Hvordan oppnå grønn verdiskaping?

Klimanøytral industriproduksjon, innovativ teknologi og sirkulær økonomi. Dette er noe av det Innlandsporteføljen jobber med.

Tre personer, en dame og to menn. - Klikk for stort bildeInnlandsporteføljen er et samarbeid mellom Innlandet fylkeskommune, Statsforvalteren i Innlandet og Innovasjon Norge Innlandet. Fra venstre Inga Blæsterdalen (Statsforvalteren), prosjektleder Fredrik Holte Breien (Innlandet fylkeskommune)og Håkon Lauvålien (Innovasjon Norge). Leila Øvreseth

Redusere utslipp med 50 prosent, 15 milliarder i økt verdiskaping, 5400 grønne arbeidsplasser og dobling av eksporten. Dette er de ambisiøse målsettingene for Team Innlandet og Innlandsporteføljen. 

Porteføljen løfter fram de viktigste grønne innovasjonsprosjektene i fylket som har størst mulighet til å lykkes med eksport og verdiskaping. Den består nå av 14 huber (samarbeidsprosjekter) i hele Innlandet med 3-8 bedrifter i hver av dem.   

Jobber sammen på tvers

Mandag 14. oktober var flere av aktørene fra Innlandsportefølgen samlet på Scandic Lillehammer hotel. Der møtte 67 deltagere til historiens første hubsamling ett år etter lanseringen. Formålet med samlingen var å bygge laget i Innlandet ved at aktørene fikk presentere status for sine prosjekter og bli kjent med hverandre.  

Allerede nå begynner det å bli synlige resultater av prosjektene i Innlandsporteføljen og samarbeidet mellom dem. 

– Innen industrien spesielt ser vi nå store, etablerte klynger og huber som jobber sammen på tvers for å løfte Innlandet og synliggjøre de felles utfordringene vi har i regionen, sier prosjektleder for Innlandsporteføljen, Fredrik Holte Breien i Innlandet fylkeskommune.

En dame og en mann står på en scene med plakat i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeRaufoss industripark og NCE manufacturing Leila Øvreseth

Delingskultur

Ett ord som gikk igjen under samlingen var tillitt.

– Det handler om tillit og delingskultur. I hverdagen konkurrerer aktørene med hverandre, men det er også områder det lønner seg å samarbeide om. Her kan Innlandsporteføljen være en brobygger og arena slik at aktørene kan spille hverandre gode og trekke i samme retning. På denne måten blir summen av å samarbeide et gode til nytte for alle, sier Breien.

Prosjektlederen er klar på hva han ønsker skal komme ut av Innlandsporteføljen:

–  Jeg håper vi har klart å komme godt i gang med å bygge laget. Får vi til dette, vil vi også klare å kutte i Co2-utslippene og legge grunnlag for flere vekstselskaper, innen teknologi spesielt. Det trenger Innlandet. I tillegg er det gledelig å se at mange av hubene vi har sett presentere seg her i dag har klart å lykkes med de stegene de har vist oss på skissene sine. Det lover godt for utviklingen videre og for at vi vil ha en enda mer solid portefølje om noen år.

Den grønne fastlandsindustrien

En av hubene som er løftet fram, er Raufoss Industripark. Målet med huben er å vise at industriell produksjon kan være klimanøytral. På Raufoss skal de doble omsetningen og dermed også doble eksporten innen 2030 

– Vi tar inn et råstoff i ene enden og sender ut et produkt i den andre enden. Det er eksport og det skal vi skalere opp. Dette skal vi vise går an å gjøre klimanøytralt, sier klyngeleder Emma Østerbø i NCE Manufacturing. 

De jobber med flere prosjekter i huben, slik som sirkularitet i verdikjeden og verdistrømmen knyttet til aliminium, i tillegg til energiløsninger. 

– Når vi skal redde verden er ett år ganske kort tid, men vi er godt i gang. Vi har definert prosjekter som er relevante og som vi kommer til å lykkes med. Det er det viktigste og at vi får stå sammen om den grønne omstillingen, sier Østerbø .

Sirkulær biohub

To personer står på en scene med en tekstplakat i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeSirkulære Solør snakket om hvordan de jobber for bli en game changer innen sirkulær økonomi. Leila Øvreseth

I en sirkulær økonomi blir produkter og materialer tatt vare på slik at de kan brukes igjen og igjen. 

Sirkulære Solør har som mål å skape vekst i lokalsamfunnet og støtte opp om den grønne omstillingen. Det handler om bærekraftig industriutvikling. 

– Vi jobber med å ta ut nye, sirkulære forretningsideer. Vi har satt oss som mål at vi skal være en game changer innen sirkulær økonomi.  Vi har et samarbeid mellom mange, noen toneangivende som Forestia og Moelven. Vi har også flere bedrifter med oss i dette samarbeidet, sier prosjektleder for Sirkulære Solør, Regine Dyreng. 

– Det første vi jobber med nå er å få etablert en multifuel-stasjon. Infrastruktur er svært viktig når det gjelder transport inn og ut av industri-området hver dag. Vi har også et mål om å treffe myndighetenes krav om at 40 prosent skal over på fornybar energi innen utgangen av 2030, legger hun til.

Ett annet av prosjektene i Sirkulære Solør er et returtreanlegg, som blir norges første anlegg for gjenbruk av treflis til bygningsformål.

Her kan du lese mer om Innlandsporteføljen