Illustrasjonsbilde fra dagens Skibladner-brygge på Gjøvik.
Kari Hermanrud
Det ble vedtatt med 36 mot 21 stemmer den 9. april.
Politikerne debatterte lenge før de gikk til avstemming.
Prøveprosjekt
Fylkeskommunen vil dermed utrede hva som skal til av materiell og penger for å få til en elektrisk passasjerbåt i rute mellom byene Hamar og Gjøvik.
Prosjektet skal avklare hva slags båter som kan kjøpes eller leies, og hva det vil koste å gjennomføre dette.
Pilotprosjektet kan vare i tre år. Administrasjonen skal se på muligheter til statlig tilskudd, og om det er mulig å få bidrag fra næringslivet og kommunene til å drive hurtigbåtruta.
Fylkestinget får en ny sak til behandling i desember, når disse forholdene er utredet.
Klare fronter
Saken om hurtigbåt på Mjøsa har skapt stor debatt i år, først i samferdselsutvalget og så i fylkesutvalget. Sluttdebatten kom i fylkestinget.
Ap, Høyre og MDG har i de tre møtene signalisert at de vil gå videre med prosjektet. I fylkestinget fikk de støtte fra Venstre, KrF, Rødt og en av Industri- og næringspartiets (INP) to representanter.
Partiene Sp, SV og Frp har gjennom alle de tre rundene med politisk behandling i år vært klart imot å gå videre med prosjektet. De fikk støtte fra Pensjonistpartiet og en av representantene fra INP i fylkestinget.
Motor og kraftsenter
Målet med en hurtigbåtforbindelse er blant annet å knytte bo- og arbeidsmarkedene i fylkets to største byer tettere sammen. Begge byene har også universitet. Studietilbudene kan utfylle hverandre eller knyttes opp mot næringslivet.
- Dette er et spennende utviklingstiltak for hele fylket. Vi skylder hverandre og innbyggerne å legge til rette for ny utvikling og har satt av penger til å planlegge dette i år og neste år, framhevet Svein Ekeland (H).
Johannes Wahl Gran (MDG) viste til at Mjøsområdet er motoren i fylket. Likevel er det mange som pendler ut av fylket for å jobbe. Gran mente at en raskere forbindelse mellom Hamar og Gjøvik kan gjøre at flere kan bo og jobbe i Innlandet.
- Stopp det nå
Frp mente tvert imot at prosjektet, som fylkeskommunen har jobbet med siden 2020, må stoppes nå. Representanten Lars Rem viste til is om vinteren, vekslende vannstand og drivved om våren som faktorer som taler for at dette ikke lar seg gjennomføre.
- Dette blir aldri lønnsomt, sa partifelle og gruppeleder Truls Gihlemoen.
Frp sitt forslag om å stoppe prosjektet falt med 20 mot 37 stemmer.
Senterpartiet ønsket private velkommen til å starte båtforbindelser på Mjøsa.
- Dette er ikke en fylkeskommunal oppgave. Det er bra å være kreativ, men vi må være realistiske. Vi har sett en stor prisøkning på kollektivtransport siden arbeidet med dette prosjektet startet, sa Aud Hove (Sp).
Bør prøves ut
Iselin Vistekleiven (Ap) viste til at prosjektet har blitt forenklet og ser på mindre, lettere og vesentlig billigere båttyper enn da det ble startet.
- Prosjektet har gått fra å operere med en kostnad på nærmere 250 millioner til om lag 60 millioner og har blitt mer spennende og realistisk. Ved å tilby ei reisetid på 30 minutter og nok avganger, kan vi utvikle samfunnet og få flere til å reise kollektivt, sa Vistekleiven.
- Dette er et prøveprosjekt, og saken kommer opp igjen når den har blitt utredet videre.
Vil satse på buss
Sp og SV har hele tida framhevet at målet må være å få flere til å bruke buss, og at en større andel av bussene må gå på strøm, for å kutte klimagasser.
- En satsing på båt vil gå ut over busstilbudet. Når vi satser på kollektivtilbudet ett sted, må vi ta fra noe annet, sa Anne Lise Fredlund (SV).
Partifelle Mai Bakken tok til orde for å heller satse på ekspressbusser mellom de to mjøsbyene, som i dag ikke har det.
Anne Bjertnæs (H), til daglig ordfører i Gjøvik, mente at det er mulig å ha både et buss- og et båttilbud mellom byene.
- Vi har nå en mulighet til å være med og bygge framtida i Innlandet. Dette kan knytte bo- og arbeidsmarkeder, handel og opplevelsestilbud bedre sammen. Tenk om vi lykkes, sa Bjertnæs.
Les sakspapirene i sak PS 23/2025 her.