke fra Innlandet skal være pådriver i arbeidet. De ble stiftet i 2024 av ti sentrale organisasjoner innenfor landbruk, mat og reiseliv.
Politikerne mener at satsingen på Matfylket Innlandet er et viktig tiltak for å styrke posisjonen vår innen landbruk, mat og reiseliv.
Saken ble enstemmig vedtatt.
Les sakspapirene PS 6/2025
Industriutvikling i Kongsvinger-regionen
Klosser Innovasjon og bedriftsnettverket 7Sterke i Kongsvinger-regionen får 1,65 millioner kroner til tredje året av prosjektet Klyngebasert omstilling 7Sterke.
Målet er å skape bærekraftig vekst og styrke industriens konkurranseevne. Arbeidet skal også bidra til redusert utenforskap og flere arbeidsplasser.
Tre programmer er etablert i prosjektet og videreføres i 2025:
- KlimaSterke: Bedriftene kartlegger klimagassutslipp i egen bedrift og i bedriftens verdikjede.
- Energikartlegging: Bedrifter kan redusere strømforbruket gjennom smart planlegging og kostnadseffektive tiltak.
- Go to market: Dette er en metodikk for systematisk analyse av markedet for å kunne sette inn de riktige markedstiltakene.
Politikerne mener at prosjektet vil styrke industrimiljøet i fylket og være med på å løfte næringslivet og akademia til nytte for hele Innlandet.
Saken ble enstemmig vedtatt.
Les sakspapirene PS 1/2025
Grønn vekst
Skåppå AS får 1,2 millioner kroner til prosjektet Grønt gir for år to.
I prosjektet skal bedrifter i Gudbrandsdalen få mulighet til å utvikle seg i to trinn. Først får de skreddersydd kompetanse innenfor bærekraft. Neste steg er for bedrifter som vil vokse, få inn mer kapital og kanskje nye eiere.
Første året av prosjektet har 11 bedrifter vært gjennom nivå én, mens åtte har også vært gjennom nivå to. Skåppå har fått gode tilbakemeldinger fra bedriftene.
Politikerne mener prosjektet svarer godt på behovet for at virksomheter for økt kompetanse om bærekraft og vekst og tilgang på hjelp for å lykkes i Innlandet.
Saken ble enstemmig vedtatt.
Les sakspapirene PS 3/2024
Cybersikkerhet
Digital Innlandet får 835 000 kroner til å videreutvikle Norwegian Cybersecurity Cluster. Klyngen skal bygge bro mellom forskning og næringsliv for å fremme innovasjon og kommersialisering. Målet er å skape 1000 arbeidsplasser innen cybersikkerhet innen 2030.
Klyngen er fra 1. januar 2025 tatt opp i det nasjonale klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters.
Pengene Digital Innlandet søker om, er for 2024. Det er ikke vanlig å tildele midler i etterkant av perioden de søker for. Årsaken til at de likevel får penger, er at søknaden kom sent til fylkeskommunen på grunn av det store arbeidet som er lagt ned for å komme inn i det nasjonale klyngeprogrammet.
Fylkeskommunen har oppfordret klyngen til å søke på den nasjonale ordningen, og politikerne mener det er imponerende å komme med på første forsøk.
Saken ble enstemmig vedtatt.
Les sakspapirene PS 4/2025
Digital arena for næringsliv og kommuner
Hælt Ekte får 500 000 kroner til forprosjektet Lokalt næringsliv & kommuneliv.
Ifølge rapporten De unges perspektivmelding, er Innlandet et lite attraktivt fylke for unge å bo og jobbe i. Dette er noe de ønsker å gjøre noe med i forprosjektet.
Hælt Ekte vil blant annet etablere en digital arena der bedrifter og kommuner kan få presentere seg og framheve mulighetene i regionen. Plattformen skal også være en samfunnsarena for refleksjoner, læringsarena som formidler praktisk læring fra lokalt næringsliv og kommuner og en inspirasjonsarena som framhever inspirerende personligheter og historier fra regionen.
Innholdet skal formidles gjennom podkaster, bilder og korte filmer.
Saken ble enstemmig vedtatt
Les sakspapirene PS 2/2025