Hedret for spesiell trafikksikkerhetsinnsats

To lærere ved Ottestad ungdomsskole i Stange mottok nylig trafikksikkerhetsprisen 2023 for innsatsen med faget Trafikk.

Irene Brakvatnet Elvsvebakken (t.h) og Ida Laupsa Halseth (nr. 2 fra høyre) mottok trafikksikkerhetsprisen 2023 av Kjerstin Lundgård (t.v) og Gunn Marit Lindmoen fra FTU. - Klikk for stort bildeIrene Brakvatnet Elvsvebakken (t.h) og Ida Laupsa Halseth (nr. 2 fra høyre) mottok trafikksikkerhetsprisen 2023 av Kjerstin Lundgård (t.v) og Gunn Marit Lindmoen fra FTU. Innlandet fylkeskommune

Prisen på 25 000 kroner deles ut av Innlandet fylkes trafikksikkerhetsutvalg (FTU), og er en påskjønnelse til personer, virksomheter, kommuner, skoler, lag eller foreninger som gjør en spesiell innsats for trafikksikkerhet. 

Med prisen ønsker en å stimulere til ytterligere innsats og frivillig innsats for de som ikke har trafikksikkerhet som hovedoppgave.

Unik innsats i valgfaget Trafikk

Lærerne Ida Laupsa Halseth og Irene Brakvatnet Elvsvebakken har ansvaret for valgfaget Trafikk ved Ottestad ungdomsskole. 

- Ut fra den informasjonen vi sitter på, gjør de to lærerne en unik innsats. De har ved hjelp av læringsressurser, kunnskap og kreativitet gjort faget både morsomt, praktisk og interessant, sa nestleder Gunn Marit Lindmoen i FTU i sin tale da prisen ble delt ut på en trafikksikkerhetskonferanse på Norsk vegmuseum torsdag 18. april.

Lindmoen fremhevet at de to lærerne har gjort en innsats som er langt mer enn hva en kan forvente og ga mange eksempler på det:

  • Markering av den nasjonale refleksdagen med informasjonsplakater, discolys, kostymekonkurranse, premiering og utdeling av reflekser til alle elevene på skolen.
  • Bruker optiske illusjoner til å illustrere hvordan man oppfatter ting ulikt i trafikken
  • Demonstrerer reaksjonstid, bremse- og stopplengde i skolegården
  • Teiper opp veger og rundkjøringer, hvor elevene leker biler, og øver på plassering og signal i trafikken
  • Bruker lekebiler og leketeppe for å snakke om trafikkregler
  • Lager hinderløyper med trafikale utfordringer og bruk av «promillebriller» for å rette søkelys på ruspåvirkning i trafikken
  • Bruker spill for å lære elevene om trafikale skilt og begreper
  • Sender elevene ut for å kartlegge og beskrive sin egen skoleveg
  • Lar elevene lage «memes», plakater og filmer for å bygge kunnskap og holdninger
  • Bruker «egghjelmer» for å demonstrere viktigheten av bruk av sykkelhjelm
  • Gjennomfører førstehjelpskurs for elevene
  • Henter inn eksterne aktører slik som NAF og UP i undervisningen 

Faget skaper gode holdninger

Det var to takknemlige lærere som torsdag ettermiddag hadde tatt turen fra Ottestad til Norsk vegmuseum i Øyer.

- Trafikk er et veldig fint fag å undervise i. Mange elever som gjerne er skoleleie blomstrer i dette faget og elsker det av hele sitt hjerte. De får høy måloppnåelse i absolutt alt fordi de engasjerer seg mye. Faget burde vært over alt fordi det skaper gode holdninger, sa Ida Laupsa Halseth i lærernes takketale. 

Irene Brakvatnet Elvsvebakken supplerte med å takke for støtten de hadde fått til undervisningen fra blant annet Trygg Trafikk. 

Den norske modellen viktig for trafikksikkerheten

I 1970 omkom 560 personer i trafikken i Norge, og 104 av disse var under 15 år. Selv om trafikkmengden siden da har økt betraktelig, omkom 116 mennesker i trafikken i 2022 og av disse var to under 15 år. 

- Tallene viser at langsiktig og systematisk arbeid for å redusere trafikkulykker har gitt gode resultater. Den positive utviklingen tilskrives gjerne den norske samarbeidsmodellen hvor offentlige etater, frivillige organisasjoner, lag og foreninger deltar i arbeidet, fortalte Lindmoen. 

Trafikksikkerhetsprisen som FTU deler ut årlig har som mål å stimulere til ytterligere innsats og frivillig arbeid.