Alle som vil drive persontransport mot betaling utenfor rute, med motorvogn registrert for inntil ni personer, må ha drosjeløyve. Det gjelder også de som tilbyr drosjetjenester via digitale plattformer.
Du kan søke om så mange drosjeløyver du vil, men hvert løyve koster 3700 kroner i behandlingsgebyr, og kan bare brukes i drosjebiler.
Vi stiller fem generelle vilkår for å kunne få drosjeløyve:
1. Drive en fast og varig virksomhet i Norge
Du må ha registrert et foretak i Enhetsregisteret, og fått tildelt et foretaksnummer/organisasjonsnummer før du fyller ut søknaden.
Gå til Brønnøysundregistrene for å finne eller registrere virksomheter
2. God vandel
Du må ha en politiattest både for foretaket ditt og for innehaver/daglig leder. Dersom foretaket har en transportleder, er det transportlederen som trenger politiattest. Du må ha politiattestene klare før du fyller ut søknaden, og attestene skal ikke være eldre enn tre måneder.
Se Politiet sine nettsider for mer informasjon.
Hvis du er dømt for noe eller har fått forelegg, må du også ha kopi av dommen/forelegget før du fyller ut søknaden. Kontakt den aktuelle domstolen/det aktuelle politidistriktet for å få kopi av dom/forelegg.
3. Ha tilfredsstillende økonomisk evne
Det betyr at du må legge ved attest for skatt og merverdiavgift («skatteattest») og bekreftelse fra Konkursregisteret for foretaket ditt.
Hvis foretaket ditt er nytt, det vil si opprettet for mindre enn tre måneder siden, må du legge ved skatteattest og bekreftelse fra konkursregisteret for daglig leder. Du kan bestille begge deler altinn.no:
Garantisum for drosjer
Fra 1. januar 2023 skal søker legge frem en garantierklæring fra bank eller forsikringsselskap. Garantisummen endres i januar hvert år, og kunngjøres av samferdselsdepartementet. FOr de som søker i 2024 er garantisummen er satt til:
- 57 000 kroner for det første løyvet
- 28 000 kroner for hvert løyve ut over det første løyvet
Garantierklæringen skal sendes direkte fra bank/forsikringsselskap til fylkeskommunen før søknaden blir behandlet.
4. Krav til fagkompetanse
Stortinget har vedtatt endringer i yrkestransportloven §9 som gjeninnfører et fagkompetansekrav for drosjeløyvehavere.
Kravet trådte i kraft 1. juni 2023, og innebærer at den som søker om drosjeløyve må dokumentere at vedkommende har tilfredsstillende fagkompetanse. Kravet til fagkompetanse er oppfylt dersom den som søker om løyve kan fremlegge vitnemål for bestått drosjeløyveeksamen fra Statens vegvesen. Les mer om eksamen.
Søker om drosjeløyve vil også ha tilfredsstillende fagkompetanse dersom vedkommende:
- hadde drosjeløyve før 1. november 2020
- oppfyller fagkompetansekravene for gods- eller turvognløyve
- har fått godkjenning fra Statens vegvesen på vitnemål eller kompetansebevis utstedt av offentlig myndighet i annen EØS-stat eller Sveits som bevis på tilsvarende kompetanse
5. Krav til tilknytning til sentral
Fra 1. september 2024 er det innført krav om at løyvehavere skal være tilsluttet drosjesentral.
Drosjesentralene sender informasjon til fylkeskommunen om løyvehavere. Løyvehavere trenger derfor ikke si fra til fylkeskommunen om hvilken sentral de er tilknyttet.