Å ta vare på kulturarven kan også være et godt klimatiltak. Gjenbruk og ivaretakelse av eldre bygninger er god ressursbruk, samfunnsøkonomisk nyttig og bra for klimaet.
Bygningsvern som klimatiltak
Prosjektet Bevar bygg – Bevar klima skal bidra til en klimanøytral lokalsamfunnsutvikling i Innlandet der bygninger og bygningsmiljøer får varig liv, økt bruksverdi og lavere energiforbruk gjennom ulike tiltak. Dette vil redusere behovet for riving og nybygging.
Bygg- og anleggsbransjen står for en stor andel av verdens klimagassutslipp, både gjennom produksjon og transport av materialer, riving og avfallshåndtering og aktivitet på byggeplassen.
Det er viktig å finne måter å kutte i utslippene på, og en måte er å energioppgradere og bruke de bygningene vi allerede har. Prosjektet er toårig og vil foregå i 2020–2021.
Prosjektets mål
- Gjennomføre case- studier for en rekke ulike bygningstyper for å belyse ulike scenarier og framskaffe grunnlag for klimagassberegninger
- Tallfeste miljøeffekten av å bevare framfor å rive og bygge nytt for enkeltbygninger og for sum virkning kommunevis og for hele fylket.
- Sette bygninger bedre i stand til å tåle klimaendringer både gjennom bedret kompetanse hos utførende ledd og gjennom materialer med riktig kvalitet.
Nye studier på oppdrag fra Innlandet fylkeskommune
For å opparbeide kunnskap og mer kompetanse om klimagevinster ved oppgradering av bygninger har Innlandet fylkeskommune fått gjennomført to studier.
Hovedfunnene fra de to rapportene er samlet i en brosjyre som svarer på spørsmålet: "Hvilken rolle kan oppgradering av den eksisterende bygningsmassen spille som klimatiltak?
Les brosjyren Bevar bygg – bevar klima her (PDF, 3 MB)
Studie 1: Klimagassutslipp fra oppgradering av eldre bygg – 24 case-studier fra Innlandet
Rapporten består av 24 case-studier. Hver bygning ble vurdert ut fra nå-tilstand, og det ble foreslått oppgraderingstiltak som skulle sørge for bedre energieffektivitet.
Tiltakene som ble foreslått var skånsomme, noe som vil si at de ikke går på bekostning av arkitektoniske og kulturhistoriske verdier. Studien er utført av Asplan Viak og Energibygg AS.
Hovedfunn
- Skånsomme og kostnadseffektive tiltak reduserer både energiforbruk og klimagassutslipp hos eldre bygg.
- Oppgradering gir stor effekt på kort og mellomlang sikt, noe som er viktig for å nå klimamålene for 2030.
- For et flertall av bygningene var oppgradering et bedre alternativ enn riving og nybygg, selv om det ble foreslått svært skånsomme oppgraderingstiltak.
- I snitt 41 % redusert energibruk ved oppgradering.
- For 20 av 24 bygninger var det billigere å oppgradere enn å rive og bygg nytt.
- Det var stor variasjon i beregnede utslipp mellom de ulike bygningene. Dette viser at det er nødvendig å vurdere de spesifikke forholdene i hvert bygg, og at det er viktig å ta i bruk klimagassberegninger i plan- og byggesaksbehandlingen.
Les rapporten Klimagassutslipp fra oppgradering av eldre bygg, 24 case-studier fra Innlandet (PDF, 12 MB)
Film om studie 1
Studie 2: Effekt på klimagassutslipp av økt oppgradering og ombruk
Case-studien beregnet hvor mye klimagassutslipp man kan kutte ved å oppgradere enkeltbygg. Denne rapporten undersøker hvor mye vi kan spare i enkeltkommuner og i fylket som helhet hvis vi oppgraderer i stedet for å rive og bygge nytt. Studien er utført av Asplan Viak, og støttet med midler fra Riksantikvaren.
De fleste bygninger har ikke et formelt vern og tåler større forandringer enn verneverdige hus. Samtidig kan oppgraderingstiltak være kostbare, og mange har ikke mulighet til å gjennomføre store, omfattende prosjekter. Rapporten undersøker derfor hvor stor klimagevinst vi kan få av relativt små og billige tiltak.
To kommuner i Innlandet ble valgt ut som eksempel: Hamar og Ringsaker. Det er en tendens at nybygg ofte er større enn bygningen som ble revet. Derfor har Asplan Viak regnet på hva klimafotavtrykket blir hvis man river og bygger nytt og større.
Hovedfunn
- For småhus og fritidsboliger vil utslippene mer enn doble seg hvis vi oppgraderer og i tillegg utvider arealet. Hvis man river og bygger nytt og større, blir utslippene enda høyere.
- Dette er viktige funn som viser at vi ikke klarer å løse klimautfordringene gjennom effektivisering hvis vi samtidig øker forbruket. Vi må i stedet utnytte de ressursene vi har på en bedre måte.
- Statistikken viser at noen typer bygninger blir revet oftere enn andre. Det gjelder
- Skole og idrettsbygg
- Småhus
- Lager og verksted
- Fritidsboliger
- Landbruksbygg
Disse funnene kan brukes når vi skal vurdere hvor det bør tas i bruk virkemidler for mer oppgradering og gjenbruk.
- Et viktig virkemiddel er klimagassberegninger i større plan- og byggeprosjekter. For eksempel kan det stilles krav om klimagassregnskap dersom det søkes om å rive og bygge nytt.
- Det haster å gjøre bygg- og anleggsbransjen mer sirkulær, slik at vi kan nå klimamålene for 2030.
Les rapporten Regional effekt på utslipp av økt oppgradering og ombruk (PDF, 3 MB)
Film om studie 2
Se opptak av paneldebatt og presentasjon av studier
17. februar 2022 ble resultatene fra prosjektet presentert av Mie Fuglseth og Bjørge Sandberg-Kristoffersen fra Asplan Viak.
I etterkant av presentasjonen arrangerte Kulturarvseksjonen paneldebatt, ledet av Hanne Rønneberg fra SINTEF.
Med i debatten var
- Riksantikvar Hanna Geiran
- Ola Fjeldheim fra Fortidsminneforeningen
- Kjetil Bjørklund fra Kommunesektorens organisasjon
- Randi W. Krogstad fra Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg
- Fylkesvaraordfører i Innlandet Aud Hove
- Mie Fuglseth
I debatten kom det fram mange viktige poenger som det må jobbes med framover, ikke minst behovet for en rask endring fra ord til handling og samarbeid på tvers av sektorer.
Se paneldebatt og presentasjon av studie 1 og 2 her.
Bakgrunn for prosjektet Bevar bygg – Bevar klima
Fylkesutvalget i Oppland vedtok den 2. april 2019 Klimahandlingsplan for Oppland fylkeskommune 2019, som skal bidra til utslippskutt både for fylkeskommunens egen drift og for fylket som helhet.
Da Oppland og Hedmark ble til Innlandet i 2020, ble prosjektet videreført i den nye fylkeskommunen.
Som ledd i oppfølgingen av klimahandlingsplanen har kulturarvseksjonen fått ansvaret for prosjektet «Bevar bygg – bevar klima».
Også partner i SINTEF-prosjektet OPPTRE
Innlandet fylkeskommune har også vært partner i SINTEF-prosjektet OPPTRE. OPPTRE står for Energioppgradering av småhus i tre til nesten nullenerginivå. Målet i dette prosjektet har vært å foreslå et nivå for renovering av boliger til nesten nullenergibygg.
En viktig del har vært en arkitektkonkurranse med seks ulike forslag for oppgradering av eneboliger fra etterkrigstiden. I tillegg blir det gjort beregninger som sammenlikner oppgradering med riving og nybygg.
Les mer om prosjektet og resultatene