Inne i glassbygget på skysstasjonen står syklene tørt og trygt.
Alexander Rostad/Gjøvik kommune
Ordfører Anne Bjertnæs (H) i Gjøvik kommune og fylkestingsrepresentant Johannes Wahl Gran (MDG) i Innlandet fylkeskommune markerte dette sammen med Statens vegvesen og Bane NOR den 24. april.
Kan lade på stedet
I sykkelhotellet står syklene tørt og trygt i et låst bygg. El-sykler som trenger lading, kan lades i bygget.
Brukerne får tilgang til sykkelhotellet ved å bruke Bane NOR sin parkerings-app, der de kan inngå en bruksavtale med jernbaneselskapet. Når avtalen er inngått og månedsbeløpet på 50 kroner er betalt, låser du deg inn med et sveip på telefonen.
Sykkelhotellet på Gjøvik står inne på togstasjonen og det er Bane NOR som står for den daglige driften.
Etterlengtet
Fylkestingsrepresentant Johannes Wahl Gran overrakte ordfører Anne Bjertnæs en symbolsk sjekk på halvparten av det sykkelbygget har kostet.
Alexander Rostad/Gjøvik kommune
- Det har vært en lang prosess å skaffe byen et slikt sykkelhotell, men nå har vi endelig fått en trygg måte å oppbevare sykler på, sa ordfører Anne Bjertnæs under åpningen.
- I kommunens klimaplan ønsker vi å legge til rette for at folk i større grad kan sykle og gå i byen. Dette er også nedfelt i arbeidet vårt med areal- og byplanlegging.
Selv om 25 prosent av Gjøviks befolkning bor utenfor selve byområdet, er behovet for å legge til rette for at flere kan gå, sykle og reise kollektivt i byen stort, mente ordføreren.
- Biltransport er den største kilden til klimagassutslipp i Gjøvik. Færre biler i sentrum vil gi bedre livskvalitet til de som bor eller jobber der, sa Bjertnæs.
Godt samarbeid
Sykkelhotellet har blitt til gjennom kommunens samarbeid med fylkeskommunen og Vegvesenet om areal- og transportplanlegging i byområder.
Bygget har kostet ca. 4,8 millioner kroner og fylkeskommunen dekker halvparten av dette.
- Gjøvik kommune har jobbet lenge med sykkeltiltak og har vært sykkelby siden 2010. Bystrategien som Gjøvik har vedtatt, går inn for å gjøre det enkelt å sykle, gå og reise kollektivt. Fylkeskommunen deler disse målene, sa fylkestingsrepresentant Johannes Wahl Gran under åpningen.
Wahl Gran framhevet at tiltaket også er i tråd med målene for Mjøsbyen, som Gjøvik og 10 andre kommuner i området rundt Mjøsa deltar i, sammen med statsetatene og Innlandet fylkeskommune.