Mostphotos
Fylkestinget tok tilstandsrapport for videregående opplæring i Innlandet fylkeskommune skoleåret 2023/24 til orientering da de hadde den til behandling onsdag.
Flere blir mobbet
Tilstandsrapporten viser blant annet til elevundersøkelsen. Der svarer 3,4 % av elevene i Innlandet at de er blitt mobbet av andre elever på skolen de siste månedene. Det er en økning på 0,4 prosentpoeng fra året før. Det er likevel lavere enn landsgjennomsnittet, som ligger på 4,1 %.
Det er flere gutter enn jenter som opplever mobbing, og det er størst utfordringer på yrkesfaglige utdanningsprogram.
Tiril Myklebust Langleite (H) var en av dem som kommenterte tilstandsrapporten fra talerstolen.
– Det er gledelig å høre at våre videregående skoler har en høy gjennomføringsprosent. Men vi ser også at vi har en jobb å gjøre hva både mobbing, rasisme, diskriminering, utenforskap og selvmord angår. Dette må vi ta på alvor, sa hun.
Ifølge tilstandsrapporten har Innlandet fylkeskommune utarbeidet felles rutiner for å følge opp saker om elevenes rett til et godt og trygt skolemiljø. En tverrfaglig arbeidsgruppe i sentraladministrasjonen skal bistå skolene både i det forebyggende og akutte arbeidet med skolemiljøet. Et resultat av dette arbeidet er at fylkeskommunen opplever at flere saker blir avdekket og dokumentert, ifølge rapporten.
Elever med funksjonsnedsettelser
Tom Tvedt (Ap) etterlyste mer informasjon om elever med funksjonsnedsettelser og fikk støtte fra flere i fylkestinget.
– Hele 64 prosent av barn med fysiske funksjonshemminger fullfører ikke videregående skole mot 17 prosent av resten av befolkningen, sa Tvedt og viste til flere eksempler på utdanningsnivå og grad av sysselsetting for personer med funksjonsnedsettelser sammenliknet med resten av befolkningen.
– Hvor fanger denne rapporten opp disse spørsmålene? Er vi like dårlige som resten av landet? spurte han.
Liten nedgang i fullføring
Tall fra SSB viser at 80,9 % fullførte videregående opplæring. Dette er en liten nedgang fra elevkullet året før.
Tallene gjelder elever som startet i videregående opplæring i 2017 og fullførte etter fem år på studieforberedende og etter seks år på yrkesfaglig utdanning.
Tallet er 0,3 prosentpoeng lavere enn for 2016-kullet.
Det nasjonale tallet øker i samme periode fra 81 % til 82,2 %.
I rapporten legges det vekt på at selv om gjennomføringsgraden har gått litt ned og ligger under det nasjonale gjennomsnittet, er det likevel et bra resultat. Dette er sett i lys av elevenes grunnskolepoeng når de starter videregående opplæring.
Kjønn og utdanningsprogram
Gutter på yrkesfaglige utdanningsprogram har lavest andel som har fullført og bestått med 68,7 %. I tillegg har de størst nedgang sammenlignet med forrige år med 0,7 prosentpoeng, og de ligger 0,4 prosentpoeng under landsgjennomsnittet.
Jenter på yrkesfaglige utdanningsprogram har en nedgang på 0,2 prosentpoeng sammenlignet med forrige skoleår og ligger på 73,8 %. Dette er 0,1 prosentpoeng over landsgjennomsnittet.
Når det gjelder studieforberedende utdanningsprogram har gutter en nedgang på 0,3 prosentpoeng og ligger på 88,7 %. Dette er likevel 0,5 prosentpoeng over landsgjennomsnittet.
Jenter på studieforberedende utdanningsprogram har en nedgang på 0,2 prosentpoeng sammenlignet med forrige skoleår og ligger 0,5 prosentpoeng under landsgjennomsnittet.
Nedgang for skoleåret 2023/24
I tillegg til gjennomføringstallene fra SSB, har Innlandet fylkeskommune statistikk for å beskrive graden av gjennomføring pr. skoleår i Innlandet.
Disse tallene viser en gjennomføringsgrad på 84,9 % for skoleåret 2023/24. Dette er en nedgang på 2 prosentpoeng fra skoleåret før. Innlandet ligger likevel over landsgjennomsnittet med 1,8 prosentpoeng.
Vanligvis vil antall fullført og bestått per skoleår øke når ny og utsatt eksamen i november er gjennomført. Erfaringsmessig er denne endringen på 1–2 prosentpoeng.
Statistikken over fullført og bestått pr. skoleår tar utgangspunkt i antall elever registrert ved skolene det aktuelle skoleåret som følger et normalt opplæringsløp med fullført og bestått i alle fag.
Litt mer fravær
Fraværet for skoleåret 2023/24 var på 7,1 %, noe som er en økning på 0,6 prosentpoeng. Det betyr at fraværet nå er høyere enn det var før innføringen av de midlertidige fraværsgrensene.
I rapporten peker man på at strengere fraværsgrenser fører til bedre resultater for elevene fordi elevene er mer til stede på skolen. Derfor er det viktig å få ned fraværet.
Yrkesopplæring
Fag- og yrkesopplæring teller sine resultater per 31. desember hvert år. Ved utgangen av 2023 hadde til sammen 3380 personer kontrakt om opplæring i Innlandet. Det er en økning på 239 fra forrige årsskifte.
I løpet av 2023 ble det godkjent i alt 1839 nye kontrakter. Dette antallet har økt jevnt siden 2018.
Det ble gjennomført 2462 fag- og svenneprøver i fjor. Det er en økning på 158 fra året før. Cirka 95 % av kandidatene besto prøven.
Politisk behandling
Marit Juvem (R) fremmet et forslag om at fylkeskommunedirektøren skal informere om de nye rettighetene elever og voksne har i ny opplæringslov.
Forslaget ble enstemmig vedtatt
Gunn Marit Lindmoen (Pp) fremmet et forslag om at også vold og kriminalitet må rapporteres i tilstandsrapporten. Forslaget fikk 52 stemmer.
Les sakspapirene PS 67/2024
Les tilstandsrapport for videregående opplæring i Innlandet skoleåret 2023/24