Hvordan skape vekst på bygda?

Innlandspiloten i Sør-Østerdalen ønsker å utforske hvordan inkludering kan bedre tilgangen til arbeidskraft.

Fylkesvaraordfører Hanne Alstrup Velure står på talerstolen på en konferanse med folk sittende i stoler på scena.  - Klikk for stort bildeCirka 70 personer var til stede under ESPON-konferansen. Her holder fylkesvaraordfører Hanne Alstrup Velure sitt innlegg. Marie Låte

Innlandet fylkeskommune, sammen med Kommunal og distriktsdepartementet, var vertskap for ESPON-konferansen «Frigjøre potensialet i små steder – barrierer og muligheter» i Trysil 10.–12. september. 

Hvordan utnytte potensialet

Her deltok 70 personer fra mange forskjellige regioner og kommuner i Europa, og som daglig arbeider med regional utvikling i sine respektive regioner, kommuner og organisasjoner.  

Det sentrale temaet under konferansen var hvordan små kommuner kan utnytte sitt potensiale ut fra de fortrinnene de har. 

Bakgrunnsteppet er felles utfordringer med demografi, mangel på arbeidskraft og styringsevnen til små kommuner.

Utveksle erfaringer

Fylkesvaraordfører, Hanne Alstrup Velure (H), påpeker at internasjonalt og spesielt europeisk samarbeid, er svært viktig. Ikke minst når det gjelder interaksjon og utveksling av både teoretisk og erfaringsbasert kunnskap mellom ulike land og regioner. 

– Vi snakker stadig om FN’s bærekraftmål og for meg er mål nummer 11 «Bærekraftige byer og lokalsamfunn» kanskje det aller viktigste. Jeg blir stadig overrasket over hvor mye vi har å dele med hverandre og hvor viktig det er å jobbe felles på tvers av landegrenser og politiske standpunkter. Den dagen vi slutter å tro på at vi kan løse utfordringene med megatrenden sentralisering med politikk som virker har vi spilt falitt, sier Velure.  

– Som politikere og innbyggere på et lite sted er det verdifullt å se at du ikke er alene med utfordringene, legger hun til. 

Regionalt samarbeid

Under konferansen var også temaene grenseoverskridende samarbeid med støtte fra Interreg, som er EUs program for å fremme sosial og økonomisk integrasjon over landegrensene gjennom regionalt samarbeid. Det arbeides godt gjennom samhandling, samarbeid og deling i tråd med bærekraftmål nr. 17. 

Deltakerne fikk høre hvordan Trysil kommune sammen med nabokommunene Engerdal, Malung-Sälen og Älvdalen-Idre i Sverige, og lokalt næringsliv har samarbeidet i mer enn 20 år for en bærekraftig destinasjonsutvikling. 

Statssekretær i Kommunal- og distriksdepartementet, Sigrun Wiggen Prestbakmo, er godt fornøyd med samarbeidet som er utviklet.

– Jeg fikk høre om blant annet utvikling av turistnæringen, og dermed også lokalsamfunnene her. Det er flott at kommuner nær grensen finner gode samarbeidspartnere, og gjør bruk av våre Interreg virkemidler for grensekryssende samarbeid, sier Prestbakmo.

Interreg samarbeidet har resultert i ny kunnskap, nettverk og samarbeid som har lagt grunnlag for at mange andre tiltak er blitt realisert.

Må tenke nytt 

Ett tiltak i Innlandet som ikke sto på agendaen direkte, men som like fullt kan svare opp de utfordringene som er tema under ESPON-konferansen, er Innlandspiloten. Innlandspiloten er et resultat av en bygdevekstavtale med midler fra Kommunal- og distriktsdepartementet. 

Hovedmålet for Innlandspiloten er å tenke nytt for å rekruttering til helsetjenester i framtida. Kommunene Trysil, Våler, Engerdal og Åmot deltar i piloten. Blant annet er rekruttering av personer i utenforskap inn i helsesektoren ett av områdene kommunene i Sør-Østerdal ønsker å utforske.  

– Her må det tenkes nytt og utradisjonelt og vi har store forhåpninger til vår deltakelse i bygdevekstprosjektet. Sammen skal vi jobbe i lag og teste ut forskjellige måter å angripe problematikken på, sier ordfører i Trysil Kommune, Turid Backe-Viken.

Finne gode løsninger for lokale forhold 

Kommunal- og distriktsdepartementet har rollen som facilitator for bygdevekstarbeidet, og bidrar med økonomisk støtte til arbeidet. 

På spørsmål om hvordan departementet ser på arbeidet i Sør-Østerdalen, svarer statssekretæren at det er veldig spennende og viktig. 

– Her har både staten, med sine etater, fylkeskommunen og kommunen felles interesser. Vi skal bruke tiden frem mot jul på dialog om hvordan vi kan jobbe sammen om dette. Bygdevekstavtalene bidrar med kapasitet og kompetanse til små kommuner for nettopp å utforske sammen, hvilke løsninger som passer best for dem.  

– Jeg er sikker på at gode løsninger tilpasset de lokale forholdene i Sør-Østerdalen, vil kunne være til stor nytte og inspirasjon for andre kommuner, fylkeskommuner og også for nasjonal politikk, avslutter Prestbakmo.

Om ESPON-programmet

  • ESPON-programmet bidrar til utvikling av politikk.  Det analyserer og beskriver regionale utviklingstrekk og har et europeisk komparativt perspektiv. 
  • Programmet fremmer og formidler ny og forskningsbasert kunnskap som er etterspurt  av programmets medlemmer. 
  • Norge deltar i programmet gjennom finansiering fra Kommunal- og distriktsdepartementet via deltakelsen i Interreg.

Du kan lese mer om ESPON her.